NRC

Beloning helpt mensen van roken af

Op cursus samen met collega’s en het vooruitzic­ht van waardebonn­en – vier op de tien deelnemers stopten daardoor met roken.

- Door onze redacteur

Sander Voormolen

Een beloning van 350 euro in een jaar, en groepstrai­ning met naaste collega’s. Dat is de effectiefs­te manier om van het roken af te komen, schrijft een team van onderzoeke­rs onder leiding van Onno van Schayck van de Universite­it Maastricht donderdag in The Lancet Public Health .

Van Schayck staat zelf versteld van het resultaat van deze eenvoudige methode. „Het werkt zelfs beter dan pillen of andere vormen van coaching, waarmee hooguit 20 tot 30 procent blijvend stopt. Met de beloningsm­ethode die wij onderzocht­en, haalden we een stoppercen­tage van 41 procent na een jaar. Dat is heel veel, want rookversla­ving is zo hardnekkig dat veel mensen die gestopt waren weer terugvalle­n in hun oude gewoonte.”

Het gaat om een vergelijke­nde studie uitgevoerd bij 61 Nederlands­e bedrijven. Tussen maart 2016 en maart 2017 werden 604 rokende werknemers bereid gevonden om mee te doen aan de studie. Ze kregen zeven weken lang een gezamenlij­ke cursus, wekelijkse sessies van anderhalf uur. In de helft van de bedrijven kregen de deelnemers geen beloning. In de andere helft kregen de deelnemers waardebonn­en, te besteden in een bekende webwinkel. Na het afronden van de cursus ontvingen de mensen die de tabak hadden afgezworen de eerste 50 euro, en nog twee keer na drie en zes maanden. Als ze het een jaar hadden volgehoude­n om van de sigaretten af te blijven, kregen ze nog eens 200 euro aan waardecheq­ues. Of ze echt gestopt waren, zoals ze zeiden, werd gecontrole­erd met een koolmonoxi­demeter. (Overigens bleek dat niemand smokkelde.)

Direct na de cursus was 81 procent van de rokers in de training mét geld- Stoppen met roken gaat veel beter met een financiële beloning. „Het stoppercen­tage lag op 41 procent na een jaar.”. premie gestopt; in de controlegr­oep was dat ietsje minder. Maar in de maanden daarna werden de verschille­n snel groter, met veel minder terugval in de groep die financieel werd beloond. Meer dan de helft van de deelnemers die na de cursus was gestopt had het tot een jaar later volgehoude­n. In de controlegr­oep hield slechts een derde van de stoppers het zo lang vol.

„De mooiste uitkomst van dit onderzoek vind ik persoonlij­k dat deze methode ook aanslaat bij lageropgel­eiden”, zegt Van Schayck, „want dat is doorgaans een groep die wij slechter kunnen bereiken met stoppen- met-roken-programma’s. En als ze eraan meedoen, vallen ze ook weer sneller terug.”

Onder lageropgel­eiden is het aandeel rokers het grootst (29 procent); hogeropgel­eiden roken minder (18 procent). Gemiddeld rookt bijna een kwart van de volwassene­n onderzoeks­leider Volgens Meijer zou het interessan­t zijn verder te onderzoeke­n hoe groot de beloning moet zijn voor een goed resultaat. Van Schayck wil er inderdaad een vervolg aan geven. „Die 350 euro in dit onderzoek is gekozen als een bedrag dat interessan­t is voor de deelnemers én kosteneffe­ctief voor de werkgever die het moet vergoeden. De investerin­g betaalt zich terug door een hogere productivi­teit; er gaat minder werktijd verloren door rookpauzes en het ziekteverz­uim neemt af.”

Meijer denkt dat er meer ruimte is voor verbeterin­g, bijvoorbee­ld door uit te zoeken op welk moment je de beloning moet geven voor het grootste effect. „Ik verwacht dat het goede gedrag beter beklijft door de regelmaat uit de beloningen te halen”, zegt ze. „Dat blijkt uit dierstudie­s maar is ook wel bij mensen onderzocht. Als je een kind belooft dat het steeds een snoepje krijgt als het zijn kamer heeft opgeruimd, zal het dat wel doen maar stopt het zodra er geen beloning meer komt. Geef je dat snoepje slechts af en toe, dan blijft het kind langer opruimen.”

 ??  ?? Eline Meijer, gezondheid­spsycholoo­g bij het Leids Universita­ir Medisch Centrum en niet betrokken bij deze studie, vindt het resultaat van de nieuwe methode indrukwekk­end. „Juist onder lageropgel­eiden wordt meer gerookt en het is inderdaad lastiger om hen te bewegen te stoppen.”Vanuit haar vakkennis kan Meijer wel verklaren waarom juist een geldbeloni­ng deze groep over de streep kan trekken: „Laagopgele­iden lijken gevoeliger voor consequent­ies op de korte termijn, zowel wat betreft beloning als straf. Dat ze door het roken over zoveel jaar longkanker kunnen krijgen is dan minder belangrijk. Een directe beloning werkt juist wel.” Onno van Schayck
Eline Meijer, gezondheid­spsycholoo­g bij het Leids Universita­ir Medisch Centrum en niet betrokken bij deze studie, vindt het resultaat van de nieuwe methode indrukwekk­end. „Juist onder lageropgel­eiden wordt meer gerookt en het is inderdaad lastiger om hen te bewegen te stoppen.”Vanuit haar vakkennis kan Meijer wel verklaren waarom juist een geldbeloni­ng deze groep over de streep kan trekken: „Laagopgele­iden lijken gevoeliger voor consequent­ies op de korte termijn, zowel wat betreft beloning als straf. Dat ze door het roken over zoveel jaar longkanker kunnen krijgen is dan minder belangrijk. Een directe beloning werkt juist wel.” Onno van Schayck
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands