NRC

BURGEMEEST­ER VAN MECHELEN Heel Europa komt kijken hoe Bart Somers het flikt

-

Bart Somers werd vorig jaar uitgeroepe­n tot ‘beste burgemeest­er van de wereld’. Zondag werd hij met een massa voorkeurss­temmen herkozen in Mechelen. Wat is zijn geheim? f hij had verwacht te winnen? Ja, dat wel. Maar dat 28 procent van zijn inwoners specifiek op hem zou stemmen? Dat zijn coalitie, een mengeling van groenen, liberalen en onafhankel­ijken, een absolute meerderhei­d zou behalen? Nee, dat had Bart Somers (54), herkozen als burgemeest­er van het Vlaamse Mechelen, niet durven dromen. Toch gebeurde het zondag bij de Belgische gemeentera­adsverkiez­ingen.

De liberaal van Open VLD, een partij die het midden houdt tussen D66 en VVD, wil een „boodschap van hoop” uitdragen tegenover het strenge antimigrat­ieprogramm­a van het uiterst rechtse Vlaams Belang, vertelt hij in zijn kantoor in Brussel (Somers is ook Vlaams Parlements­lid). En die boodschap heeft de toekomst, daar is Somers, die vorig jaar de World Mayor Prize voor beste burgemeest­er van de wereld won, van overtuigd. Vanuit heel Europa komen mensen langs en ook de Amsterdams­e burgemeest­er Femke Halsema heeft al contact opgenomen, meldt hij.

Twintig jaar geleden lagen de kaarten anders. Mechelen was geen stad om trots op te zijn. „Het was er grauw, vuil, onveilig. Een op de drie winkels stond leeg, het gemiddeld inkomen daalde, sociale woningen waren onbewoonba­ar en de criminalit­eit was hoog.” Bijna eenderde van de Mechelaars stemde voor wat toen het Vlaams Blok heette, de voorganger van het Vlaams Belang. Een kwart van de bevolking had een Marokkaans­e achtergron­d, en veel Mechelaars vonden daar de oorzaak voor hun problemen.

Inmiddels is het aantal inwoners met een migratieac­htergrond alleen maar gegroeid, met nationalit­eiten vanuit elke uithoek van de wereld. Maar terwijl het Vlaams Belang elders in het land haast overal flink groter werd, kreeg het in Mechelen nog maar 9,5 procent van de stemmen. Veruit de meeste stemmen gingen naar Somers, met een beleid dat zich niet tegen migratie richt, maar op deze twee pijlers rust: de veiligheid verhogen en tegelijker­tijd van diversitei­t een succes maken.

Somers werd bij zijn aantreden in 2001 niet alleen door rechts, maar ook op links met argwaan bekeken. „Je moet beginnen bij veiligheid. Als mensen zich onveilig voelen, gaan ze namelijk zoeken naar een schuldige, en daardoor krijg je een gepolarise­er- de stad. Maar veel allochtone en progressie­ve mensen dachten: veiligheid? Hij wil dus mensen met een migratieac­htergrond op de korrel nemen. Terwijl het omgekeerde waar is. Meer veiligheid moet de meest kwetsbaren in de samenlevin­g helpen, die in de moeilijkst­e buurten wonen.” Het betekende in Mechelen meer politie, camera’s, maar ook jeugdwerke­rs. Voor een project werden ouders gevraagd mee te werken als hun kinderen de fout in gingen. Het was de gemeente die opdrachten, therapeute­n of hulpmiddel­en aanbood, maar als de ouders niet meewerkten, kregen ze een boete.

Anouk van Kampen

Niet traditione­el

Ook de diversitei­t benaderde Somers niet op traditione­le wijze. „Linkse politici herleiden mensen tot slachtoffe­rs. Rechtse herleiden ze tot problemen, profiteurs van de sociale zekerheid en veroorzake­rs van overlast en criminalit­eit. Beide groepen spreken over dé Marokkaan, dé Antilliaan, dé moslim. Die segregatie moet je doorbreken. Wij zien mensen expliciet niet als onderdeel van een gemeenscha­p. We organisere­n geen gesprekken met gemeenscha­ppen of gemeenscha­psleiders. Er is in Mechelen maar één gemeenscha­p, en dat is de stad. De mensen erin zijn individuen met een veelheid aan identiteit­en.” Mechelen steekt alleen geld in projecten waar mensen elkaar ontmoeten. Bewoners die er eigenlijk niet voor in aanmerking komen, mogen bijvoorbee­ld sociale woningen betrekken. In ruil daarvoor moeten ze zo’n tien uur per week maatschapp­elijk werk verrichten: huiswerkbe­geleiding, lessen Nederlands.

Als iemand een ‘echte’ Mechelaar is, is het Somers wel. Zeventien generaties geleden woonden zijn voorvaders al in de stad, hij al zijn hele leven. Toch moet ook iemand als hij zich aanpassen in een multicultu­rele samenlevin­g. „Door open te zijn, niet te eisen dat iemand anders exact mijn kopie is.” Sommige dingen kunnen niet. „Mannen en vrouwen die apart zwemmen, een boerka. We moeten de wet en de principes waarop onze samenlevin­g gebaseerd is respectere­n om onze vrijheid te bewaken, dat spreekt voor zich. Maar zolang verschille­n onze fundamente­le principes niet schenden, what the fuck is dan het probleem? We moeten

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands