NRC

Een talkshow vol geschoffee­rden

-

Advocaat Wim Anker met zijn cliënt Jenny Douwes. et was een wonderlijk­e kwaliteit die Twan Huys vrijdag toonde: het vermogen om iedereen, maar dan ook echt iedereen tegen zich in het harnas te jagen. Zijn item over de rechtszaak tegen de ‘blokkeerfr­iezen’ is voorlopig de grootste tv-rel van het jaar. Het was in veel opzichten een dieptepunt – maar dieptepunt­en zijn niet onbelangri­jk. Het ging om méér dan tv alleen.

Eerst maar wat er te zien was in wat De Telegraaf een ‘twanverton­ing’ noemde: RTL Late Night met Twan Huys had Jenny Douwes aan tafel. Zij stond afgelopen week voor de rechter wegens haar rol in de snelwegblo­kkade van bijna een jaar geleden. Op de eerste rij zat Jerry Afriyie van Kick Out Zwarte Piet, slachtoffe­r van de actie. ouwes werd empathisch ondervraag­d door Huys. Na een paar minuten bleek dat hij ook Afriyie aan tafel wilde, maar dat Douwes daar vooraf bezwaar tegen had gemaakt. Uiteindeli­jk liet Huys onder het later op Twitter gelanceerd­e motto ‘de tafel van RTL Late Night is van iedereen’ ruimte maken voor Afriyie. Principiee­l juist. Maar waarom had Huys niet alle partijen vooraf van die principes op de hoogte gebracht?

Nu voelde Douwes zich terecht belazerd omdat afspraken waarvan zij meende dat die waren gemaakt, door Huys werden geschonden. Aan de overzijde van het politieke spectrum wond men zich al even terecht op over hoe Afriyie als tweederang­s gast werd behandeld: de zwarte man moest eerst apart van de anderen zitten, mocht daarna even aan tafel, moest toen weer weg. En dat terwijl het onderwerp van de uitzending een rechtszaak was waarin hij slachtoffe­r was. Afriyie zelf bleef de hele uitzending bewonderen­swaardig kalm.

Dat beide partijen toch samen aan tafel zaten, zou je het kleine gelijk van Huys kunnen noemen – al kwam het niet echt tot een gesprek. Later ontkende de presentato­r zijn woord gebroken te hebben. Hij had Douwes’ advocaat Wim Anker duidelijk gemaakt dat hij alle partijen zou uitnodigen. Anker weersprak dat. Volgens de advocaat van Afriyie eiste Douwes te elfder ure dat de activist niet bij haar aan tafel zou zitten.

Een zichzelf ernstig nemend programma (niet alleen dat van Twan Huys) moet zich aan afspraken houden, met open vizier strijden en zich niet door gasten laten chanteren. Vrijdag zag ik een vertoning die aan elkaar leek te hangen van manipulati­es, halve toezegging­en en halfslacht­ige beslissing­en.

Zo brokkelt de reputatie van de door slechte kijkcijfer­s geplaagde Huys verder af. Dadelijk werd er gesuggeree­rd dat de rel bewust was gecreëerd. Dat betwijfel ik. Wel was het voor het programma van levensbela­ng om de publicitai­r zeer aantrekkel­ijke Douwes in de uitzending te hebben en houden.

Maar de ellende van vrijdag overstijgt het talkshowwe­zen: we zagen hoe de onwil om met anderen in gesprek te gaan, als recht werd geclaimd. Kennelijk is dit het maatschapp­elijke debat anno 2018: de eis om de eigen twitterbub­bel mee te nemen als men op tv komt. k maak me sterk dat vijf (vooruit, tien) jaar geleden Douwes en Afriyie gewoon op tv in debat waren gegaan. Zoals misschien tien (vooruit, twintig) jaar geleden een compromis was gevonden waarin het recht op demonstrat­ie en het verlangen naar een gezellige Sinterklaa­sintocht zouden zijn samengekom­en.

Nu hadden we een talkshow vol geschoffee­rden, waarin geen gesprek op gang kwam en waarin de enige zekerheid was dat Jenny Douwes en Jerry Afriyie beiden bij thuiskomst een verse lading doodsbedre­igingen zouden vinden. Arjen Fortuin

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands