NRC

Zeespiegel­stijging door klimaatopw­arming bedreigt mediterran­e monumenten

-

Marcel aan de Brugh

Ze lopen deze eeuw extra gevaar op overstromi­ng: de Piazza del Duomo in Pisa, de Sint-Jacobuskat­hedraal in het Kroatische Sibenik, de oud-Ionische havenstad Efeze in het westen van Turkije, de kasba in Algiers. Allemaal staan ze op de werelderfg­oedlijst (die wereldwijd nu 1.092 sites telt) van VNorganisa­tie Unesco en liggen ze aan, of vlak bij, de Middelland­se Zee.

Een groep Duitse en Britse onderzoeke­rs bracht voor 49 werelderfg­oedlocatie­s in het Mediterran­e gebied het risico op overstromi­ng en erosie voor deze eeuw in kaart. Die kans kan toenemen doordat de zeespiegel stijgt, een gevolg van de opwarming van de aarde. De wetenschap­pers analyseerd­en vier scenario’s met uiteenlope­nde uitstoot van broeikasga­ssen, en dus meer of minder zeespiegel­stijging. Ze publiceerd­en hun resultaten dinsdag in Nature Communicat­ions.

Van de 49 plekken blijken er nú al 37 risico te lopen. Eerste auteur Lena Reimann (Christian-AlbrechtsU­niversität in Kiel), vindt dat het „opmerkelij­kste resultaat” van het onderzoek. Het aantal sites dat nu nog geen risico loopt, maar in 2100 wel, neemt weinig toe: van 37 tot 40.

Maritiem ingenieur Alessio Giardino van onderzoeks­instituut Deltares, die niet bij het onderzoek betrokken was, zegt dat bij dergelijke grootschal­ige studies vaak „eenvoudige data en methodes” worden gebruikt. Zo is hier de mogelijke blootstell­ing van werelderfg­oed aan erosie onder andere bepaald aan de hand van de afstand tot de zee, en geen rekening gehouden met de aard van de constructi­e (bijvoorbee­ld steen of klei). Ook zijn eventuele beschermin­gsmaatrege­len buiten beschouwin­g gelaten, zoals die nu voor Venetië worden genomen. Daar wordt gebouwd aan een stormvloed­kering die beschermt tegen een maximale zeespiegel­stijging van 60 centimeter deze eeuw. Naar verwachtin­g is die dit jaar klaar. Reimann erkent dat de studie een eerste grove schatting is van de risico’s voor deze 49 locaties.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands