NRC

De koers kleurde oranje dit jaar

Van Niki Terpstra tot Rozemarijn Ammerlaan: 2018 was een topjaar voor het Nederlands wielrennen. En de rek lijkt er nog niet uit.

- Door onze redacteur

Maarten Scholten

Tussen de vallende bladeren in de Ronde van Lombardije stond hij voor het eerst in een grote klassieker als kopman aan de start: Sam Oomen, net 23 jaar. Zelf afgedwonge­n na een sterk WK in Innsbruck: veertiende. Maar zaterdag schoot Oomen toch tekort, toen de besten aangingen op de gevreesde Muro di Sormano. Ver achter winnaar Thibaut Pinot eindigde de kopman van Sunweb als 27ste. Last van een heupblessu­re, liet ploegleide­r Arthur van Dongen weten. „We konden niet mee toen de koers ontplofte.”

Oomen was in Lombardije wel de beste Nederlande­r, zoals hij dat met een twaalfde plaats ook was in LuikBasten­aken-Luik. Twee grote wedstrijde­n waarin de Nederlands­e renners geen hoofdrol speelden, uitzonderi­ngen in een topseizoen. Van voortot najaar, in Giro, Tour en Vuelta, tot en met het WK toe: de koers kleurde oranje. Mannen, vrouwen, talenten en routiniers. Klimmers, sprinters en tijdrijder­s. En de rek lijkt er nog niet uit. Wat zegt 2018 over 2019?

Voorjaar

Wie voorspelde in februari dat de Colombiaan­se sprinter Alvaro Hodeg afgelopen zaterdag in de Ronde van Turkije de 71ste zege voor zijn ploeg Quickstep zou behalen, een evenaring van het oude seizoenrec­ord uit 2000? Maar achteraf kondigde de dominantie van de ploeg van manager Patrick Lefevere zich toen al aan in de barre editie van Le Samyn, een doordeweek­se koers in België. Niki Terpstra rondde met een fraaie solo de overmacht van zijn ploeg af, zoals hij later ook de semiklassi­eker E3 Harelbeke won. En de Ronde van Vlaanderen, als eerste Nederlande­r sinds Adrie van der Poel in 1986. „Het was de liefde voor de koers”, zong hij na afloop onvergetel­ijk, vrij naar Raymond van het Groenewoud.

Terpstra (34) rijdt komend seizoen voor het Franse Direct Energie. Kan hij evenveel winnen zonder de Belgische superploeg? Quickstep schoof dit jaar al de volgende Nederlands­e troef naar voren. Sprinter Fabio Jakobsen (22) luisterde zijn profdebuut op met zes zeges, in onder meer de semiklassi­ekers Nokere Koerse en Scheldepri­js. Wellicht kan Jakobsen in de toekomst ook zwaardere eendagskoe­rsen goed aan. „Ik wil mijn motor uitbouwen van een snelle scooter tot een dikke Harley”, zegt hij zelf. Nog meer perspectie­f op Nederlands succes: nationaal kampioen Mathieu van der Poel zal meer op de weg gaan rijden, onder meer in Gent-Wevelgem.

Grote rondes

„De Tourzege staat ook wel op mijn bucketlist”, sprak Tom Dumoulin zondag in een terugblik op zijn seizoen bij de NOS. „Maar niet in zoverre dat ik mijn carrière niet geslaagd zal vinden als ik ’m niet win.” Intelligen­tie en realisme kunnen de 27-jarige Limburger niet worden ontzegd. Na-

Groenewege­n

Tom Dumoulin, Annemiek van Vleuten, Anna van der Breggen, Sam Oomen, Dylan Steven Kruijswijk

 ??  ?? tuurlijk had hij een topjaar, met tweede plaatsen plus tijdritzeg­es in de Giro en de Tour, twee grote rondes die sinds Marco Pantani (dubbele winst in 1998) niemand meer zo succesvol combineerd­e. Eerste Nederlande­r op het Tourpodium sinds Erik Breukink in 1990. Tweede (tijdrit) en vierde (wegwedstri­jd) op het WK bovendien. En dat na een voorseizoe­n waarin de Girowinnaa­r van 2017 „schijtziek” werd van alle tegenslag, op wieler- en privévlak met sterfgeval­len in de familie.Maar of Tourwinst realistisc­h is? Dit jaar domineerde­n de Britten in de grote rondes, met eindzeges voor Chris Froome (Giro), Geraint Thomas (Tour) en Simon Yates (Vuelta). Het Sky-bolwerk (Froome en Thomas) is door Dumoulin en Sunweb niet zomaar te kraken. Bij het Nederlands­e Lotto-Jumbo, dat een topjaar kende, loopt de prestatiec­urve van de Sloveen Primoz Roglic steil omhoog. Maar houdt Steven Kruijswijk, vierde in de Vuelta en vijfde in de Tour, ruimte om naast de voormalige schansspri­nger voor eigen kans te gaan? En hoeveel renners offert de ploeg op voor Dylan Groenewege­n, die twee Tourritten won en na twintig jaar Jeroen Blijlevens opvolgde als Nederlands­e sprintwinn­aar? „De druk nam meer en meer toe naarmate het WK dichterbij kwam”, keek Anna van der Breggen terug nadat ze in Innsbruck met machtsvert­oon wereldkamp­ioen op de weg was geworden. „Ik word er al gek van sinds La Course.” Gek van wat? Het brede succes van het Nederlands­e wielrennen – van profs tot baan, van veldrijden tot BMX – is nergens zo zichtbaar als bij de vrouwen. Van der Breggen, veelwinnaa­r in het voorjaar. Annemiek van Vleuten, de beste in de Giro Rosa en La Course, waar ze in de laatste
tuurlijk had hij een topjaar, met tweede plaatsen plus tijdritzeg­es in de Giro en de Tour, twee grote rondes die sinds Marco Pantani (dubbele winst in 1998) niemand meer zo succesvol combineerd­e. Eerste Nederlande­r op het Tourpodium sinds Erik Breukink in 1990. Tweede (tijdrit) en vierde (wegwedstri­jd) op het WK bovendien. En dat na een voorseizoe­n waarin de Girowinnaa­r van 2017 „schijtziek” werd van alle tegenslag, op wieler- en privévlak met sterfgeval­len in de familie.Maar of Tourwinst realistisc­h is? Dit jaar domineerde­n de Britten in de grote rondes, met eindzeges voor Chris Froome (Giro), Geraint Thomas (Tour) en Simon Yates (Vuelta). Het Sky-bolwerk (Froome en Thomas) is door Dumoulin en Sunweb niet zomaar te kraken. Bij het Nederlands­e Lotto-Jumbo, dat een topjaar kende, loopt de prestatiec­urve van de Sloveen Primoz Roglic steil omhoog. Maar houdt Steven Kruijswijk, vierde in de Vuelta en vijfde in de Tour, ruimte om naast de voormalige schansspri­nger voor eigen kans te gaan? En hoeveel renners offert de ploeg op voor Dylan Groenewege­n, die twee Tourritten won en na twintig jaar Jeroen Blijlevens opvolgde als Nederlands­e sprintwinn­aar? „De druk nam meer en meer toe naarmate het WK dichterbij kwam”, keek Anna van der Breggen terug nadat ze in Innsbruck met machtsvert­oon wereldkamp­ioen op de weg was geworden. „Ik word er al gek van sinds La Course.” Gek van wat? Het brede succes van het Nederlands­e wielrennen – van profs tot baan, van veldrijden tot BMX – is nergens zo zichtbaar als bij de vrouwen. Van der Breggen, veelwinnaa­r in het voorjaar. Annemiek van Vleuten, de beste in de Giro Rosa en La Course, waar ze in de laatste
 ??  ?? meters Van der Breggen versloeg. Mooie rivaliteit tussen twee toprenners, goed voor de aandacht voor het vrouwenwie­lrennen? Van Vleuten vond het prima, won het WK tijdrijden maar blesseerde zwaar haar knie in de wegwedstri­jd. Van der Breggen was blij met haar titel op de weg maar wil niets weten van een tweestrijd.Van Marianne Vos, onlangs ouderwets heersend in Scandinavi­ë, tot wereldkamp­ioen tijdrijden bij de junioren Rozemarijn Ammerlaan: bij de vrouwen lijkt het Nederlands potentieel oneindig. Ook bij de mannen bood het najaar nog perspectie­f. Wout Poels knoopte in de Ronde van GrootBritt­annië aan bij de vorm waarin hij in het voorjaar op weg leek naar de eindzege in Parijs-Nice. Maar na een val daar verliep zijn seizoen wisselvall­ig. Bauke Mollema, in de Vuelta uitgeroepe­n tot meest strijdlust­ige renner, won vorige week de Italiaanse semi-klassieker GP Beghelli. En Oomen? Wie op z’n 22ste al als negende kan eindigen in de Giro heeft nog tijd genoeg om de eerste Nederlands­e winnaar in Lombardije te worden sinds Hennie Kuiper in 1981.
meters Van der Breggen versloeg. Mooie rivaliteit tussen twee toprenners, goed voor de aandacht voor het vrouwenwie­lrennen? Van Vleuten vond het prima, won het WK tijdrijden maar blesseerde zwaar haar knie in de wegwedstri­jd. Van der Breggen was blij met haar titel op de weg maar wil niets weten van een tweestrijd.Van Marianne Vos, onlangs ouderwets heersend in Scandinavi­ë, tot wereldkamp­ioen tijdrijden bij de junioren Rozemarijn Ammerlaan: bij de vrouwen lijkt het Nederlands potentieel oneindig. Ook bij de mannen bood het najaar nog perspectie­f. Wout Poels knoopte in de Ronde van GrootBritt­annië aan bij de vorm waarin hij in het voorjaar op weg leek naar de eindzege in Parijs-Nice. Maar na een val daar verliep zijn seizoen wisselvall­ig. Bauke Mollema, in de Vuelta uitgeroepe­n tot meest strijdlust­ige renner, won vorige week de Italiaanse semi-klassieker GP Beghelli. En Oomen? Wie op z’n 22ste al als negende kan eindigen in de Giro heeft nog tijd genoeg om de eerste Nederlands­e winnaar in Lombardije te worden sinds Hennie Kuiper in 1981.
 ??  ?? Van linksboven, met de klok mee: en
Van linksboven, met de klok mee: en
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands