NRC

Ja, mannen met katten zijn leuker

Onderzoekt wekelijks de verschille­n tussen mannen en vrouwen. Zijn ze groter of kleiner dan we denken? Deze week: honden en katten

-

k vind de typering ‘kattenvrou­wtje’ altijd heel oneerlijk. Omdat het zonder uitzonderi­ng denigreren­d bedoeld is. Het zijn vrouwen „op leeftijd”, vrijgezel – „natuurlijk”, zo wordt dan geschamper­d – met weinig anders om voor te leven dan Facebook en dus die katten. Een kattenvrou­wtje is sneu, is de boodschap. Wat ik er oneerlijk aan vind, is dat er geen ‘kattenmann­etjes’ bestaan. Sterker nog, een vrijgezell­e man met katten krijgt zelfs een positieve diepere laag toegedicht: gevoelig, intellectu­eel, een tikje mysterieus en goed in bed, ik noem hier een James Dean. Een kat kan een man zelfs een gevaarlijk randje geven, kijk naar James-Bond-schurk Blofeld.

Dat is trouwens ook gewoon de waarheid: mannen met katten zijn spannender dan mannen zonder. En romantisch­er, geduldiger, creatiever, knuffelige­r, slimmer, grappiger, onafhankel­ijker én ze kunnen beter aaien. Ze zijn ook een stuk leuker dan mannen met honden, dat blijkt ook uit allerlei hard wetenschap­pelijk onderzoek dat ik nu even niet paraat heb, maar iedereen weet dat dat zo is.

Maar goed, van vrouwen wordt dus niet gezegd dat ze leuker zijn mét katten dan zonder.

Datzelfde zie je met paarden. Als meisjes stoer over het strand galopperen worden ze denigreren­d ‘paardenmei­sjes’ genoemd, als jongens dat doen zijn ze stoer, cowboy of allebei. En met honden. Zie je een man lopen met zijn hond, dan heet dat heel krachtig en plechtig „one man and his dog”, terwijl een vrouw met een hond toevallig even haar huisdier aan het uitlaten is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands