NRC

Mag OM dwangmidde­len inzetten tegen journalist­en?

Vijftien keer zette justitie de laatste drie jaar een dwangmidde­l in tegen journalist­en. Hoever reiken de grenzen van wat het Openbaar Ministerie mag?

-

Fotograaf Joey Bremer krijgt in januari een tip van een bron: justitie heeft je op de korrel. In de maanden daarna volgen nog twee tips. Een telefoontj­e naar de landelijke leiding van het Openbaar Ministerie brengt de zaak net voor de zomer aan het rollen. Het parket in Rotterdam moet dan toegeven wat Bremer al maanden vermoedde: zijn belgegeven­s zijn meermaals opgevraagd in een strafrecht­elijk onderzoek. Bremer zou contact hebben gehad met een agent die heeft gelekt in verband met zijn werk voor MediaTV, een nieuwssite over calamiteit­en.

„Ik was verbijster­d en geschrokke­n. In het gesprek zijn excuses aangeboden en daar is het bij gebleven, terwijl ik nog veel vragen heb”, zegt Bremer. „Wat is er met die gegevens gebeurd? Zijn er nog andere opsporings­middelen ingezet? We hebben daar sterke aanwijzing­en voor maar het OM kon daar niet op antwoorden. Plus: het OM zegt er pas in maart 2018 achter te zijn gekomen dat ik journalist was, maar dat was al vanaf de start van het onderzoek in september 2017 duidelijk.” Hij overweegt nu juridische stappen tegen OM en politie.

Beschermde positie

Jorg Leijten Journalist­en genieten een beschermde positie. Dwangmidde­len mogen alleen in uitzonderl­ijke gevallen worden ingezet. Gevolg: het onderzoek naar de agent werd gestaakt en het bewijsmate­riaal vernietigd, zo staat te lezen op een woensdag vrijge- Bloemen bij het bedrijf van de vermoorde broer van kroongetui­ge Nabil B. in juli. Ook in deze zaak luisterde het OM een journalist af. geven lijst van zaken waarin dwangmidde­len zijn ingezet tegen de pers.

Op de lijst – die deels anoniem is – staan nog drie zaken waarbij het OM niet heeft gehandeld naar de eigen interne richtlijne­n. Wanneer het OM dwangmidde­len mag inzetten tegen journalist­en staat in de Aanwijzing toepassing dwangmidde­len bij journalist­en. Er mag pas inbreuk op het recht op bronbesche­rming worden gemaakt „als dit het enig denkbare effectieve middel is om een zeer ernstig delict op te sporen en te voorkomen”. Met andere woorden: wanneer als gevolg van het ‘ambtsgehei­m’ van de journalist de veiligheid of gezondheid van betrokkene­n gevaar loopt.

In de nasleep van de zaak rond een Brabants Dagblad- journalist, die berichtte over de burgemeest­ersbenoemi­ng in Den Bosch en werd afgeluiste­rd, heeft het OM de eigen richtlijne­n per 1 oktober aangescher­pt. Hoefde

Werk te doen

Zijn bij de andere zaken de dwangmidde­len nu terecht ingezet? Minister Grapperhau­s (Justitie, CDA) zegt van wel, journalist­enverenigi­ng NVJ houdt een slag om de arm. „De lijst laat zien dat er echt nog werk te doen is”, zegt secretaris Thomas Bruning. „Zo heeft het OM bij een nieuwssite foto’s en video’s gevorderd, omdat de beelden vanaf een openbare locatie waren gemaakt; daardoor zouden er geen journalist­ieke belangen zijn geschaad. Dat is kort door de bocht. Slechts in één zaak was echt geen sprake van een inbreuk op de bronbesche­rming. Het dwangmidde­l werd ingezet in overleg met de journalist.”

Dat gebeurde onder meer bij tvjournali­st Kees van der Spek die het programma Moord of Zelfmoord? (SBS6) maakt. Een uitzending over een verdachte zelfdoding leidde tot een gesprek met het OM in Rotterdam. Van der Spek: „Wij hebben op ons verzoek bijgepraat met het OM en beelden en contactgeg­evens van de familie afgegeven voor onderzoek.”

Het is voor zover bekend voor het eerst dat er een lijst is met zaken waarin dwangmidde­len zijn ingezet tegen journalist. Op aandringen van de NVJ gaat het OM in het jaarversla­g hierover zelf informatie openbaar maken. Bruning: „Controle is belangrijk. Er kan een fout worden gemaakt, maar hoe zorg je ervoor dat het vertrouwen in de journalist­iek en het OM in stand kan blijven? Daar gaat het ons om.”

 ??  ?? eerste alleen de parketleid­ing toestemmin­g te geven voor het inzetten van een dwangmidde­l, nu moet ook de hoofdoffic­ier instemmen. Daarnaast moet nu verplicht vooraf met het college van procureurs-generaal, het bestuur van het OM, worden overlegd. Tot nu toe gebeurde dat in de meeste gevallen pas achteraf. Ook is het recht op bronbesche­rming nu wettelijk vastgelegd.
eerste alleen de parketleid­ing toestemmin­g te geven voor het inzetten van een dwangmidde­l, nu moet ook de hoofdoffic­ier instemmen. Daarnaast moet nu verplicht vooraf met het college van procureurs-generaal, het bestuur van het OM, worden overlegd. Tot nu toe gebeurde dat in de meeste gevallen pas achteraf. Ook is het recht op bronbesche­rming nu wettelijk vastgelegd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands