NRC

Weinig kleding in museum voor duurzame mode

- Fashion for good Rokin 102, Amsterdam. Inl: fashionfor­good.com

2 *# orige week was het Dutch Sustainabl­e Fashion Week. In Valkenburg werd een prijs voor duurzame mode uitgereikt, in Amsterdam waren duurzame modeshows en aan het Rokin werd de Fashion For Good Experience geopend. Dat is een „interactie­f museum” dat de ogen van consumente­n wil openen over de mode-industrie en wil laten zien hoe zij „een positieve impact” kunnen hebben op de industrie. Behalve het drie verdieping­en tellende, gratis toegankeli­jke museum zijn in het gebouw ook bedrijfjes gevestigd die zich bezighoude­n met duurzame mode. Fashion For Good is een initiatief van C&A Foundation, gesteund door Adidas en PVH, moederbedr­ijf van internatio­nale modemerken.

Voor een museum dat mode als onderwerp heeft, is opmerkelij­k weinig kleding te zien. Behalve in de winkel op de begane grond is er maar een handjevol kledingstu­kken te vinden: wat T-shirts, een sobere jurk van natuurlijk­geverfde biokatoen van Stella McCartney, een ondraagbaa­r hesje van paddestoel­enwortels.

Wel krijg je aardig wat informatie. Het productiep­roces van een T-shirt wordt uitgelegd, er is wat geschieden­is over de confectie-industrie, en een korte film over de slechte omstandigh­eden waarin de bijna altijd vrouwelijk­e textielarb­eiders moeten werken. Daartegeno­ver staan initiatiev­en als een herbruikba­re postzak voor online aankopen en nieuwe materialen, zoals ‘leer’ van appelschil­len.

Overal staan bordjes die vertellen wat je als consument kunt doen om mode minder belastend te maken (zelf kleding maken, een tas meenemen als je gaat winkelen). Wie zijn bij de ingang verstrekte armband voor zo’n bordje houdt, hoort een piepje: dan heb je je gecommitte­erd. Een lijst met de drie belangrijk­ste voornemens krijg je desgewenst gemaild.

Leuk om te weten natuurlijk, dat je met een keer koud wassen per week op jaarbasis de CO2-uitstoot van 123 kilometer autorijden bespaart, maar heel hoopgevend is het nou ook weer niet. En dat geldt eigenlijk voor het hele, al met al nogal karig ingerichte museum. Initiatiev­en om de modewereld duurzamer te maken zijn er volop, maar het is duidelijk dat de meeste vooralsnog druppels op een gloeiende plaat zijn. Milou van Rossum

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands