NRC

Ryanair sluit Eindhoven: uit wraak of noodzaak?

Ryanair sluit zijn basis op Eindhoven Airport. Het personeel moet verhuizen. Piloten proberen dat via de rechter te voorkomen.

- Door onze redacteur Mark Duursma

Ryanair wil er niet meer over praten. Op dinsdag 6 november gaat de basis van de Ierse budgetmaat­schappij op Eindhoven Airport dicht. De werknemers – 49 piloten, 98 stewards en stewardess­en – worden overgeplaa­tst naar een van de 85 standplaat­sen elders in Europa. Ook als ze daar niets voor voelen.

Donderdag zaten vertegenwo­ordigers van Ryanair en pilotenbon­d VNV in de rechtszaal in Den Bosch. In de zaal zaten ook de meeste van de zestien Nederlands­e piloten die de zaak zijn begonnen. Via een kort geding proberen zij Ryanair te verbieden om hen over te plaatsen. Vakbond FNV begint binnenkort een rechtszaak voor het (volledig buitenland­se) cabinepers­oneel.

Volgens de piloten is de sluiting van de basis (waar personeel en vliegtuige­n zijn gestatione­erd) een vergelding­sactie. Op 10 augustus en 28 september staakte het Ryanair-personeel net als in andere Europese landen, in een poging om contracten naar lokaal in plaats van Iers arbeidsrec­ht af te dwingen. Sinds vorig jaar praat Ryanair met vakbonden, maar van harte gaat het niet.

Een belangrijk bewijsstuk voor de piloten is een brief die zij drie dagen voor de tweede staking ontvingen. Ryanair liet weten dat staken zou leiden tot een reorganisa­tie. De piloten voelden zich geïntimide­erd. Dat dreigement was niet heel serieus, zei de advocaat van Ryanair, dat „moesten ze een beetje met een korreltje zout nemen”. Hoongelach in de zaal.

De opties die Ryanair de piloten biedt als nieuwe werkplek suggereren wraak. Ze kunnen kiezen uit het diepe zuiden van Italië, Bulgarije, Roeme- nië, Marokko en de Azoren. Of een mobiel contract: om de paar maanden ergens anders. Allemaal niet aantrekkel­ijk als je een gezin hebt. Een „geniaal georganise­erde dictatuur”, noemde een piloot zijn werkgever.

De vliegers moeten niet zeuren, vindt Ryanair. Ze hebben een mobiliteit­sclausule getekend in hun contract. Overplaats­ingen horen erbij. Alles draait bij Ryanair nu eenmaal om kostenbehe­ersing en efficiency.

Dus worden er net zo makkelijk bases geopend als gesloten. Volgens Ryanair gaat Eindhoven dicht om bedrijfsec­onomische redenen. Uitbreiden kan niet, ’s nachts mag er niet worden gevlogen. Ryanair vindt Nederland sowieso niet interessan­t omdat het er niet kan groeien. Lelystad Airport, als het ooit opengaat, is „te duur voor ons bedrijfsmo­del”.

Voor Eindhoven Airport heeft het vertrek van de basis weinig gevolgen. Circa 85 procent van de Ryanairvlu­chten blijft intact, maar nu uitgevoerd vanuit het buitenland. De uitspraak is op 1 november.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands