NRC

Paard door meer data nog beter af

Een database met alle gegevens van de paarden moet de gezondheid­srisico’s in de eventing verkleinen. Indien nodig volgt een startverbo­d.

- Tekst Henk Stouwdam Foto’s Eric Brinkhorst

Behoedzaam maar doortasten­d tilt Leendert Jan Hofland de staart van The Quizmaster op en steekt hij zijn thermomete­r in het achterwerk van het dampende en van ijswater druipende paard. Bereden door Merel Blom heeft de negenjarig­e bruine ruin net de uithouding­sproef – de cross-country – van de Military in Boekelo voltooid, maar de lichaamste­mperatuur van 40,9 graden bij zijn finish daalt erg traag naar de gewenste 37,5 graden. Enkele honderden liters ijswater later heeft de verdamping gewerkt en geeft de teamveteri­nair van de Nederlands­e ploeg, na een vierde temperatuu­rmeting, The Quizmaster groen licht voor zijn gang naar de stal.

De ruimte achter de finish van de cross-country oogt als een crisisopva­ng voor behoeftige paarden. Grooms ontdoen het paard zo snel mogelijk van zadel en beenbesche­rmers en rennen heen en weer met emmers ijswater dat als een stortbui over de briesende paarden wordt gekieperd. Tussen die verkwikken­de douches door nemen dierenarts­en de hartslag op en waken zij met hun scherpe blik over de conditie van de edele dieren. Alles voor de gezondheid van paarden, die in het verleden de military soms de reputatie van een kerkhof verschafte.

Diervriend­elijker hinderniss­en

Met de inrichting van diervriend­elijker hinderniss­en op de cross-country en een ingrijpend­e aanscherpi­ng van de gezondheid­seisen is het aantal noodlottig­e valpartije­n de laatste jaren significan­t afgenomen – in Boekelo waren zaterdag drie valpartije­n die alle goed afliepen. Voor het aanzien werd de besmette naam ‘military’ veranderd in ‘eventing’.

Maar de veiligheid kan nóg beter, moet naar een nóg hoger niveau, vindt de 33-jarige Ierse ruiter Sam Watson. Hij ontwikkeld­e met een vriend een op eventing gerichte database, waarin alle gewenste gegevens van paarden, ruiters en wedstrijde­n worden verzameld. Op basis van die data kunnen zowel risicoanal­yses als toelatings­eisen tot geclassifi­ceerde wedstrijde­n opgesteld worden. En daarnaast kunnen ook de media en sponsors beter bediend worden.

Wat begon uit persoonlij­ke interes- se – Watson noemt zichzelf een wiskundige freak – en de verbazing over het ontbreken van data in vergelijki­ng met andere sporten, groeide uit tot het bedrijf EquiRating­s, dat inmiddels data van zo’n 80.000 paarden, 10.000 ruiters en alle wedstrijde­n heeft verzameld. In totaal beschikken Watson en de zijnen nu al over 38 miljoen datapoints en heeft hij een vierjarig contract met de internatio­nale paardenspo­rtfederati­e FEI gesloten. Die wil het systeem gebruiken als toelatings­eis tot wedstrijde­n, alleen is de implementa­tie nog niet voltooid. Wat bij Tim Lips, die in Boekelo Nederlands kampioen werd en een groot voorstande­r is van de database, cynisme aanwakkert. „De FEI, hè. Die werkt altijd traag.”

Kwaliteit van de prestaties

Maar Watson laat zich niet ontmoedige­n. Hij denkt al weer vooruit. „In de nabije toekomst wil ik zowel de gegevens over uithouding­svermogen en de snelheid in de cross-country als het hartritme en de keuringsre­sultaten aan de database toevoegen”, vertelt hij. „De kwalificat­ie-eisen van de FEI zijn nu nog gebaseerd op de resultaten van een paar wedstrijde­n, maar dat zegt weinig. De één kan na twee goede wedstrijde­n een rating hoger uitkomen, waar een ander wel tien wedstrijde­n nodig heeft. Met onze database tonen wij de kwaliteit van de prestaties aan. Ja, het systeem kan ook gebruikt worden om een startverbo­d op te leggen.”

Nog uithijgend van het optreden met zijn tweede paard Eclips ziet Lips, die de nationale titel veroverde met de schimmelru­in Bayro, vooral de voordelen van Watsons systeem bij het opstellen van toelatings­criteria. Fel: „Je ziet nu nog combinatie­s die in wedstrijde­n boven hun niveau worden ingeschrev­en. Ik vermoed omdat de FEI als mondiale organisati­e een zo breed mogelijk deelnemers­veld wil. Ik vind ook dat iedere ruiter met een hartslagme­ter zou moeten rijden, maar dat is verboden vanwege mogelijke beïnvloedi­ng van de wedstrijd. Wat een flauwekul. Kijk eens hoeveel data wielrenner­s via de fietscompu­ter tot hun beschikkin­g hebben.” Waarna Lips zijn mouw opstroopt en een hartslagme­ter zichtbaar maakt. „Ik moet die meter formeel bedekken. Doe ik ook. Of ik er

tijdens de race weleens stiekem op kijk? Nee, natuurlijk niet. Daar heb je helemaal geen tijd voor.”

Hofland wil ondanks zijn drukke werkzaamhe­den en tussen het temperatur­en door graag de loftrompet over Watson steken. De Nederlands­e teamveteri­nair kwalificee­rt EquiRating­s als „een voortreffe­lijk systeem, vooral bij risicoanal­yses”. Hoe meer informatie, hoe beter voor het welzijn van de paarden en het imago van de sport, redeneert Hofland. Om daaraan toe te voegen: „Wat wij mensen denken, snapt een paard niet. Dat gebrek kan gecompense­erd worden met data.”

Digitaal screenen

De FEI is nu aan zet. Maar de invoering van een toelatings­systeem gebaseerd op EquiRating­s laat volgens Teun Platenkamp, de Nederlands­e

national safety officer voor eventing en in Boekelo de waakhond namens FEI, om praktische redenen op zich wachten. „Omdat nog niet alle systemen van de nationale bonden op die van de FEI zijn aangeslote­n. Dat kost tijd, geld en energie”, verklaart Platenkamp, die opmerkt dat bij de opstelling van toelatings­criteria „al wel in de geest van Watsons systeem wordt gehandeld”.

Platenkamp legt uit dat de FEI met de nieuwe werkwijze ruitercomb­inaties digitaal wil screenen. Bij aanmelding voor een wedstrijd komt er een groen, geel of rood signaal. Rood betekent een startverbo­d en bij geel is een tussentijd­se veterinair­e keuring vereist. Pas als die met goed gevolg is volbracht, is inschrijvi­ng toegestaan. Bij een groene ‘bullet’ is de inschrijvi­ng vanzelfspr­ekend geen probleem. Die nieuwe werkwijze moet operatione­el worden vanaf 1 januari als de FEI voor eventing overgaat tot een nieuwe klasse-indeling van vijf niveaus.

Intussen werken Watson en zijn vriend aan verfijning van hun EquiRating­s. De Ier beweert zelfs een formule te hebben ontwikkeld waarmee de uitslag van een wedstrijd redelijker­wijs voorspeld kan worden. En nog verder in de toekomst kijkend denkt Watson dat zijn datasystee­m zelfs toegankeli­jk te maken is voor het publiek. Aan zijn snelheid van denken en handelen zal het niet liggen. Nu de FEI nog.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Deelnemers aan de Military. Boven: Sanne de Jong met Enjoy. Linksonder: de Ier Sam Watson op Tullabeg Flamengo. Rechtsonde­r: Tim Lips op Bayro.
Deelnemers aan de Military. Boven: Sanne de Jong met Enjoy. Linksonder: de Ier Sam Watson op Tullabeg Flamengo. Rechtsonde­r: Tim Lips op Bayro.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands