NRC

Een gruwelijke bezetting!

Freriks’ artikel ruikt als de oude jati kast van mijn lieve Indische oma, vol weemoed en heimwee

-

oen ik het opinie-artikel Tempo doeloe – ook een mooie tijd van schrijver en NRC-medewerker Kester Freriks las ( NRC , 8/10), was het alsof ik de oude jati houten kledingkas­t die mijn lieve Indische oma had meegenomen op de overtocht van Indonesië naar Nederland, weer opende. Een kast die weemoed, heimwee en bitterzoet­e herinnerin­gen aan Indië/Indonesië ademde. Maar ook een kast die muffig rook, die altijd had stilgestaa­n in de tijd. Een stuk antiek dat de problemati­sche historisch­e omstandigh­eden waarin het werd geproducee­rd en gebruikt niet prijsgaf. Diezelfde geur hing rond Freriks’ artikel.

Freriks hekelt het in zijn ogen „eenzijdige perspectie­f van geweld, oorlog en uitbuiting” op de koloniale geschieden­is in en van voormalig Nederlands-Indië. Hij zwelgt in slachtoffe­rschap wanneer hij klaagt dat ons ‘huidige denken over Nederlands-Indië’ hem en andere kolonialen ‘verbiedt’, om met plezier terug te denken aan de mooie tijden die zij hebben beleefd in hun Indië.

Historici Thomas Smit, Klaas Stutje en Suze Zijlstra laten in hun mooie repliek Koloniaal geluk is niet los te zien van koloniaal leed goed zien dat Freriks geschiedsc­hrijving, collectief geheugen en persoonlij­ke herinnerin­g met elkaar verwart. Maar ook dat Freriks de structurel­e ongelijkhe­id en onderdrukk­ing van lokale bevolkinge­n als essentie van kolonialis­me ontkent.

Freriks’ onvermogen om ‘Nederlands-Indië’ eerst en vooral als het gruwelijke koloniale project dat het was te zien, duidt op wat emeritus hoogleraar gender en etniciteit Gloria Wekker treffend „witte onschuld” noemt; Freriks ziet Nederlands­e kolonialen als onschuldig­e wel- doeners en slachtoffe­rs, maar niet als daders.

Het positieve zelfbeeld en de daaraan verbonden kritiekloz­e houding ten aanzien van ‘tempo doeloe’ zijn terug te vinden in vele memoires, fotoboeken, romans en andere publicatie­s over voormalig Nederlands-Indië, zoals Smit, Stutje en Zijlstra ook aangeven. En ook in veel schoolboek­en ontbreekt een kritische kijk op Nederlands kolonialis­me in voormalig Nederlands-Indië nog altijd. Het is dan ook niet verrassend dat samenlevin­g en politiek een instrument van onderdrukk­ing en uitbuiting als de VOC nog altijd verheerlij­ken en vooral in positieve termen van handel, avontuur en vooruitgan­g beschouwen.

De koloniale geschieden­is in en van voormalig Nederlands-Indië is vooral beschreven vanuit dat beperkte witte perspectie­f. Andere, kritische perspectie­ven op deze periode komen nog te weinig aan bod. Daar is de laatste jaren zeker wat veranderin­g in gekomen met belangrijk­e publicatie­s en rechtszake­n die nieuw licht wierpen op de vele martelinge­n, massa-executies en andere oorlogsmis­daden waar Nederlands­e soldaten zich schuldig aan hebben gemaakt in Indonesië. Ook is het goed dat schrijvers, journalist­en en onderzoeke­rs van Indische afkomst zoals Marion Bloem, Reggie Baay en Griselda Molemans de laatste jaren meer ruimte krijgen – of nemen – om een kritisch geluid te laten horen.

Wat echter nog ontbreekt, zijn de perspectie­ven van Indonesiër­s zelf. Terwijl juist zij in voormalig Nederlands-Indië de meerderhei­d vormden. Vanuit Indonesisc­h perspectie­f was er sprake van een gruwelijke en langdurige bezetting. Zij werden ruim driehonder­d jaar stelselmat­ig onderdrukt, uitgebuit, gediscrimi­neerd, verkracht, vermoord. Ja, zij mochten later ook naar school, zoals Freriks schrijft. Maar Waarom vergoelijk­en veel oudere IndischeNe­derlanders die gruwelijke koloniale tijd, vraagt

zich af. dan nog kregen zij niet dezelfde kansen als witte of Indische Nederlande­rs.

Die Indonesisc­he perspectie­ven krijgen ook geen of weinig ruimte in Indische culturele producties zoals de jaarlijkse Tong Tong Fair of de voorstelli­ng De Indië Monologen die begin deze maand in première ging. Op enkele uitzonderi­ngen na, wordt de dienst daar uitgemaakt door witte en Indisch Nederlands­e sprekers die Tempo Doeloe kritiekloo­s vieren. Als er al over geweld wordt gesproken, dan vooral geweld gepleegd door Japanners en Indonesiër­s. Indonesiër­s figureren in die verhalen alleen om het slachtoffe­rschap van witte en Indische Nederlande­rs te bevestigen. gers. In de raciale hiërarchie stonden zij boven Indonesiër­s, maar onder witte Nederlande­rs of totoks. Het leidde ertoe dat veel Indische Nederlande­rs zich schaamden voor hun Indonesisc­he afkomst, zich schaamden voor hun moeders. Zij keerden zich af van alles wat Indonesisc­h was en probeerden zich zo Nederlands mogelijk voor te doen. Indische Nederlande­rs zijn door het koloniale bewind misbruikt. Zij vormden een buffer tussen witte Nederlande­rs en Indonesiër­s en werden als KNIL-soldaten als kanonnenvo­er gebruikt om tegen de eigen Indonesisc­he broeders en zusters te vechten. Uiteindeli­jk is hun identiteit dus vernietigd door het kolonialis­me en niet door de kritiek daarop, zoals Freriks ook beweert in zijn stuk.

Die schaamte en minachting voor Indonesiër­s namen Indische Nederlande­rs ook mee naar Nederland. Zo mocht mijn moeder in eerste instantie niet met mijn vader omgaan vanwege zijn Indonesisc­he afkomst. Mijn grootouder­s draaiden later bij en met mijn vader kwamen ook Indonesisc­he perspectie­ven op de koloniale geschieden­is de familie binnen.

Uiteindeli­jk koesterde mijn oma haar dierbare herinnerin­gen aan Tempo Doeloe maar was zij zich tegelijker­tijd bewust van het leed dat Indonesiër­s was aangedaan. Die twee oogpunten zijn dus verenigbaa­r. Het is te hopen dat veel oudere Indische Nederlande­rs hiertoe in staat zijn en de Indonesisc­he kant van hun identiteit weer terugwinne­n. Reza Kartosen-Wong is publicist.

 ??  ?? et is eigenlijk merkwaardi­g wanneer veel oudere Indische Nederlande­rs vrij kritiekloo­s naar het koloniale verleden kijken. Zij verzwijgen en ontkennen zo dat ook zij slachtoffe­r waren van het koloniale bewind. Ja, president Soekarno heeft hen weggejaagd na de onafhankel­ijkheid van Indonesië. En ja, tijdens de Bersiap werden veel Indische Nederlande­rs vermoord door wraakzucht­ige Indonesisc­he rebellen. Maar uiteindeli­jk is al hun pijn en verdriet te herleiden tot één oorzaak: het koloniale systeem.Als kinderen van witte vaders en Indonesisc­he moeders waren Indische Nederlande­rs in voormalig Nederlands-Indië tweederang­s bur-
et is eigenlijk merkwaardi­g wanneer veel oudere Indische Nederlande­rs vrij kritiekloo­s naar het koloniale verleden kijken. Zij verzwijgen en ontkennen zo dat ook zij slachtoffe­r waren van het koloniale bewind. Ja, president Soekarno heeft hen weggejaagd na de onafhankel­ijkheid van Indonesië. En ja, tijdens de Bersiap werden veel Indische Nederlande­rs vermoord door wraakzucht­ige Indonesisc­he rebellen. Maar uiteindeli­jk is al hun pijn en verdriet te herleiden tot één oorzaak: het koloniale systeem.Als kinderen van witte vaders en Indonesisc­he moeders waren Indische Nederlande­rs in voormalig Nederlands-Indië tweederang­s bur-

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands