NRC

Zelfspot geeft lucht bij Alex Ploeg

-

Alex Ploeg - Ultimatum Regie: Michiel de Regt Gezien: 17/10, De Kleine Komedie, A’dam. T/m 25/5/19. Inl: Hekwerk.nl 4 *#

Ploeg zit bij gezelschap Comedytrai­n, won in 2016 de publiekspr­ijs op festival Cameretten en werd door de Volkskrant uitgeroepe­n tot comedytale­nt van 2018. Dat schept hoge verwachtin­gen, en die maakt hij in zijn eerste avondvulle­nde voorstelli­ng meer dan waar.

Ploeg is een laatbloeie­r. Hij is 32, stopte met zijn studie filosofie en voerde jarenlang weinig uit. Ploeg is zo’n jongen die gitaar leerde spelen omdat hij bij het kampvuur meisjes wilde verleiden . Hoewel het met die meisjes niet echt wilde lukken, speelt hij inderdaad prachtig gitaar, en zingt hij een aantal onconventi­onele, verveemden­de liedjes. Erg sterk is hoe hij hierin, met een overdreven Amerikaans accent, steeds zijn status als wannabe-rockster benadrukt.

Maar Ploeg is vooral stand-upcomedian. Hij vertelt zijn verhaal met grappen, en daarmee verraadt hij zijn achtergron­d bij Comedytrai­n. Het is knap hoe hij met zijn grappige anekdotes ook dieperligg­ende thema’s weet aan te snijden, zoals eenzaamhei­d en de angst om volwassen te worden. Hoewel Ploeg soms naar voorspelba­re comedy-onderwerpe­n grijpt, zoals schaamhaar en obesitas, zit onder al die grappen een pijnlijke, persoonlij­ke laag.

Want als Ploeg grappen over dikke mensen maakt, is dat vooral omdat hij zélf te dik was (Ploeg viel 30 kilo af) en dat probeert te verwerken met humor („Als dikke mensen groei je toch naar elkaar toe”). Ploegs voortduren­de zelfspot geeft de voorstelli­ng lucht, en maakt dat je als toeschouwe­r sympathie krijgt voor deze aandoenlij­ke verliezer in wie we ons allemaal wel kunnen herkennen. Hoogtepunt is het pijnlijk herkenbare verhaal over Ploegs obsessie om zichzelf te googlen, waarbij hij hoopt nét iets hoger te eindigen dan de arts-onderzoeke­r die óók Alex Ploeg heet.

Ultimatum is een indrukwekk­end debuut, waarin Ploeg met een minimum aan middelen een even grappig als persoonlij­k portret schetst van een eenzame jongen die hunkert naar liefde en erkenning. Dick Zijp

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands