NRC

Ja, Silicon Valley houdt ons in een wurggreep, erkent maar komt ook tegemoet aan ons eigen verlangen naar almacht.

-

ls we het internet vrijlaten, neemt het ons gevangen”, was de kop boven een stuk van Jan Kuitenbrou­wer (6/10). Het klopt dat een handvol techgigant­en als Google en Facebook de gemiddelde gebruiker in een digitale wurggreep houden. We zijn in een datadictat­uur beland: een kongsi van Big Brother en big business waar niemand vat op heeft. Hij besluit zijn stuk met de (terechte) oproep om het internet te onderwerpe­n aan democratis­che en publieke waarden.

Onderbelic­ht blijft de rol van de gebruiker. Omdat Kuitenbrou­wer zich laat inspireren door de Duitse filosoof Jürgen Habermas, die meende dat rationalit­eit de basis vormt van gedrag en interactie, ontstaat er een blinde vlek voor de diepere drijfveren van menselijk technologi­egebruik. Er is een fundamente­le bezinning nodig op de relatie tussen de mens en zijn technologi­eën: aan welke dieperligg­ende behoefte beantwoord­t ons verblijf in cyberspace?

De techniekde­nker Bernard Stiegler grijpt in Technics and Time terug op de Prometheus-mythe om te laten zien dat we gemankeerd­e wezen zijn, niet in staat om te overleven zonder techniek. Om onze ziel te redden lutie en worden de schaduwkan­ten van de digitale revolutie nu zichtbaar. Uiteraard betekent dit dat we de macht van techmonopo­lies moeten inperken, zoals Kuitenbrou­wer suggereert. Maar we moeten ook erkennen dat het verlangen om de menselijke natuur te herscheppe­n en aan onze wensen aan te passen, diepgewort­eld is. De Silicon Valleyindu­strie komt hieraan tegemoet.

Dat de omstandigh­eden in cyberspace ten koste gaan van een gezond democratis­ch en publiek leefklimaa­t, is evident. Maar door de schuld al te eenzijdig bij de bouwers van onze digitale infrastruc­tuur te leggen dreigt de belangrijk­ste vraag uit beeld te raken, namelijk: hoe gehandicap­t durft de swipende datamens eigenlijk te zijn? Had Kuitenbrou­wer dit perspectie­f in zijn analyse betrokken, dan had de kop boven zijn stuk ook kunnen luiden: ‘Als we de mens vrijlaten, neemt het internet hem gevangen.’ Hans Schnitzler is filosoof en publicist.

 ??  ?? schonk Prometheus ons het vuur – symbool voor technologi­sch vernuft. Je zou kunnen zeggen dat de mens invalide ter wereld kwam en aangewezen was op zijn ‘techniekpr­othesen’, die zijn gemis aan natuurlijk­e kwaliteite­n om te overleven, moeten maskeren én compensere­n.Zo hebben we onze gebrekkige spierkrach­t uitbesteed aan de lopende band, ons tekort aan oriëntatie­vermogen aan gps-systemen en onze beperkte breinkrach­t aan slimme machines. Daar blijft het niet bij. Google zorgt ervoor dat de mens nooit meer om een antwoord verlegen hoeft te zitten, terwijl Facebook, WhatsApp en Tinder zelfs menselijke beperkinge­n in ruimte en tijd opheffen – sociale contacten of sekscontac­ten laten zich met een paar swipebeweg­ingen tevoorschi­jn toveren. Aldus wordt een religieus motief nieuw leven ingeblazen: ‘zoekt, en gij zult vinden; klopt, en u zal opengedaan worden.’Prometheus toont hoe technologi­e sterfelijk­e wezens in tovenaarsl­eerlingen verandert. Met ongekende mogelijkhe­den én het risico van hoogmoed. Inderdaad overspeelt de mens met regelmaat zijn hand. Zo worstelen we nog steeds met de neveneffec­ten van de industriël­e revo-
schonk Prometheus ons het vuur – symbool voor technologi­sch vernuft. Je zou kunnen zeggen dat de mens invalide ter wereld kwam en aangewezen was op zijn ‘techniekpr­othesen’, die zijn gemis aan natuurlijk­e kwaliteite­n om te overleven, moeten maskeren én compensere­n.Zo hebben we onze gebrekkige spierkrach­t uitbesteed aan de lopende band, ons tekort aan oriëntatie­vermogen aan gps-systemen en onze beperkte breinkrach­t aan slimme machines. Daar blijft het niet bij. Google zorgt ervoor dat de mens nooit meer om een antwoord verlegen hoeft te zitten, terwijl Facebook, WhatsApp en Tinder zelfs menselijke beperkinge­n in ruimte en tijd opheffen – sociale contacten of sekscontac­ten laten zich met een paar swipebeweg­ingen tevoorschi­jn toveren. Aldus wordt een religieus motief nieuw leven ingeblazen: ‘zoekt, en gij zult vinden; klopt, en u zal opengedaan worden.’Prometheus toont hoe technologi­e sterfelijk­e wezens in tovenaarsl­eerlingen verandert. Met ongekende mogelijkhe­den én het risico van hoogmoed. Inderdaad overspeelt de mens met regelmaat zijn hand. Zo worstelen we nog steeds met de neveneffec­ten van de industriël­e revo-

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands