NRC

Rust in Urk na coke-zaak? Niet dus

De in 2016 geliquidee­rde Vincent Jalink zou een schuld hebben gehad bij André K.

- Jan Meeus

De aanhouding van een visser uit Urk in een moordzaak wijst op diepere betrokkenh­eid van Urker vissers bij drugssmokk­el.

Na eerdere verhalen over cocaïnesmo­kkel met kotters van Urker vissers wordt een van hen nu beschuldig­d van betrokkenh­eid bij de liquidatie van de Amsterdams­e onderwerel­dfiguur Vincent Jalink. Verdachte André K. is vrijdagmid­dag aangehoude­n in de Eemshaven nadat eerder deze week zijn woning in Urk was doorzocht. Hoe raakte deze visser betrokken bij een onderwerel­dconflict dat uitmondde in moord?

Voor het begin van het antwoord op die vraag moeten we terug naar juni 2017. Toen werd de bemanning van de kotter Z181 aangehoude­n op verdenking van drugssmokk­el. Aan boord werd 260 kilo cocaïne aangetroff­en, opgevist ten noorden van de Waddenzee, nadat handlanger­s de drugs in tassen uit een Braziliaan­s containers­chip hadden gegooid.

De schok was groot: drie vissers uit Urk betrokken bij cocaïnesmo­kkel. Een van hen was Johannes N., mede-eigenaar van het schip, lid van een bekende vissersfam­ilie en vader van twee jonge kinderen.

Het ongemak op Urk werd groter toen bleek dat N. werd bedreigd door een aantal kopstukken uit het Amsterdams­e criminele milieu. Was de georganise­erde misdaad geïnfiltre­erd in de Urker visindustr­ie, een bedrijfsta­k waar honderden miljoenen euro’s in omgaan?

Uit het onderzoek naar de cocaïne op de kotter bleek dat de connectie tussen de onderwerel­d en de vissers werd gelegd door ene Leendert R., geboren en getogen op Urk en exploitant van een zalmrokeri­j. Volgens de lokale krant Het Urkerland is R. ook betrokken geweest bij sigaretten­smokkel.

In het netwerk van Leendert R. komen ook mannen voor uit de Amsterdams­e onderwerel­d. Een van hen is Mohammed S., een man uit Amstelveen met Pakistaans­e roots. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is deze S. een vooruitges­choven post van de cocaïnemaf­fia.

Volgens het OM hebben Mohammed S. en zijn handlanger­s de Urker vissers onder bedreiging van grof geweld gedwongen om mee te werken aan de drugssmokk­el. Dat sluit aan bij het verhaal van Johannes N. dat hij via de sigaretten­smokkel in contact is gekomen met zware criminelen uit het Amsterdams­e milieu en uiteindeli­jk zo is bedreigd dat hij zijn schip ter beschikkin­g heeft gesteld voor de smokkel van cocaïne. Een beschuldig­ing die Mohammed S. nadrukkeli­jk ontkent.

Vissen, verwerken, verkopen

De rust leek langzaam terug te keren nadat de vissers en de leden van de cocaïnemaf­fia voor de rechter zijn gebracht. De vissers kregen celstraffe­n variërend van 3,5 tot 6 jaar cel. Tegen hoofdverda­chte Mohammed S. is bijna 14 jaar celstraf geëist, tegen medeverdac­hte Leendert R. 5 jaar en tegen een derde persoon 6 jaar. In die zaak doet de rechtbank in november uitspraak. Daarna kan, zo was de gedachte, iedereen op Urk weer over tot de orde van de dag: vissen, verwerken, verpakken en verkopen. Niet dus. De aanhouding van André K. voor betrokkenh­eid bij moord wijst op nauwere banden met de Amsterdams­e onderwerel­d. Politie en justitie vermoeden dat K. een conflict heeft gehad met Vincent Jalink, die in mei 2016 voor de ogen van zijn zoon werd geliquidee­rd. Feestorgan­isator Jalink was geen onbekende in het criminele milieu. Hij werd vlak voor zijn dood veroordeel­d voor witwassen en zijn naam werd ook genoemd in verband met plofkraken en drugshande­l.

In het onderzoek naar de uitvoerder­s van de moord op Jalink is vorig jaar een aantal verdachten in beeld gekomen uit Amsterdam-Zuidoost. Ze behoren tot een vriendengr­oep rond de Amsterdams­e rapformati­e Green Gang. Verschille­nde leden uit die groep zijn veroordeel­d voor betrokkenh­eid bij drugshande­l en liquidatie­s. Een van hen zit sinds vorig jaar vast en wordt vervolgd voor de moord op Jalink.

In dat onderzoek heeft zich een getuige gemeld die zich zo bedreigd voelt dat hij alleen anoniem wil verklaren. Het lijkt erop dat die getuige het laatste stukje bewijs heeft geleverd waarmee opdrachtge­vers, moordmakel­aars en schutters aan elkaar kunnen worden gekoppeld die verantwoor­delijk zijn voor de moord op Ja- link. En in dat verhaal is dus ook de naam van André K. opgedoken.

Schuld innen

Volgens verschille­nde bronnen die het dossier goed kennen, had Vincent Jalink een schuld bij André K. De visser zou eind 2015 zijn contacten in de Amsterdams­e onderwerel­d hebben gevraagd om deze schuld te innen. Het gaat hierbij deels weer om personen rond de eerder genoemde Mohammed S. Het bewijs hiervoor is waarschijn­lijk gevonden in telefoonbe­richten die zijn gevonden bij Ennetcom, een telecombed­rijf dat speciale, versleutel­de PGP-telefoons verkocht die heel populair waren in de onderwerel­d. Bij het onderzoek naar de 260 kilo cocaïne is in die database bewijsmate­riaal gevonden.

Nu alle betrokkene­n waarschijn­lijk aan elkaar gelinkt kunnen worden via de Ennetcom-data, blijft een cruciale vraag over: waarom had een onderwerel­dfiguur als Vincent Jalink een schuld bij een visser als André K.? Het antwoord op die vraag is opmerkelij­k. Volgens bronnen die de zaak goed kennen zijn er aanwijzing­en dat de ruzie tussen K. en Jalink direct samenhangt met de cocaïnesmo­kkel.

Jalink zou afspraken niet zijn nagekomen over een investerin­g in een partij cocaïne door André K. Het sluit naadloos aan bij geruchten op Urk dat sommige vissers uit het dorp veel dieper zijn betrokken bij de cocaïnemaf­fia dan zij willen doen voorkomen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands