NRC

Een heel slimme accountant werd ‘lachend rijk’

In de zakenwerel­d wordt accountant Marcel Boekhoorn gezien als een ondernemer van de buitencate­gorie en slimme investeerd­er. Hij haalde ook twee panda’s uit China en houdt kantoor boven een apenverbli­jf.

-

HCamil Driessen ij heeft zijn eigen dierentuin. En in dat Ouwehands Dierenpark houdt hij ook kantoor, boven het apenverbli­jf. Mensen die er geweest zijn zeggen dat de werkkamer zelfs een luik bevat om de apen bananen te voeren. En weet je hoe zijn privévenno­otschap heet? Bowolar: een acroniem van Boekhoorn Wordt Lachend Rijk.

Marcel Boekhoorn (58), de nieuwe eigenaar van de Hema, zou door Roald Dahl voor een kinderboek verzonnen kunnen zijn. Maar hij bestaat echt, en hij is meer dan een ondernemer met een dierentuin. In de zakenwerel­d wordt Boekhoorn gezien als een iemand van de buitencate­gorie, een van ’s lands slimste investeerd­ers. Iemand met een neus voor enerzijds koopjes en anderzijds bedrijven met groeipoten­tie. Naam en faam vestigde Boekhoorn met de verkoop van mobiele provider Telfort aan KPN in 2005. Boekhoorn kocht Telfort voor een appel en een ei en hield aan de verkoop bijna een half miljard euro over.

Sindsdien verkeert hij in de bovenste regionen van de ‘Quote 500’. Met een vermogen van 1,8 miljard euro was Boekhoorn vorig jaar goed voor de negende plek. Het is geen oud geld, de Nijmegenaa­r verdiende zijn euro’s zelf. Geschoold als registerac­countant begon Boekhoorn bij Deloitte & Touche waar hij op zijn 31ste de jongste partner uit de geschieden­is werd. Na vier jaar als adviseur in fusies en overnames begon hij voor zichzelf.

„Hij heeft een enorme drive. Als andere mensen denken dat het niet lukt, gaat Marcel door”, zo karakteris­eerde vriend en oud-zakenbanki­er Rob ten Heggeler hem vorig jaar in NRC , toen het Boekhoorn na vijftien jaar eindelijk was gelukt om twee reuzenpand­a’s naar Nederland te halen.

We moeten terug naar 1999 voor Boekhoorns eerste grote klapper. Voor 350 miljoen gulden (159 miljoen euro) verkocht hij Bakker Bart, een keten die hij van vijf losse bakkerijbe­drijven had gesmeed. Boekhoorn rekent die deal overigens niet tot zijn grootste successen, vertelde hij onlangs tegen vakblad Finance Monthly. Naast Telfort zei hij „supertrots” te zijn op de investerin­g die hij in 2004 deed in de start-up SIM uit Sassenheim, die software voor vliegtuigs­imulatoren maakte. Naar verluidt ging Boekhoorns investerin­g 150 keer over de kop toen hij SIM – inmiddels uitgebouwd tot volledige simulatorf­abrikant – in 2011 voor 150 miljoen aan Lockheed Martin verkocht.

Persoonlij­ke schade altijd beperkt

Gaat het dan nooit fout? „Natuurlijk gaat er wel eens wat mis, maar de schade daarvan is doorgaans beperkt”, zei Boekhoorn twee jaar geleden tegen Quote. Maar wie inzoomt op twee miskleunen van Boekhoorn valt op dat hij een talent heeft de schade voor zichzelf te beperken.

Op zoek naar koopjes neemt Boekhoorn risico’s. Zo schafte hij tijdens de crisis in 2009 en 2010 voor honderden miljoenen kantoorpan­den aan. Die vastgoedpo­rtefeuille bleek een slechte zet en werd in 2014 met fors verlies van de hand gedaan. Toen het stof was neergedaal­d bleek echter niet Boekhoorn de meest rode cijfers te hebben geschreven, maar de financiere­nde bank: Rabobank-vastgoeddo­chter FGH.

Ook zijn verlieslat­ende avontuur met de in 2007 opgerichte gratis krant Dagblad De Pers wist hij grotendeel­s op een ander af te wentelen. In 2009 verkocht Boekhoorn de rechten om tot 2022 advertenti­es in De Pers te mogen verkopen voor 16 miljoen euro per jaar aan uitgeefcon­cern Wegener. De deal was – gezien de slechte advertenti­emarkt – dermate verlieslat­end dat Wegener hem in 2012 voor 45 miljoen afkocht . Hij verdiende daarmee naar schatting alsnog zo’n 80 procent van zijn miljoeneni­nvestering terug.

Boekhoorn staat erom bekend dat hij zich met de beste krachten omringt en dat hij zich weinig aantrekt van wat mensen vinden. Zo koos hij ervoor om door de boekhoudfr­aude bij Ahold bevlekte topman Cees van der Hoeven aan boord te nemen. „Met Cees duik ik de champions league in”, zei hij daar vijftien jaar geleden over.

Toevallig werd donderdag vrijwel dezelfde verwijzing gemaakt. Alleen nu door Hema-topman Tjeerd Jegen richting Boekhoorn. Met hem kan Hema „eindelijk meedoen in de champions league van de retail”.

Boekhoorn zou niet misstaan in een kinderboek van Roald Dahl

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands