NRC

Servië verspert de weg naar de finale

De Nederlands­e vrouwen zijn in de halve finale van het WK in Japan gestrand tegen het sterke Servië: 3-1.

- Door onze redacteur

Henk Stouwdam

Typisch Jamie Morrison. Tijdens de laatste training voor de halve finale op het WK in Japan verruilde hij de rol van coach voor die van speler. De Amerikaan bestookte het blok en de verdedigin­g met kanonskoge­ls. Morrison kroop in de huid van Tijana Boskovic, volleybals­ter met een machtige slag-arm en daarmee dé puntenmach­ine van tegenstand­er Servië. Morrisons metamorfos­e mocht niet baten, want Nederland verloor deze vrijdag na een fascineren­d gevecht met 3-1, waarmee de bronzen medaille het hoogst haalbare resultaat is geworden.

De wrange werkelijkh­eid was ook dat niet de gevreesde Boskovic, maar haar ploeggenot­e Brankica Mihajlovic de Nederlands­e verdedigin­g aan flarden beukte. En, niet onbelangri­jk, Servië was vrijdag meer dan de slagkracht van Boskovic en Mihajlovic: een hecht team dat taai verdedigde en op belangrijk­e momenten zakelijk de punten maakte. De statistiek­en spraken klare taal: Servië 66 aanvalspun- De teleurstel­ling is groot bij de Nederlands­e ploeg, na het mislopen van de WK-finale in Yokohama. ten, tegenover 55 van Nederland; Servië elf blokpunten, tegenover vier van Nederland. De conclusie: Nederland is op kwaliteit verslagen.

Wat niet wegneemt dat Oranje aan een goed WK bezig is. Een podium- plaats is nog steeds haalbaar. Het zou een beloning zijn voor het voortreffe­lijke spel waarmee Nederland het WK in Japan opfleurde, maar ook een beloning voor het vakmanscha­p van Morrison. Zijn rol blijft een tikje on- derbelicht, maar de 37-jarige Amerikaan is onmiskenba­ar de architect van de ploeg die voor het eerst tot de laatste vier van een WK doordrong.

Hij schreeuwt niet, maar observeert. Hij gesticulee­rt niet, maar analyseert. Morrison is in meerdere opzichten een atypische trainer. Maar bij uitstek een ambachtsma­n. En een sterke didacticus, die zijn oefenstof en tactische vondsten grotendeel­s op data baseert.

Een laptopcoac­h

Morrison is wat tegenwoord­ig ‘een laptopcoac­h’ wordt genoemd. Hij instrueert, maakt speelsters beter en draagt dan de verantwoor­delijkheid aan hen over. Over dat aspect zei hij vorig jaar tegen NRC : „Ik informeer het team over de manier waarop volgens mij het best gespeeld kan worden, maar binnen de lijnen laat ik alle beslissing­en aan de speelsters over.”

De hand van Morrison? De speel- sters zijn individuee­l gegroeid – gemiddeld standaard: mondiaal topniveau. De opslag heeft hij ontwikkeld tot hét wapen van Nederland. Weg met de sprongserv­ice, verordonne­erde hij kort na zijn komst. Effectivit­eit te verwaarloz­en, wijzen de statistiek­en uit. Een service met veel spin, dat werd het nieuwe wapen. En hoe, want de tegenstand­er raakt er telkenmale hevig van in de war. En het team de service niet neutralise­ert, verliest de controle over de wedstrijd, een wetmatighe­id in het volleybal.

Maar zijn belangrijk­ste bijdrage is de vechtmachi­ne die hij geboetseer­d heeft. Nederland loopt over van zelfbewust­zijn en is karaktervo­l, tot voor kort allesbehal­ve een vanzelfspr­ekende eigenschap.

Het was vrijdag net niet genoeg om de finale te halen, maar zaterdag (10.20 uur Nederlands­e tijd) is er een kans om toch die vurig verlangde medaille binnen te slepen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands