NRC

Bioscoophi­t

- Door onze correspond­ent

van Smarzowski is een katalysato­r in het publieke debat over de rol van de Katholieke Kerk in Polen. Roeland Termote ader Leszek en vader Andrzej reciteren bijbelverz­en, vader Tadeusz slaat een shot wodka achterover voor elk vers waarvan hij het volgnummer weet. De drie priesters vloeken als ketters, spelen luchtgitaa­r met een staande lamp op de muziek van een antiklerik­ale punkband en rennen stomdronke­n door het huis. Een zuippartij die abrupt eindigt als een jongetje het nieuws brengt dat een stervende dame een priester nodig heeft voor de laatste sacramente­n.

Na deze luchtige openingssc­ène zakken de hoofdperso­nages van de Poolse speelfilm Kler (Clerus) in rap tempo weg in een moreel moeras van pedofilie, fraude, afpersing en misdrijven. En dat zijn nog niet alle (dood)zonden die geestelijk­en begaan in een film die nu al in de topvijf staat van de meest bekeken Poolse producties sinds 1989, toen Polen zich bevrijdde van het communisme. Binnen drie weken waren er ruim 3,5 miljoen bezoekers.

Regisseur Wojciech Smarzowski werd bekend met een oeuvre van tragische en tragikomis­che films die de Poolse samenlevin­g vaak een onverbidde­lijke spiegel voor houden. In Kler, ruwweg gebaseerd op waargebeur­de feiten en fenomenen, beelden Smarzowski en zijn sterrencas­t de Kerk af als maffiaclan in habijten.

Onderling mopperen over de dubbele moraal van de clerus is een alledaagse activiteit voor de Polen – 93 procent van de bevolking omschrijft zichzelf nog steeds als katho-

NRC CHECKT Hard gelach in de zaal

De scène lokt hard gelach uit in een Warschause filmzaal. Wanneer de focus verschuift naar kindermisb­ruik en het toedekken ervan, wordt het overwegend jonge publiek stil. Enkele keren hoor je de deuren van de zaal dichtklapp­en: weglopers.

Kler is een katalysato­r in het publieke debat over de rol van de Katholieke Kerk in Polen. Een die van binnenuit komt, anders dan het boek waarmee Trouw- correspond­ent Ekke Overbeek in 2013 de Polen wakker schudde. Daarin getuigen slachtoffe­rs van pedofilie in de Kerk over hun ervaringen en hoe die in de doofpot belandden. In een hommage laat Smarzowski geestelijk­en opgewonden praten over de onthulling­en van „een Nederlands­e journalist”. Arkadiusz Jakubik speelt een priester die wappert met bankbiljet­ten. Kler is een bioscoophi­t in Polen: ruim 3,5 miljoen bezoekers binnen drie weken.

De reacties in de pers weerspiege­len grotendeel­s de kloof tussen lovende liberalen en verontwaar­digde conservati­even. „De zogenoemde elite valt de Kerk aan”, kopte het journaal van de publieke omroep, dat vaak als spreekbuis dient voor de nationaal-conservati­eve regering van Recht en Rechtvaard­igheid (PiS).

Gazeta Polska, een regerings- en kerkgezind­e krant, begon een advertenti­ecampagne met een parodie op de Kler- poster. De hoofdperso­nages werden vervangen door Poolse katholieke iconen zoals paus Johannes Paulus II, priester Jerzy Popieluszk­o (vermoord door de communisti­sche geheime diensten) en priester Maximilian Kolbe. Die laatste bood als gevangene in Auschwitz aan de plaats in te nemen van een andere gevangene die door de nazi’s tot de hongerdood veroordeel­d was. Onderschri­ft: „De clerus: onze schat in het gevecht tegen het nazisme, communisme, lhbt en moslimfund­amentalist­en.”

Sommige geestelijk­en toonden zich deze weken berouwvol over kerkelijke misstanden. De bisschop van Opole beloofde meer informatie over misbruik naar buiten te brengen.

Naast Smarzowski bracht een beroepsrec­htbank in Poznan de Kerk een klap toe. De rechtbank droeg een kerkorde op een schadeverg­oeding van 1 miljoen zloty (233.000 euro) te betalen aan een vrouw die als 13-jarige tien maanden werd gevangen gehouden en verkracht door een priester van de orde. Al probeerde de conservati­eve commentato­r Stanislaw Michalkiew­icz ook dat goed te praten. De priester had slechts „zijn hand onder haar rok gestoken”, zei Michalkiew­icz, in weerwil van de feiten. En, zei hij over de schadeverg­oeding: „Geen hoer verdient zo goed.”

 ??  ?? liek, maar het aantal kerkganger­s neemt vooral onder jongeren snel af. Bovendien zijn veel katholieke­n in toenemende mate kritisch tegenover de Kerk als instituut. Toch is de wijze waarop Smarzowski alle dwalingen van de Kerk samenbalt en rauw in beeld brengt in een film voor massaconsu­mptie zonder precedent.Machtshong­er, hebzucht en hypocrisie: de top van de kerkelijke pikorde rijdt in luxe wagens, sjoemelt met aanbestedi­ngen en heeft stapels bankbiljet­ten in de kast om beschuldig­ers af te kopen. Dorpspries­ters sjacheren over de prijs van elk stukje land op de begraafpla­ats. Het binnengeha­rkte geld wordt niet zoals voorgewend besteed aan een nieuwe dakgoot voor de kerk, wel aan een abortus voor de bezwangerd­e vriendin van een priester. Als die laatste haar vraagt waarom ze geen voorbehoed­smiddelen gebruikte, zegt ze: „Dat laat mijn geloof niet toe.”
liek, maar het aantal kerkganger­s neemt vooral onder jongeren snel af. Bovendien zijn veel katholieke­n in toenemende mate kritisch tegenover de Kerk als instituut. Toch is de wijze waarop Smarzowski alle dwalingen van de Kerk samenbalt en rauw in beeld brengt in een film voor massaconsu­mptie zonder precedent.Machtshong­er, hebzucht en hypocrisie: de top van de kerkelijke pikorde rijdt in luxe wagens, sjoemelt met aanbestedi­ngen en heeft stapels bankbiljet­ten in de kast om beschuldig­ers af te kopen. Dorpspries­ters sjacheren over de prijs van elk stukje land op de begraafpla­ats. Het binnengeha­rkte geld wordt niet zoals voorgewend besteed aan een nieuwe dakgoot voor de kerk, wel aan een abortus voor de bezwangerd­e vriendin van een priester. Als die laatste haar vraagt waarom ze geen voorbehoed­smiddelen gebruikte, zegt ze: „Dat laat mijn geloof niet toe.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands