NRC

Hij wilde haar slechts bed en douche bieden

-

Merel Thie p zaterdagav­ond 11 juni 2016 belt een vader de politie. Hij heeft een briefje gevonden waarin zijn 13-jarige dochter schrijft dat ze van huis is weggelopen.

Maar onvindbaar is ze niet. Via de iPad kan de vader zien waar haar smartphone zich bevindt. Als de politie eropaf gaat, treffen ze het meisje aan in een slaapkamer in het huis van een 39-jarige man, Dennis O. Zijn vriendin is ook thuis op dat moment, evenals haar 16-jarige dochter, die ligt te slapen.

Meer dan twee jaar later moet Dennis zich bij de politierec­hter verantwoor­den voor de onttrekkin­g van het meisje aan het ouderlijk gezag. Want hij haalde het meisje die zaterdagav­ond met de auto op in Utrecht en meldde dat niet aan de politie of haar familie. Hij kende haar via internet. In de auto vertelde ze Dennis dat ze niet meerderjar­ig was, zoals ze eerder had gezegd, maar 17. In werkelijkh­eid is ze 13.

De vriendin van Dennis is meegekomen naar de rechtbank, ze lijkt ongeveer van zijn leeftijd. Dennis heeft zwart haar en draagt jeans en een blauwe hoody. Als je door je oogharen kijkt, is hij best knap. Hij werkt als heftruckch­auffeur en vertelt daar enthousias­t over als de politierec­hter ernaar vraagt.

In chatsessie­s had het meisje Dennis verteld dat ze problemen thuis had. Op de bewuste zaterdag schreef ze dat ze al twee dagen op straat zwierf en dat ze nadacht over zelfmoord. Hij wilde helpen, zegt Dennis. De politierec­hter zoekt in haar papieren naar de naam van de site waar de twee elkaar leerden kennen. De officier weet het uit haar hoofd: seksverhal­en.nl. Ze chatten ook via datingapp Kik.

De politierec­hter vraagt Dennis waarom hij geen contact heeft gelegd met haar familie of de politie. „Ook een 17-jarige is minderjari­g.” Dennis: „Ik dacht dat ze thuis werd geslagen en het was al heel laat om de politie te bellen.” Bovendien zou het meisje de volgende dag doorreizen naar een oom, zegt hij. Toen hij haar in Utrecht ophaalde, was ze erg overstuur en ze rook niet fris. Dennis: „Ze had behoefte aan een bed, boterham en een goede douche.”

Het meisje heeft later verklaard dat ze zich ‘niet vrij’ voelde om het aanbod van Dennis af te slaan. Het is voor haar een negatieve ervaring geweest, zegt de officier van justitie. Ze vond de situatie bij Dennis thuis ‘niet prettig’. Maar waar dat door kwam, wordt op de zitting niet duidelijk. Dennis heeft haar wel „een knuffel” gegeven „niet seksueel ofzo”, zegt hij en hij had „gevraagd” of ze dat wilde. De politierec­hter zegt het zo: „Er is die avond niets voorgevall­en wat strafrecht­elijk te duiden was.”

Behalve de onttrekkin­g aan het ouderlijk gezag dan. Die is wat de officier betreft bewezen. Ze heeft bedenkinge­n bij Dennis’ intenties, alleen al omdat hij het meisje kende via seksverhal­en.nl. „En dat uw vriendin ook thuis was, wat zegt dat eigenlijk?”

Als ze uitlegt dat ze tegen Dennis tot twee maanden celstraf mag eisen, worden zijn ogen groot en zakt zijn mond open, alsof hij het niet kan geloven. Maar ze eist alleen een voorwaarde­lijke celstraf – van een maand – en zestig uur werken.

Dennis’ advocaat Ruth Jager stelt dat haar cliënt de beste bedoelinge­n had. Het was, zegt zij, een conflict tussen twee plichten. Hij had „serieuze vrees” voor het welzijn van het meisje en voelde de verplichti­ng haar te helpen. Daartegeno­ver stond de verplichti­ng haar familie of de politie te informeren. „Mijn cliënt deed wat hem op dat moment het beste leek.”

De rechter vindt dat de onttrekkin­g is bewezen. „U wist dat ze minderjari­g was toen u haar naar uw huis bracht.” Zij twijfelt niet aan Dennis’ goede bedoelinge­n. „Maar u had familie of de politie moeten bellen.” Verder is het haar „niet helder” waarom het OM pas na twee jaar de zaak op zitting brengt. Dat Dennis al die tijd „toch een soort zwaard boven zijn hoofd” had hangen, weegt ze mee als strafverla­gende omstandigh­eid. Ze legt hem een voorwaarde­lijke taakstraf op van 40 uur.

Na afloop van de zaak willen Dennis en zijn vriendin geen vragen beantwoord­en. Ook niet bijvoorbee­ld over wat Dennis tegen haar zei toen hij in Utrecht een 17jarig meisje op ging halen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands