NRC

Stop het conflict om een noodzakeli­jk gedenkteke­n

-

ls er nou iets géén aanleiding zou mogen zijn voor ophef dan is dat het nationale Holocaustm­onument. Dat is er nog niet in Nederland. Een beschamend gemis waar het Nederlands Auschwitz Comité (NAC) iets aan besloot te doen. In 2006 nam het comité het initiatief voor een monument dat voor altijd de namen zou bewaren van álle Nederlands­e Joden, Sinti en Roma die Hitlers nazi’s hebben vermoord. Niemand is tegen dat monument. Iedereen vindt het belangrijk dat het er komt. En toch is het er nog altijd niet. Er wordt nu twaalf jaar over gesteggeld en de schermutse­lingen laaien weer op .

Het monument moet een plaats krijgen in de Amsterdams­e Plantagebu­urt. Uiteraard. Het is historisch gesproken de meest geëigende locatie. Het was daar, vanaf Umschlagpl­atz Plantage Middenlaan, dat de nazi’s in 1942 en 1943 grote aantallen Joden op de tram zetten naar de treinstati­ons vanwaar zij op transport werden gesteld: tussenstop doorgangsk­amp Westerbork of Vught, eindbestem­ming de vernietigi­ngskampen in Duitsland, Tsjechië en Polen.

De eerste locatie die in 2006, met instemming van de gemeente Amsterdam, werd aangewezen was het Wertheimpa­rk, om de hoek van de Umschlagpl­atz. Historisch gezien geëigend maar niet ideaal. Het groot bemeten monument dreigde het intieme, kleine park te overschadu­wen, inclusief het Auschwitzm­onument (1993) van Jan Wolkers. Het plan werd in 2014 geschrapt in antwoord op heftig protest van de buurtbewon­ers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands