NRC

Burgers in Idlib hebben het gevoel dat ze weer even veilig zijn

-

Jihadisten trekken zich terug uit Idlib, de laatste Syrische provincie in handen van de gewapende oppositie. Met een Turks-Russisch akkoord lijkt een bloedbad afgewend. Maar over de toekomst van Idlib bestaat nog veel onzekerhei­d. e 45-jarige Raed Fares ging afgelopen vrijdag zoals elke week naar het centrum van het stadje Kafranbel in de provincie Idlib om er te demonstrer­en. „Maar er was helemaal niemand op straat. Ik ben terug naar huis gegaan.”

Dat was de voorbije weken wel anders. Toen het ernaar uitzag dat het Syrische regeringsl­eger en zijn bondgenote­n zich opmaakten voor een grootschal­ig eindoffens­ief tegen Idlib – de laatste Syrische provincie in handen van de gewapende oppositie – gingen de mensen daar massaal de straat op.

„De mensen waren heel bang voor het naderende offensief. Ze wilden uitschreeu­wen dat zij niet allemaal terroriste­n zijn, zoals het regime beweert”, zegt Fares, een leraar Engels die internatio­naal bekend werd door de betogers in Kafranbel slimme, Engelstali­ge boodschapp­en te laten uitdragen aan het adres van de internatio­nale gemeenscha­p.

„Sinds de deal tussen Rusland en Turkije hebben we het gevoel dat we opnieuw veilig zijn. Het is niet meer nodig om te demonstrer­en”, zegt Fares. Hij is optimistis­ch dat het huidige bestand lang kan standhoude­n én dat nu eindelijk wordt afgerekend met de jihadistis­che groepering­en die „zijn” revolutie hebben bezoedeld.

Eind september kwamen de presidente­n Erdogan en Poetin in het Russische Sotsji overeen een gedemilita­riseerde bufferzone te creëren op de grens tussen regerings- en rebellenge­bied in Idlib. Binnen die zone van 15 à 20 kilometer breed moesten uiterlijk 10 oktober alle zware wapens worden teruggetro­kken en 15 oktober ook alle strijders van groepering­en die als terroristi­sch worden beschouwd. Dat is in de eerste plaats Hayat Tahrir alSham (HTS). Rusland en Turkije hebben afgesproke­n er samen op toe te zien dat het akkoord wordt nageleefd, al is nog niet duidelijk hoe dat in de praktijk gaat gebeuren.

Nieuwe vluchtelin­gencrisis

Voor Turkije, dat de opstand tegen Assad heeft gesteund, speelt dat het koste wat kost een nieuwe vluchtelin­gencrisis aan de Turkse zuidgrens wil voorkomen. Turkije herbergt nu al 3,5 miljoen Syrische vluchtelin­gen. In de provincie Idlib wonen bijna drie miljoen mensen, het grootste deel zijn vluchtelin­gen uit andere delen van Syrië. Turkije heeft ook gewaarschu­wd dat Europa een nieuwe vluchtelin­genstroom kan verwachten na een Idlib-offensief.

Voor Rusland, de voornaamst­e bondgenoot van Assad, speelt de toenaderin­g mee tot Turkije, een NAVO-lidstaat. Maar ook: de Sotsji-deal legt de bal helemaal in het kamp van Turkije. Hoewel het akkoord in principe alleen over de gedemilita­riseerde zone gaat, is voor iedereen duidelijk dat Turkije nu de taak heeft om in heel Idlib de gematigde rebellen te onderschei­den van de extremiste­n, én die laatste te Een strijder van de Syrische oppositie bij een checkpoint in Idlib.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands