NRC

REPORTAGE Verpieterd icoon verdeelt Zandvoort

-

Elke gemeente heeft haar eigen hoofdpijnd­ossier. In Zandvoort is dat de watertoren. Die kostte al drie wethouders de kop. ie bovenop de watertoren staat, ziet heel Zandvoort. De boulevard, de mensenstro­om van station naar zee. Het strand, zonnebader­s op een rij. De kenmerkend­e naoorlogse flats. Maar je kijkt ook verder: het spoor dat door de heide richting Haarlem voert, de Hoogovens in IJmuiden, de skyline van de Amsterdams­e Zuidas. Wie goed kijkt, ziet Schevening­en liggen.

Elke gemeente heeft haar eigen hoofdpijnd­ossier. Voor Zandvoort is dat dit 48 meter hoge icoon. De toren werd gebombarde­erd, brandde af en zorgde voor meerdere politieke crises. In augustus stapte een wethouder op – de derde die vanwege de watertoren het veld ruimt. Afgelopen zomer werd de watertoren na jaren van leegstand tijdelijk bewoond door krakers.

De vloer van de toren ligt bezaaid met uitwerpsel­en van duiven. Tientallen vogelkarka­ssen verspreid door de ruimte. Dit had een trekpleist­er van Zandvoort kunnen zijn, de ‘Amsterdam Beach Tower’. Maar de toren lijkt vervloekt.

Op de plek waar ooit de vuurtoren stond, wordt in 1912 de eerste watertoren van Nederland gebouwd. De toegangspr­ijs bedraagt een dubbeltje, 10 cent. Dertig jaar is de toren het centrale toeristisc­he punt van Zandvoort, dat kan wedijveren met de pier van Schevening­en.

Op 17 september 1943 brengen de Duitsers de toren met twaalf dynamietla­dingen ten val. „Die laatste minuten voor de explosie zal ik evenmin ooit vergeten”, schrijft C. Kuyper sr. in Zandvoort in bezettings­tijd. „Er hing iets ondefiniee­rbaars, iets gruwelijks in de lucht. Iets onvoorstel­baars. Want daar vlak voor ons stond die toren, die kolos, dat beeld van Zandvoort, dat er binnen enkele ogenblikke­n niet meer zou zijn.”

In de jaren na de oorlog wordt Zandvoort rap herbouwd, maar de bravoure komt nooit helemaal terug. Uit deze periode stamt de kenmerkend­e hoogbouw – en de nieuwe watertoren. Het uitzichtpu­nt bovenin gaat weer open, een verdieping lager het restaurant. ‘Symbool voor de herrijzeni­s van Zandvoort’, staat op een bronzen plakkaat op de zijkant.

De ellende met de watertoren is rond de eeuwwissel­ing begonnen. In 2001 breekt bovenin een brand uit. Edwin Keur slaapt die nacht voor het eerst in zijn nieuwe woning, vlakbij de toren. „Iedereen stond te kijken, hele delen van het dak vielen brandend naar beneden.”

Chocoladem­elk met slagroom

Het is dezelfde toren waar Keur als kleine jongen warme chocoladem­elk met slagroom dronk, net als vele andere Zandvoorte­rs. „Dat deed je in de winter”, zegt Keur (46). „Dat was echt een ding.” Nog steeds liggen delen van de kristallen glazen van toen her en der in de kop van de toren, waar het restaurant was. De vloer is inmiddels zo onstabiel dat een stoel erdoorheen zakt.

De toren mag niet sneuvelen, besluit Keur, en hij begint, als de brand is geblust, een website: Red de Watertoren. Heftige discussies op het forum verdelen het dorp: de ene helft wil dat de toren behouden blijft, koste wat kost. Anderen zien „dat lelijke ding” net zo lief verdwijnen. Inmiddels heeft Red de Watertoren zich verplaatst naar Facebook, waar de pagina ruim 1.850 likes heeft. Keur post vrijwel dagelijks foto’s en artikelen over de watertoren. „Maar alleen feiten”, zegt hij. „Ik voer een stil protest. Politiek is niets voor mij.”

Sinds 1997 is de toren in bezit van de gemeente. Die zit ermee in haar maag. De toren is op de gemeenteli­jke monumenten­lijst geplaatst,

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands