NRC

De slimme accountant die lachend rijk werd

Hema wordt weer Hollands met een Nederlands­e investeerd­er. Nu nog even de schuldenla­st laten slinken, plus een kleine kapitaalin­jectie, en dan het merk internatio­naal uitbouwen. Zonder gedoe.

- Door onze redacteure­n Teri van der Heijden en Joost Pijpker

Elf jaar geleden had ondernemer Marcel Boekhoorn ook al geprobeerd Hema te kopen. „Toen lachte men mij uit.” Het Britse Lion Capital bood „veel meer” dan hij en ging er met Hema vandoor. „En dat hebben we geweten ook.” De private-equitymaat­schappij stopte Hema vol met schuld. Tot op de dag van vandaag een „loden last”.

Nu wordt Boekhoorn alsnog eigenaar van Hema. Dat leek donderdago­chtend nog even onzeker. Vlak nadat Hema een persberich­t had gepublicee­rd over de overname zei Boekhoorn tegen Quote dat de deal nog helemaal niet rond was. Verwarring alom. Om drie uur ’s middags zit Boekhoorn toch glunderend naast Hematopman Tjeerd Jegen op het hoofdkanto­or voor een persconfer­entie.

De onderteken­ing van het koopcontra­ct kon pas later plaatsvind­en dan gepland, zo verklaart Jegen de verwarring. Eigenlijk zou de deal op woensdagav­ond laat al rond zijn, maar „de advocaten in Amster- dam en Londen hadden nog een nachtje nodig”. Donderdagm­iddag werd er alsnog getekend.

Het woord is aan Boekhoorn. Die „veel te hoge schuldenla­st” van Hema, van 750 miljoen euro, is straks verleden tijd, verzekert hij. Direct na de overname slinkt de schuld met 100 miljoen euro, en krijgt het bedrijf een kapitaalin­jectie van 40 miljoen.

En dat is het pas het begin, aldus Boekhoorn. Hij wil „op korte termijn beginnen” met het „drastisch terugbreng­en” van de schuld. Op welke manier hij dat gaat doen, liet Boekhoorn in het midden. Volgens Hema-topman Jegen gaat de schuld komende jaren met „honderden miljoenen” omlaag. En daarmee ook de jaarlijkse rentelaste­n, die nu nog 55 miljoen bedragen.

Niet alleen met zijn financiële plannen zet Boekhoorn zich af tegen het Britse Lion Capital. Voor alle duidelijkh­eid introducee­rt hij zichzelf als „een Nederlands­e ondernemer”. Ook Jegen benadrukt twee keer dat Hema door de overname weer „100 procent Nederlands” is. En dat is volgens hem een voordeel: Boekhoorn be- grijpt „als geen ander ons merk, en de emotie en de betrokkenh­eid van alle Nederlande­rs bij ons merk”.

In zomer haakten Belgen af

Hema was Boekhoorn bijna voor de tweede keer ontgaan. Afgelopen zomer leek het bedrijf verkocht: de onderhande­lingen met de Belgische investerin­gsmaatscha­ppij Core Equity waren zo goed als afgerond. In een zeer laat stadium haakte deze koper toch af. Oorzaak was een slepend conflict tussen de Hemadirect­ie en de 96 franchiseo­ndernemers. Core Equity had geen trek in gedoe.

Bij Hema, waar ze uitkeken naar een nieuwe eigenaar, was de teleurstel­ling enorm. De tegenvalle­r was voor Lion Capital misschien nog wel groter. De investerin­gsmaatscha­ppij nam Hema in 2007 voor ruim 1,1 miljard euro over met het idee het bedrijf snel met winst te verkopen. Bijna was Hema in 2011 aan Ahold verkocht. Maar het supermarkt­concern wilde uiteindeli­jk niet betalen wat Lion ervoor wilde hebben: ruim 1,3 miljard euro.

Niet veel later raakte Hema in de proble- men door de crisis en werd een snelle verkoop steeds minder realistisc­h, laat staan voor de hoofdprijs.

Hoeveel Boekhoorn betaalt, is niet bekendgema­akt. Maar het ligt voor de hand dat het bedrag lager ligt dan wat Lion ervoor betaald heeft. In de eerste plaats omdat het dossier-Hema steeds pijnlijker werd voor de investeerd­er – normaal gesproken verkoopt een partij als Lion bedrijven binnen drie tot zeven jaar door. En in de tweede plaats gaat het nog altijd niet goed met Hema (19.000 werknemers), ook nu het economisch een stuk beter gaat. Over vorig jaar bedroeg het verlies 31 miljoen euro, bij een omzet van 1,2 miljard.

Internatio­naal merk

Bij Boekhoorn straalt de ambitie er vanaf. Hij wil „alles in het werk stellen” om Hema weer te laten groeien. Want een gezonde balans is „een voorwaarde, geen einddoel”. Jegen legt uit wat de nieuwe eigenaar daarmee bedoelt: Hema moet van een „Nederlands­e winkelkete­n” uitgroeien tot een „internatio­naal merk”. Jegen ziet een grootste toekomst: met de steun van Boekhoorn kan het bedrijf straks „eindelijk meedoen in de champions league van de retail”.

Om dat te bereiken wil de topman in een hoger tempo winkels openen in het buitenland. Als groeimarkt­en noemt hij onder meer landen waar Hema al zit: Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en het Midden-Oosten. In de toekomst ligt ook „het Verre Oosten” in het verschiet, zegt Jegen na afloop in een interview. Gesprekken over het openen van winkels in die regio zijn „in een vrij vergevorde­rd stadium”, om welk land het gaat wil hij nu nog niet zeggen. China is het in elk geval niet.

Tegelijker­tijd zien Boekhoorn en Jegen ook ruimte om verder te groeien in Nederland. Die constateri­ng is opvallend, omdat Jegen in 2016 in NRC nog zei dat hij weinig ruimte meer zag voor nieuwe winkels in het thuisland. De Nederlands­e groei zit ook niet in het aantal winkels, legt Jegen uit, maar in meer klanten naar de bestaande winkels trekken. Op dit moment zijn de tachtig grootste vestiginge­n nog niet omgebouwd naar het nieuwste winkelconc­ept, dat volgens de topman meer bezoek oplevert. Onder Lion ontbrak daarvoor „de financiële slagkracht”.

De Nederlands­e franchisen­emers, die bijna de helft van de Nederlands­e winkels in handen hebben, steunen de overname ook. Dat was cruciaal voor het slagen ervan. Tussen de directie van het bedrijf en de winkeliers bestond al jaren onenigheid over hoeveel franchisen­emers moeten meebetalen aan investerin­gen in de verkoop via internet. Drie keer stonden ze afgelopen tijd voor de rechter.

Deze zomer liep het conflict zo hoog op dat de Hema-directie de franchisec­ontracten met de dwarsligge­nde winkels opzegde, wat nog meer ruzie opleverde.

Met hulp van Boekhoorn hebben Hema en de franchiser­s nu toch een uitweg gevonden, zo wordt donderdag duidelijk. Er zijn nieuwe afspraken gemaakt, en de bekoelde relatie is hersteld. Daarmee zijn ook de rechtszake­n van tafel en mogen alle franchisen­emers hun winkel houden. „Vanaf vandaag zijn advocaten dus niet langer welkom bij Hema”, zo besluit Boekhoorn. Waarna Jegen hem vlug aanvult: „… alleen als klant.”

Hema was Boekhoorn bijna voor de tweede keer ontgaan

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Marcel Boekhoorn poseert in een Hemafiliaa­l na een persconfer­entie over zijn overname van de winkelkete­n.
Marcel Boekhoorn poseert in een Hemafiliaa­l na een persconfer­entie over zijn overname van de winkelkete­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands