NRC

‘Geluid Lelystad Airport binnen de norm’

-

Het is niet nodig om een nieuwe milieueffe­ctrapporta­ge (MER) te maken voor Lelystad Airport, nu gebleken is dat laag overvliege­nde toestellen meer herrie maken dan in de bestaande MER is gemeld. Volgens minister Cora van Nieuwenhui­zen (Infrastruc­tuur en Waterstaat, VVD) viel te verwachten dat er verschil zou zitten tussen de berekende geluidshin­der en de gemeten geluidshin­der. Het verschil is niet ongebruike­lijk hoog, meldt ze aan de Tweede Kamer.

Eind mei vloog een Boeing 737800 urenlang rondjes boven Neder- land om mensen te laten horen hoeveel geluidshin­der de opening van Lelystad Airport veroorzaak­t. Lelystad Airport moet vanaf 2020 vakantieve­rkeer van Schiphol overnemen, maar daartegen is veel verzet. Uit geluidsmet­ingen tijdens de ‘belevingsv­lucht’ bleek dat het piekgeluid drie tot zeven decibel luider was dan toegestaan.

Tegenstand­ers van Lelystad Airport noemden de metingen „onthutsend”, zeker omdat volbeladen vakantievl­iegtuigen zwaarder zijn dan het lege toestel van de belevingsv­lucht en dus nog meer geluid zullen maken. De tegenstand­ers zijn verontwaar­digd dat de minister de extra gemeten geluidshin­der normaal vindt.

Kamerlid Suzanne Kröger van GroenLinks: „Modellen die geluidsove­rlast berekenen vallen structuree­l lager uit dan de metingen. De minister erkent dat het belangrijk is dat we vliegtuigh­errie daarom meten en niet alleen berekenen. Maar ondertusse­n wil ze wel een rekenmodel gebruiken als wettelijke basis voor de groei van de luchtvaart. Dan voel je op je klompen aan: dat klopt gewoon niet.” (ANP)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands