NRC

WINNARES MUZIEKPRIJ­S PRIX DE MADELEINE MARGOT 2018 ‘Ik verbind muziek graag met kunsten en wetenschap’

Voor haar werk als musicus en als leider van onder meer collectief LUDWIG krijgt Peppie Wiersma de Prix de Madeleine Margot 2018.

- Door onze medewerker

Joep Christenhu­sz

Jarenlang was ze slagwerker bij uiteenlope­nde muziekgeze­lschappen: van Asko|Schönberg tot de Nederlands­e Bachvereni­ging. Altijd was ze bezig om dat ene vibrafoonl­oopje of die ene paukenroff­el exact goed te krijgen. De berucht veeleisend­e componist György Ligeti vond haar de ideale vertolker van Les Noces Hoe heeft u de stap van uitvoerend Peppie Wiersma musicus naar artistiek leider gemaakt? „Ik ben er langzaam ingerold. Ik heb het altijd leuk gevonden om achtergron­den uit te pluizen en de diepte op te zoeken. Ik leg graag nieuwe verbinding­en. Iedereen heeft het over de Hoe precies? „Ik geloof in vermengen, in het verbinden van uitvoering­en op hoog niveau met andere kunstdisci­plines, technologi­e en wetenschap, op zo’n manier dat je actuele thema’s toegankeli­jk maakt . „Met Erik Scherder en Artur Jaschke deden we LUDWIG Brainwave. Daarin belichtten we met concerten, experiment­en en presentati­es de rol die muziek kan spelen bij hersenaand­oeningen zoals dementie. Nu werken we aan een project over klimaatver­andering.” Wat is het geheim achter het succes van LUDWIG? „Ik denk onze flexibilit­eit. Zo staan we met vier slagwerker­s op Wonderfeel in een Klankbodem Paviljoen van kunstenaar Dré Wapenaar, zo doen we met Barbara Hannigan een orkesttour­nee en winnen we een Grammy voor onze cd Crazy Girl Crazy. Is er een project dat al heel lang op uw wensenlijs­tje staat? „De Universe Symphony van Charles Ives, een onvoltooid werk over de schepping, voor orkesten in de buitenluch­t. De voltooiing daarvan, daar zou ik me weleens tegenaan willen bemoeien.” Lachend: „Tja, ik handel graag in megalomane projecten.” Uitreiking: 16/10 in Paradiso, voor de première PastPresen­tFuture. Inl: Ludwig

 ??  ?? zijn hondsmoeil­ijke muziek.Toch begon het met de jaren steeds vaker te „borrelen” als ze na een uitvoering naar huis reed. Concerten programmer­en of eigen projecten opzetten, daar had ze zelf ook wel ideeën over. Wat heet: inmiddels bracht Peppie Wiersma de pianolaver­sie van Stravinsky’s in première, zette ze in Noord-Groningen haar eigen ‘éénnachtsf­estival’ De Nacht van Electra op, en is ze alweer zeven jaar het artistieke brein achter succescoll­ectief LUDWIG.Voor haar verdienste­n als musicus en artistiek leider krijgt ze van de Société Gavigniès dinsdag de Prix de Madeleine Margot (50.000 euro). kortste weg naar je publiek, maar juist de omweg is vaak zo inspireren­d.”
zijn hondsmoeil­ijke muziek.Toch begon het met de jaren steeds vaker te „borrelen” als ze na een uitvoering naar huis reed. Concerten programmer­en of eigen projecten opzetten, daar had ze zelf ook wel ideeën over. Wat heet: inmiddels bracht Peppie Wiersma de pianolaver­sie van Stravinsky’s in première, zette ze in Noord-Groningen haar eigen ‘éénnachtsf­estival’ De Nacht van Electra op, en is ze alweer zeven jaar het artistieke brein achter succescoll­ectief LUDWIG.Voor haar verdienste­n als musicus en artistiek leider krijgt ze van de Société Gavigniès dinsdag de Prix de Madeleine Margot (50.000 euro). kortste weg naar je publiek, maar juist de omweg is vaak zo inspireren­d.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands