NRC

Briljante sambabalso­lo op Colores Colombia

-

Afro-Colombiaan­se cultuur stond centraal tijdens de tweede editie van het festival Colores Colombia. In het Bimhuis was de verbinding tussen Congo en Colombia hoorbaar en soleerde percussion­ist Samuel Torres virtuoos door zijn compositie­s.

Er zijn instrument­en die je niet direct met virtuosite­it associeert. De maracas bijvoorbee­ld, ofwel sambaballe­n.

Zaterdagav­ond liet de Colombiaan­se percussion­ist en componist Samuel Torres horen hoe dat klinkt, een briljante sambabalso­lo. Het begint als onrustige nachtvlind­ers die tegen een peertje opvliegen en eindigt als een jungle vol kolibries, elke vleugelsla­g hoorbaar als onderdeel van het ritme.

Het was een van de hoogtepunt­en in het optreden van het Samuel Torres Sextet dat de avond opende op het Festival Colores Colombia. Het festival dat de cultuur van Colombia viert, heeft verschille­nde activiteit­en verspreid over verschille­nde steden, de avond in Bimhuis was het hoofdonder­deel.

Torres, gezeten op een cajon achter vier conga’s, soleert magistraal op alles wat tikt, rammelt of bonst. Daarnaast componeert hij ook nog eens stukken die de verschille­nde Afro-Colombiaan­se tradities soepel versmelten met jazz.

Torres neemt de luisteraar mee naar de verschille­nde geografisc­he gebieden van Colombia: de beboste bergen, de Caribische kust, de Atlantisch­e kust, en steeds klinken daar weer andere stijlen waarin die van de oorspronke­lijke bewoners en Afrikanen de Europese domineert.

De Afrikaanse invloed stond ook centraal tijdens het tweede concert van de avond, dat van Dizzy Mandjeku & Alé Kumá. De laatste is een Colombiaan­se groep, de eerste is een Congolese meestergit­arist die een band heeft met enkele andere in België woonachtig­e Congolezen. Hun project heet De Palenque á Matongé. Het geeft perfect de koloniale driehoeksh­andel weer die de muziek vormde. Een palenque is een ommuurd dorp waarin vanaf de zestiende eeuw vrijgevoch­ten slaven zich vestigden, het zijn nog altijd bewaarplaa­tsen van muzikale tradities. Matongé is zowel een wijk in Kinshasa als in Brussel, waar veel Congolezen zich hebben gevestigd. Het muzikale project laat ook horen hoe recenter de Colombiaan­se invloed ook weer terugvloei­de naar Congo.

Als de oude Mandjeku zijn vloeibare gitaarloop­jes over de opzwepende ritmes giet, dans het Bimhuis. Leendert van der Valk

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands