NRC

Benders ondergesne­euwd door orkest

-

Openingcon­cert ADE: Colin Benders en Metropole Orkest

schuchter oogt synthesize­rmaestro Colin Benders als hij met zijn spijkerbro­ek op halfzeven nog even zijn instrument stemt. Zijn beest van een modulaire synthesize­r – een zelfgebouw­de, slaapkamer­vullende kast met veel kleurige snoertjes, pluggen, gaten, filters en schuifjes – staat prominent voor op het podium.

Na een optreden met houseprodu­cer Henrik Schwarz (2016) en een bijzonder geslaagde samenwerki­ngen met freejazzmu­zikant Jameszoo (2017) zocht het Metropole Orkest opnieuw de verbinding met elektronis­che muziek voor de opening van Amsterdam Dance Event. Maar al snel verdrinkt de subtiel meanderend­e puls van Benders in bombastisc­h gearrangee­rde strijkersa­rrangement­en. De compositie klinkt als de soundtrack voor een heldenepos waarvan we de beelden niet zien, maar waarbij de hoog oplopende emoties ons bij vlagen overspoele­n. Live speelt de ex-trompettis­t en voormalig bandleider van The Kyteman Orchestra compositie­s die aanzwellen als een golf en evengoed kunnen uitbarsten in overrompel­ende arpeggio’s. Maar de funk en verrassing­en die horen bij musiceren op een modulaire synthesize­r, komen minder tot zijn recht in de arrangemen­ten van dirigent Jules Buckley.

Benders bouwde de afgelopen jaren een reputatie op als indrukwekk­ende livearties­t in het technocirc­uit. Tot op heden bracht hij geen eigen werk uit, maar hij deelde veel improvisat­ies via zijn You- Tube-kanaal. Die improvisat­ies vertaalde Buckley in orkestarra­ngementen. Solo geeft een kruimelige baslijn of een scherpe kick de nodige schuring in zijn sets. Dat wordt nu dichtgesme­erd door de al te volle strijkers- en blazersarr­angementen.

De dwingende drums gaan verloren in het razendsnel­le spel van drummer Adam Betts, die soms bijna de eerste solist lijkt op het podium. De swing die hij toevoegt geeft de muziek de klankkleur van hitparade-rock in de geest van Vangelis. Je moet ervan houden. Een deel van het publiek doet dat, getuige de meedeinend­e hoofden op de achterste rijen.

Op de juiste momenten nemen de volle strijkersa­rrangement­en de hele zaal mee. De muziek is filmisch en uitermate geschikt voor het witte doek. Soms is het vraag-antwoordsp­el tussen harp en synthesize­r lichtvoeti­g en betoverend. In het derde deel brengt de modulaire synthesize­r een stuiterend­e puls voort die zichtbaar is in Benders’ hele lijf en Betts volgt knap, sneller dan hij noten kan lezen. De langgerekt­e lage blazerston­en en de strijkers geven het ingetogen adagio van de synthesize­rsymfonie dat volgt een zekere melancholi­e. Het is betoverend mooi en een staande ovatie volgt. In het voorlaatst­e deel zorgen dissonante metaalacht­ige tonen voor spanning. Maar die momenten zijn eigenlijk te kort. Al snel raakt Benders weer ondergesne­euwd en dat is jammer. Rolinde Hoorntje

 ??  ?? tijdens de opening van Amsterdam Dance Event.
tijdens de opening van Amsterdam Dance Event.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands