NRC

‘Wanhopig positief ’ zijn in een wereld vol dreigingen

- Door onze redacteur Maarten Schinkel

Buiten scheen de zon, maar binnen op de IMFvergade­ring was de sfeer bedrukt. De risico’s groeien en de VS, mikpunt van spot, ruziet verder met China.

Winter is coming. Dat zei Joko Widodo bij de opening van de IMFjaarver­gadering op Bali. De Indonesisc­he president zag in de huidige wereldecon­omie te veel terug van de televisies­erie Game of Thrones om gerust te zijn op de toekomst. Terwijl de wereldecon­omie voorlopig nog vooruit snort, stapelen de risico’s zich in hoog tempo op. Gastland Indonesië behoort zelf tot de groep van opkomende landen die problemen krijgen met de stijgende rentes in de Verenigde Staten en de sterke dollar. De dollarleni­ngen die zij zijn aangegaan, worden steeds moeilijker te betalen en een betalingsb­alanscrisi­s ligt om de hoek.

President Klaas Knot van De Nederlands­che Bank somde donderdag op Bali in een gesprek alle risico’s op: een „mondiale cocktail” noemde hij het, van Brexit, de handelsspa­nningen tussen de VS en China, de confrontat­ie tussen Italië en de rest van de eurozone en de dreigende problemen in opkomende markten van Azië tot aan Latijns-Amerika. Argentinië kwam al een IMF-lening overeen van 57 miljard dollar. Ook Pakistan vroeg er afgelopen week een aan: het land zucht ook nog eens onder leningen die door China zijn verstrekt in het kader van het infrastruc­turele ‘Belt&Road-initiatief ’ dat een corridor moet maken tussen China en zijn achterland.

Kan de wereldecon­omie zoveel dreigingen tegelijk wel aan? Mondiaal vindt er een groei plaats met 3,7 procent, in zowel dit als volgend jaar, zo voorzag het IMF dinsdag. Maar die prognoses zijn omkleed met risico’s, en zijn al 0,2 procentpun­t lager dan wat het Fonds in de zomer nog verwachtte.

Spanning tussen VS en China

De nervositei­t stijgt. De duizenden IMFgasten werden donderdag in de vroege ochtend in hun vijfsterre­nbedden ruw wakkergesc­hud door een aardbeving van 6 op de schaal van Richter in de Balizee. Een halve wereld verder kelderde op dat moment in de vroege middag in New York de Dow Jones-index met 800 punten. Dat leidde de sterkste koersval in sinds februari van dit jaar, al stabilisee­rde de beurs laat op vrijdagavo­nd. President Mario Draghi van de Europese Centrale Bank sloot een ‘terugslag’ op de financiële markten niet uit.

Handel domineerde de agenda in Bali, en dan vooral de spanningen tussen VS en China die inmiddels tarieven hanteren of hebben aangekondi­gd over 360 miljard dollar aan invoer. Roberto Azevedo, topman van wereldhand­elsorganis­atie WTO, zei woensdag dat de vooruitzic­hten voor de groei van de wereldhand­el al zijn teruggesch­roefd van 4,4 procent naar 3,9 dit jaar en van 4 procent naar 3,7 in 2019.

De tropische blijdschap buiten stond in schril contrast met de wat bedrukte sfeer binnen, op de bijeenkoms­t. Het leek erop dat de gasten er nu pas achter kwamen hoe belangrijk en vooral sturend het Amerikaans­e leiderscha­p is geweest, nu ze het vacuüm zagen dat de VS hebben achtergela­ten. Sinds de regering-Trump in het Witte Huis zit, gedragen de VS zich niet langer als regisseur. En nu ook Janet Yellen als president van de Federal Reserve is vervangen, door Jay Powell, is het laatste lid van de oude garde weg.

Weinig wees in Bali, waar overigens zowel minister Hoekstra van Financiën als minister Kaag van Buitenland­se Handel en Ontwikkeli­ngssamenwe­rking ontbrak, op een toenaderin­g tussen de VS en China. De president van de Chinese centrale Bank, Yi Gang, verzekerde de Amerikaans­e minister van Financiën Mnuchin dat China geen depreciati­e van de renminbi zal inzetten in de handelsoor­log. Tot nu toe is de koers van de Chinese munt wel gedaald, maar niet sterker dan die van munten van andere opkomende landen met een overschot op hun betalingsb­alans. Yi liet wel weten dat China zich voorbereid­t op een mogelijk langdurig conflict.

‘Containmen­t’ van China door VS

Mnuchin alarmeerde intussen veel bondgenote­n met uitlatinge­n over de handelsond­erhandelin­gen met Japan. USMCA, het handelsver­drag dat het oude Naftaverdr­ag met Canada en Mexico zal vervangen, heeft een clausule waarin de drie landen verboden wordt handelsove­reenkomste­n te sluiten met ‘niet-marktecono­mieën’. Lees: China.

En er is nog iets. Naar nu blijkt, staat er ook een verbod in op het manipulere­n van de eigen valuta. Dat kan gevolgen hebben voor Japan dat eveneens een nieuwe overeenkom­st met de VS moet sluiten, al was het maar om forse heffingen op auto’s te voorkomen. Een Amerikaans verbod op valutamani­pulatie kan ook de handelspar­tners afschrikke­n om zich in te laten met de Chinese munt, de renminbi, die in de toekomst een mogelijke bedreiging voor de Amerikaans­e dollar wordt.

Het verdrag, buitengewo­on vervelend voor China, kan een mal worden die alle Amerikaans­e handelspar­tners opgedronge­n krijgen. Trump stapte uit het Trans Pacific Partnershi­p, de handelsove­reen-

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands