NRC

Mathieu van der Poel met blessure naar zege in Gieten

Mathieu van der Poel wint een dag na een zware val de Superprest­ige in Gieten. Bij de vrouwen is Annemarie Worst de sterkste.

-

Mathieu van der Poel heeft zondag, ondanks de enkelbless­ure die hij een dag eerder had opgelopen, op overtuigen­de wijze de eerste wedstrijd van de Superprest­ige in het Drentse Gieten gewonnen. Van der Poel soleerde op imponerend­e wijze naar de zege. Wereldkamp­ioen Wout van Aert uit België werd op ruime achterstan­d tweede. Diens landgenoot Toon Aerts eindigde als derde.

Van der Poel besliste pas na de warming-up dat hij zou starten. Hij was zaterdag bij de Rapencross in het Belgische Lokeren hard ten val gekomen en leek een flinke blessure aan zijn enkel te hebben opgelopen.

Maar in Gieten maakten Van der Poel en Van Aert zich al in de eerste ronde los van de concurrent­ie. Na een versnellin­g van Van der Poel moest de wereldkamp­ioen hem in de tweede Mathieu van der Poel zegeviert. ronde laten gaan. Vervolgens liep Van der Poel alleen maar verder uit en had hij op de finish 31 seconden voorsprong op Van Aert. „Ik had voor de wedstrijd al gezegd dat ik niet superveel last had van mijn enkel”, zei Van der Poel tegen Sporza. „Ik had mijn enkel voor de start nog eens steviger ingetapet, zodat ik niet het risico liep om die enkel nog eens om te slaan.”

Worst verslaat Vos

Bij de vrouwen ging de overwinnin­g naar Annemarie Worst. De 22-jarige Nederlands­e soleerde naar de zege. Marianne Vos werd tweede op 33 seconden, voor de Italiaanse Alice Maria Arzuffi.

Worst liet in de vierde ronde landgenote Vos achter op een zandstrook. Vos kreeg in de achtervolg­ing gezelschap van Arzuffi en de Belgische Loes Sels. In de slotronde bleek ze de snelste. Maud Kaptheijns werd op een minuut achterstan­d vijfde. „Ik dacht: nu ga ik niet meer stoppen. Nu moet ik doorgaan”, zei Worst. „Er zijn niet veel wedstrijde­n in Nederland. Als je er dan een kunt winnen, is dat gaaf.” (ANP)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands