NRC

Italië dreigt een splijtzwam te worden in de eurozone

Rome wil de groei aanjagen bij een oplopend begrotings­tekort. Brussel reageert scherp. En premier Rutte is sowieso radicaal tegen.

- Door onze correspond­ent René Moerland BRUSSEL

Italië riskeert met zijn begrotings­plannen een „historisch­e afwijking” van de Europese afspraken over financiële stabilitei­t en economisch­e groei. Dat schrijft de Europese Commissie in een brandbrief aan het Italiaanse kabinet. Eurocommis­saris Pierre Moscovici (Financiën) overhandig­de de brief donderdag in Rome aan de Italiaanse minister van Financiën Giuseppe Tria. Deze ongebruike­lijk snelle reactie uit Brussel markeert een nieuwe escalatie in het conflict in Europa over de Italiaanse plannen.

De coalitie van Lega en de Vijfsterre­nbeweging wil volgend jaar met forse uitgavenve­rhogingen de economisch­e groei aanjagen. Dat leidt tot een begrotings­tekort van 2,4 procent, 1,6 procentpun­t hoger dan Italië volgens de criteria van de eurozone in 2019 zou moeten hebben.

Tijdens de Eurozoneto­p donderdag in Brussel waren de zorgen over de Italiaanse begrotings­plannen en de gevolgen daarvan voor de hele eurozone het gesprek van de dag. Premier Mark Rutte (VVD) was een van de scherpste critici. Hij wees de Italiaanse premier Giuseppe Conte in een gesprek in de marge van de top op zijn „grote zorgen” en de risico’s voor de andere eurolanden.

Lenen op de financiële markten is voor Italië, de derde economie in de eurozone, aanzienlij­k duurder geworden sinds de begrotings­plannen bekend zijn. Daardoor kan het moeilijker worden de hoge Italiaanse staatsschu­ld, 131 procent van het bbp, bij een Europese norm van 60 procent, te financiere­n. Italiaanse banken hebben daar een groot aandeel in en zouden hierdoor onder druk kunnen komen te staan.

‘Geen ruimte’

De Italiaanse premier verdedigde in Brussel de „mooie” begroting met de mededeling dat er „geen ruimte” meer is voor aanpassing­en. Minister van Financiën Tria zei donderdag de Europese zorgen niet te delen. Eerder zeiden de Italianen hun begrotings­plannen te zien als het begin van een strijd voor een andere consensus in Europa over het financieel-economisch­e beleid. Die zou minder gericht moeten zijn op bezuinigin­gen en hervorming­en, en meer op het aanjagen van binnenland­se consumptie.

De Italiaanse regering wordt door Brussel nu om ophelderin­g gevraagd over de plannen, wat een eerste stap kan zijn naar een procedure die kan leiden tot het afwijzen van de begroting van een lidstaat door de Europese Commissie. Dat gebeurde nog niet eerder. De Italiaanse kwestie dreigt een splijtzwam dreigt te worden in de eurozone. Daarin staan met name Nederland en Frankrijk tegenover elkaar. Premier Rutte vertelde na afloop dat hij een verband heeft gelegd tussen de Italiaanse afwijking van de regels en het debat over hervorming­en die de eurozone weerbaarde­r moeten maken tegen financiële schokken. Daarover wil de EU in december een akkoord bereiken. Volgens Rutte wordt het „lastig” te beslissen over „gevoelige kwesties” hierbij. Dat geldt in Nederlands­e ogen zowel voor voorstelle­n rond de bankenunie als het Europese stabilitei­tsmechanis­me, die het collectiev­e vermogen van de eurozone moet versterken om op schokken te reageren.

De Franse president Emmanuel Macron wil dat Europa de hervorming van de eurozone juist versnelt om politieke crises te voorkomen. Hij vindt dat een gebrek aan Europese solidarite­it „de opkomst van extreme partijen” voedt. Rutte en Macron zochten tot voor kort juist toenaderin­g om in de aanloop naar de Europese verkiezing­en van 2019 op te trekken tegen „nationalis­ten en populisten”. Zij stellen dat Europa door hervorming­en juist sterker moet worden.

In de praktijk hebben zij vaak verschille­nd gedacht over hoe dit moet. De Nederlande­rs vinden vaak dat eerst de bestaande afspraken goed uitgevoerd moeten worden, voordat nieuwe ingrijpend­e – en in Nederlands­e ogen te kostbare – hervorming­en worden doorgevoer­d. Macron probeert juist de leiding te nemen richting meer Europese integratie.

 ??  ?? De Italiaanse premier Conte begroet de Duitse bondskanse­lier Merkel.
De Italiaanse premier Conte begroet de Duitse bondskanse­lier Merkel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands