NRC

VS voeren druk op Saoediërs op

De Saoedische regering zoekt naar een manier om de zaak-Kashoggi op te lossen, zonder al te grote schade voor de kroonprins.

- Door onze correspond­ent Toon Beemsterbo­er ISTANBUL

Nou, dan moet het zeer zwaar zijn. Het is slecht, slecht gedoe. President Trump over de gevolgen voor Saoedi-Arabië als dat land verantwoor­delijk blijkt voor mogelijke moord op Kashoggi

De Amerikaans­e regering voert de druk op Saoedi-Arabië op in verband met de verdwijnin­g van de Saoedische journalist Jamal Khashoggi. President Trump gaf donderdag toe dat Khashoggi waarschijn­lijk dood is en dreigde met „zeer zware” consequent­ies als blijkt dat het Saoedische koningshui­s hem heeft vermoord. Maar Trump wil nog geen definitiev­e conclusies trekken voordat de Saoediërs hun onderzoek hebben afgerond.

„Ik zal toegeven dat hij dood is, tenzij het grootste wonder van alle wonderen plaatsvind­t”, zei Trump in een kort gesprek met The New York Times. „Dat is gebaseerd op alles – inlichting­en die van alle kanten komen.” Toen Trump werd gevraagd naar de gevolgen als het Saoedische koningshui­s verantwoor­delijk blijkt te zijn voor de vermeende moord, verklaarde hij: „Nou, dan moet het zeer zwaar zijn. Ik bedoel, het is slecht, slecht gedoe.”

Trump veranderde van toon na een briefing van zijn minister van Buitenland­se Zaken Mike Pompeo, die net terug is van een bezoek aan Saoedi-Arabië en Turkije voor overleg met koning Salman en president Erdogan. Na de briefing kondigde minister van Financiën Steven Mnuchin aan dat hij niet naar de investings­conferenti­e in Riad gaat die door kroonprins Mohammed bin Salman is georganise­erd. Eerder besloten bedrijven als Goldman Sachs, McKinsey, Uber en Virgin al om de conferenti­e te boycotten.

Bij terugkeer van zijn bezoek aan Riad en Ankara werd Pompeo gevraagd of de Saoediërs hadden gezegd of Khashoggi dood of levend is. „Ik wil het niet hebben over de feiten. Dat wilden zij ook niet. Ze wilden de kans hebben om grondig onderzoek te doen. Het is redelijk om hun die kans te geven. Daarna kunnen we allemaal onze conclusies trekken.”

Eerder leek Trump de Saoediërs een uitweg te bieden uit de crisis die wereldwijd voor grote verontwaar­diging heeft gezorgd. Hij suggereerd­e dat ‘losgeslage­n moordenaar­s’ binnen de Saoedische staat wellicht verantwoor­delijk waren voor de verdwijnin­g. Maar in de dagen daarna brachten Turkse en internatio­nale media de zaak in verband met persoonlij­ke adviseurs van de kroonprins. Washington kan de aanhoudend­e stroom onthulling­en moeilijk negeren.

Ook Amerikaans­e inlichting­endiensten hebben steeds meer aanwijzing­en dat de kroonprins betrokken was bij de verdwijnin­g. Zo reisden diverse leden van zijn beveiligin­gsteam op de dag van de verdwijnin­g naar het Saoedische consulaat in Istanbul. Eén van hen vergezelde de kroonprins onlangs op officiële bezoeken, waaronder aan de Verenigde Naties in New York. Ook hebben inlichting­endiensten communicat­ie onderschep­t van Saoedische functionar­issen die een plan bespreken om Khashoggi gevangen te nemen.

Aangezien de kroonprins aan het hoofd staat van alle veiligheid­sdiensten, is het onwaarschi­jnlijk dat zo’n operatie zou zijn uitgevoerd zonder zijn goedkeurin­g. Volgens The New York Times overweegt het Saoedische koningshui­s nu om een hoge adviseur van de kroonprins, generaal Ahmet al-Assiri, de schuld te geven van de verdwijnin­g. De krant baseert zich op twee anonieme bronnen die bekend zijn met de Saoedische plannen. Volgens deze lezing kreeg Assiri mondeling toestemmin­g van de kroonprins om Khashoggi te ontvoeren voor ondervragi­ng. Maar hij zou zijn boekje te buiten zijn gegaan en de journalist hebben vermoord. De vraag is of alle partijen daar genoegen mee nemen.

De Turken houden de druk op de ketel. Anonieme bronnen rond de Turkse regering blijven nieuwe, gruwelijke details lekken naar de pers. Ze baseren zich onder meer op geluidsopn­ames die van de moord zouden zijn gemaakt. En nadat de Turkse politie het Saoedische consulaat had doorzocht, verklaarde president Erdogan dat sommige delen opnieuw geschilder­d waren. Hoopt Erdogan achter de schermen voordeel te kunnen halen uit de crisis?

De Turkse autoriteit­en vermoeden dat Khashoggi is vermoord in het Saoedische consulaat en dat zijn lichaam in stukken is gehakt. Inmiddels heeft de Turkse politie het onderzoek uitgebreid. Volgens persbureau Reuters vermoeden Turkse rechercheu­rs dat Khashoggi’s stoffelijk overschot is gedumpt in een „boerderij of villa”. Ze zoeken in het Belgradobo­s aan de rand van Istanbul en in de stad Yalova, zo’n 90 kilometer met de veerboot vanaf Istanbul, aan de overzijde van de Zee van Marmara.

Anonieme bronnen rond de Turkse regering lekken elke dag nieuwe, gruwelijke details naar de pers

Kortgelede­n bekeek ik online het rapport Freedom in the World (2018) van [democratie­waakhond] Freedom House en kwam daarbij tot een ernstig besef. Er is maar één land in de Arabische wereld dat als ‘vrij’ wordt aangemerkt. Dat land is Tunesië. Op de tweede plaats staan Jordanië, Marokko en Koeweit, met het stempel ‘gedeelteli­jk vrij’. De rest van de landen in de Arabische wereld wordt als ‘onvrij’ aangemerkt.

De Arabieren in deze landen zijn daardoor niet of slecht geïnformee­rd. Ze zijn niet in staat om zaken met betrekking tot hun regio en hun dagelijks leven doeltreffe­nd te agenderen, laat staan ze in het openbaar ter discussie te stellen. De publieke psyche wordt beheerst door het verhaal van de overheid en ook al wordt dit door velen niet geloofd, toch is de overgrote meerderhei­d van de bevolking slachtoffe­r van dit sprookje. Helaas zal deze situatie vermoedeli­jk niet veranderen.

In het voorjaar van 2011 was de Arabische wereld vervuld van hoop. Journalist­en, academici en hele bevolkinge­n liepen over van verwachtin­g: ook hun land zou een rooskleuri­ge en vrije Arabische samenlevin­g krijgen. Ze verwachtte­n te worden verlost van hun oppermacht­ige regeringen en de stelselmat­ige inbreuk en censuur op informatie. Deze verwachtin­gen lagen al snel aan diggelen; hun samenlevin­gen vervielen weer in de oude status quo of erger.

Mijn dierbare vriend Saleh alShehi, de prominente Saoedische schrijver, schreef een van de beroemdste columns die ooit in de Saoedische pers zijn verschenen. Helaas zit hij nu een ongegronde gevangenis­straf van vijf jaar uit wegens vermeende uitspraken tegen de Saoedische gevestigde orde. De inbeslagna­me van de hele oplage van de krant Al-Masry

al-Youm doorr de Egyptische overheid leidde dde niet tot woede. Ook roepen en zulke acties geen verzet meer op van de internatio­nale le gemeenscha­p. In plaats ats daarvan wordt een veroordeli­ng eroordelin­g vaak weer gevolgd volgd door stilte.

Er was een n tijd dat journalist­en meen- den dat het internet informatie zou bevrijden van de censuur en de controle die aan de gedrukte media verbonden waren. Maar deze regeringen, wier hele bestaan daarop berust, hebben het internet met al hun macht geblokkeer­d. Lokale journalist­en zijn gearrestee­rd en adverteerd­ers onder druk gezet om de inkomsten van bepaalde publicatie­s te schaden.

Er zijn een paar oases die de geest van de Arabische Lente blijven belichamen. De regering van Qatar steunt nog altijd de internatio­nale berichtgev­ing. Ook in Tunesië en Koeweit richten de media zich op binnenland­se thema’s. Ze aarzelen om een podium te bieden aan journalist­en uit Saoedi-Arabië, Egypte en Jemen. Zelfs Libanon, kroonjuwee­l als het om de persvrijhe­id gaat, is ten prooi gevallen aan de polarisati­e en de invloed van de pro-Iraanse Hezbollah.

In de Koude Oorlog werd de hoop op vrijheid in Oost-Europa in belangrijk­e mate gevoed en geschraagd door Radio Free Europe, dat tot een kritisch instituut uitgroeide. De Arabieren hebben ook zoiets nodig. In 1967 werden The New York Times en The Washington Post gezamenlij­k eigenaar van The Internatio­nal Herald Tribune, die zo een podium voor stemmen uit de hele wereld werd.

Mijn krant, The Post, heeft het initiatief genomen om veel van mijn stukken te vertalen en ze in het Arabisch te publiceren. Daar ben ik dankbaar voor. Arabieren moeten dingen in hun eigen taal lezen, zodat ze de verschille­nde aspecten en complicati­es van de democratie in de VS en het Westen kunnen begrijpen en bespreken. Als een Egyptenaar een artikel leest waarin de werkelijke kosten van een bouwprojec­t in Washington worden onthuld, is hij of zij beter in staat de implicatie­s van zulke projecten in zijn of haar eigen gemeenscha­p te doorgronde­n.

De Arabische wereld heeft behoefte aan een moderne versie van de oude internatio­nale media, zodat haar burgers geïnformee­rd kunnen worden over de gebeurteni­ssen in de wereld. Nog belangrijk­er is Arábische stemmen een podium te bieden. Wij lijden onder armoede, wanbestuur en pover onderwijs. Door de oprichting van een onafhankel­ijk internatio­naal forum, gevrijwaar gevrijwaar­d van de invloed van nationalis­tische natio regeringen die via propaganda haat zaaien, zaa zouden gewone mensen m in de Arabische wereld wer de structurel­e problemen waar hun samenlevin­gen me mee kampen aan de orde k kunnen stellen.

In het Midden-Oosten ontlenen regeringen hun macht aan censuur en controle van het internet

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands