NRC

Een distributi­ecentrum zet je niet zomaar achter een heg

- Christiaan Weijts schrijft op deze plek iedere vrijdag een column.

Dat ligt wat genuanceer­der, vertelt Marjon McElligott, van de Gebiedscom­missie Rozenburg, mij telefonisc­h: „Dat het zó grootschal­ig zou zijn, past absoluut niet bij wat ooit besproken is. Ze willen het inpassen in het landschap, maar wij weten hier hoe een distributi­ecentrum eruitziet. We hebben er namelijk nogal wat. Die zet je niet zomaar achter een heg. En daar komt al het verkeer nog bij.”

Als ik nu stapvoets de Noordzeewe­g volg, fladdert er ineens een enorme zwerm vogels op, pal voor mijn ruit. Halverwege de landtong staat een uitkijktor­en. Vorig jaar gebouwd, zestien meter hoog. Als je de Rozenburge­rs wilt begrijpen, moet je daar misschien op klimmen.

In het landschap lees je de geschieden­is, van steeds dichter oprukkende havens, kranen, petrochemi­etanks, ijswit tegen de paarse hemel, nu allemaal nog op afstand gehouden door een laatste stuk van oevers, grasland, bomen – als de holte van een vuist die zich sluit.

De laatste keer dat ik hier was, is zes jaar terug, op bezoek bij de laatste herenboerd­erij, van schrijver Aristide von Bienefeldt en zijn stokoude moedertje, die niet wilde wijken voor de Blankenbur­gtunnel.

Elk voorjaar kwam de ‘huismeeuw’ terug op zijn vaste plek voor haar keukenraam: „Dan is het feest.” Ze doorliepen het bekende traject dat je ook hier weer ziet: petities, inspraakav­onden, bezwaarpro­cedures. Ook al was Aboutaleb maandag helder: „Terugdraai­en gaat niet. Mijn advies: ga met elkaar praten over de precieze inpassing.”

De boerderij is inmiddels gesloopt, en Von Bienefeldt is onverwacht overleden. Het laatste wat hij me berichtte: „Ik dacht aan je vanochtend: de meeuw is vandaag vervroegd teruggekom­en.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands