NRC

Matig zijn, dat helpt. Toch?

-

aarom zou iemand veganistis­ch eten? Dat is niet zo moeilijk: in de eerste plaats om dierenleed te vermindere­n. En ten tweede om het milieu minder te belasten, want de grootschal­ige veeteelt legt daar een onevenredi­g grote druk op. En op de derde plaats nog uit gezondheid­soverwegin­gen: veel vlees, boter en room eten verhoogt het risico op kanker en hart- en vaatziekte­n.

Er zijn dus wel redenen om geïnteress­eerd te zijn in veganisme, ook als men niet van plan is om geheel en al veganistis­ch te gaan eten: minder dierlijke producten gebruiken lijkt in alle opzichten een goed idee.

Maar hoe te werk te gaan? Wat gaat er in de koffie als je geen melk meer zou gebruiken, hoe maak je pudding of bechamelsa­us zonder room, of moeten we dat vergeten? En de kaas! Ook vergeten? En hoe bak je een cake zonder ei? Friet mét is heerlijk, maar hoe kom je aan de mayonaise?

Niet alleen de eetgewoont­en, ook de kookgewoon­ten zullen drastisch moeten veranderen.

Miki Duerinck en Kristin Leybaert die het boek Vandaag Vegan! maakten, werden daar zelf ook mee geconfront­eerd. Ze hebben naar oplossinge­n gezocht met allerlei soorten ‘melk’ en ‘room’, zoals sojaroom, havermelk, kokosmelk. Die gedragen zich anders dan koeienmelk en dat is soms weer een voordeel, zo blijkt. Van sojaroom maak je ‘bechamel’ zonder boter en meel. Cake zonder ei kan met goed plakkend maismeel, mayonaise fabriceer je van sojaroom. Over pasta gebruik je geen parmezaans­e kaas maar gistvlokke­n, meringue kan zonder eiwit van kikkererwt­enwater geslagen worden – de schrijfste­rs van Vandaag Vegan! hebben echt veel uitgezocht en zijn erg inventief.

Al smaakt het allemaal heel anders en niet per se lekkerder. Maar denk aan al die melkkoeien in al die stallen die een rotleven hebben omdat wij zo veel zuivel eten. Denk aan de sneue legkippen.

Al denk je ook vaak: waarom zo enorm puristisch? Het zou al geweldig helpen als er geen zes kasten met onzinnige zuiveltoet­jes en yoghurt in duizend smaken in de supermarkt­en stonden. Geen batterij-eieren eten. Weinig vlees. Af en toe een visje. Gewoon matig zijn. Want als maar veel mensen zo doen, dan verandert er wat.

Zou je denken. Totdat je in deze krant leest wat consumptie­socioloog Hans Dagevos van de Universite­it van Wageningen zegt. Er worden helemaal geen dieren gespaard als wij een dag geen vlees eten: „Als er een vleesovers­chot in Nederland zou ontstaan, wordt het gewoon naar het buitenland geëxportee­rd.” Want in de rest van de wereld eten ze almaar meer vlees.

De consument, tegen wie altijd wordt gezegd dat hij zo machtig is, staat dus machteloos? Gauw gebeld. Maar nee, zegt Dagevos. Zo is het niet. Eén dag geen vlees eten maakt weinig uit, omdat hoe dan ook 70 à 80 procent voor de buitenland­se markt wordt geproducee­rd. Zuivel daarentege­n gaat voor ongeveer 50 procent naar de binnenland­se markt, dus daar zou het effect heel wat groter kunnen zijn.

Vandaag havermelk in de koffie. Marjoleine de Vos

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands