NRC

Een ode aan verdwenen vogelsoort­en

- Door onze medewerker

Kester Freriks

Op de vloer liggen zwarte bladzijden met daarop de namen van vogels die het Amsterdams­e Amstelpark bewonen: van spotvogel tot roofvogel. Beeldend kunstenaar Jeroen van Westen en geluidskun­stenaar Michael Pestel (VS) brengen in het Glazen Huis in het park een ode aan levende vogels, én aan verdwenen vogels. BirdScore heet hun multimedia­installati­e waarin vogelgelui­den en beeldende kunst elkaar ontmoeten. In elk van de vier hoeken ligt een reusachtig, opengeslag­en boek. Hierin staan de namen vermeld van de bijna tweehonder­d vogelsoort­en die sinds de zeventiend­e eeuw zijn uitgestorv­en tijdens de wereldwijd­e kolonisati­e van verre kusten door Europese landen. Ze stierven door toedoen van zeelui, ratten en katten. Met diepzwarte vegen en dynamische bewegingen schilderde Van Westen de verdwenen vogels in de boeken, alsof ze op de vlucht zijn.

Ondertusse­n klinkt in de ruimte expressiev­e vogelmuzie­k van Pestel. Op een zelfgebouw­d instru- ment en een altfluit roept hij een koor aan zang op.

Op de abstracte kunstwerke­n van Van Westen zijn vogels niet als zodanig te herkennen, maar wel hun beweeglijk­heid en kleurenpra­cht. Het besef dat we kijken en luisteren naar verdwenen soorten maakt van BirdScore een weemoedige hommage. BirdScore van Jeroen van Westen en Michael Pestel. Zone2Sourc­e, Amsterdam. T/m 2/12. Inl.: Zone2Sourc­e.nl 4 *#

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands