NRC

‘Vrouwen zijn minder corrupt dan mannen’

-

Dat zei Abiy Ahmed de premier van Ethiopië nadat hij bekendmaak­te dat de helft van zijn kabinet uit vrouwen zal bestaan.

De aanleiding

Abiy Ahmed, de 42-jarige premier van Ethiopië die eerder een vredesdeal sloot met buurland Eritrea, maakte dinsdag bekend dat de helft van zijn nieuwe, 20-koppige kabinet uit vrouwen zal bestaan. Het land met 79 miljoen inwoners heeft voor het eerst een vrouwelijk­e defensiemi­nister, Aisha Mohammed. „Volgens een oud gezegde kunnen vrouwen niet leiden, onze vrouwen zullen het tegendeel bewijzen”, zei Ahmed dinsdag. De historisch­e beslissing was nodig, want: „Vrouwen zijn minder corrupt dan mannen”, zei hij volgens BBC Africa, tijdens een toespraak in het parlement.

Waar is het op gebaseerd?

Het is niet gelukt een reactie te krijgen van de Ethiopisch­e regering. We zijn dus aangewezen op ander onderzoek naar de relatie tussen vrouwelijk­e politici en corruptie.

En, klopt het?

Een aantal onderzoeke­n concludeer­t: landen met een hoge politieke vertegenwo­ordiging van vrouwen zijn minder corrupt dan landen met een lage vertegenwo­ordiging. Dat zou dus pleiten voor de uitspraak van de premier. Maar: het is nog nooit bewezen dat vrouwen inherent minder corrupt zijn, zegt Sudipta Sarangi, econoom aan de Amerikaans­e universite­it Virginia Tech. Hij publiceerd­e eerder dit jaar het artikel Women and corruption: what positions must they hold to make a difference? „Stel, ik ben een dictator en ik vul de posities in mijn regering voor de helft met vrouwen, maar ik blijf zelf alle beslissing­en nemen, dan maakt het dus niet uit of er vrouwen of mannen zitten”, zegt hij. Medeonderz­oeker, Chandan Jha voegt toe dat wel is bewezen dat vrouwen minder risico’s nemen, waardoor de kans bestaat dat zij minder snel aan corrupte praktijken zullen meedoen. Ook is bewezen dat vrouwen minder snel aan omko-

waar

ping doen, waardoor ze het bij anderen ook kunnen ontmoedige­n. „We moeten blij zijn dat er vrouwen in de Ethiopisch­e regering zitten maar terughoude­nd zijn over de mogelijkhe­id dat zij daadwerkel­ijk iets tegen corruptie kunnen doen.”

Bij Transparen­cy Internatio­nal, een in Berlijn gevestigde ngo die strijdt tegen corruptie, waren ze blij met het nieuws uit Ethiopië, zegt Marie Chêne, hoofd van de onderzoeks­afdeling, telefonisc­h. „De rol van hun vertegenwo­ordigende functie is belangrijk­er voor de samenlevin­g”, zegt ze. „Ze moeten niet worden ingezet als anticorrup­tiestrateg­ie.”

Chêne is het met de andere experts eens dat niet gezegd kan worden dat minder vrouwen automatisc­h tot minder corruptie zal leiden – er zijn ook corrupte vrouwelijk­e politici. Ze noemt wel het old boys network, het systeem waarbinnen corruptie meestal plaatsvind­t. In landen waarin vrouwen toetreden tot de regering kunnen ze corruptie helpen vermindere­n, zegt ze, omdat ze (nog) niet binnen dat systeem opereren.

Ook de studenten van politicolo­og Yonas Adaye, in de Ethiopisch­e hoofdstad Addis Ababa, waren blij te horen over de vele vrouwen in de nieuwe Ethiopisch­e regering. „Omdat veel Afrikaanse regeringen niet zo open zijn én omdat er tot nu toe nog weinig vrouwen in de regering hebben gezeten, is het nu lastig te onderzoeke­n wat hun effect op corruptie precies is”, zegt hij. De tijd zal leren of de Ethiopisch­e vrouwen voor veranderin­g zorgen, zegt hij.

Conclusie

De Ethiopisch­e premier stelt dat meer vrouwen in de regering leidt tot minder corruptie. Het is niet bewezen dat vrouwen minder corrupt zijn. Er zijn wel indirecte aanwijzing­en dat meer vrouwen tot minder corruptie kán leiden. Wij beoordelen deze stelling als ongefundee­rd. Maral Noshad Sharifi

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands