NRC

Scholen moeten verheldere­n waar hun geld heen gaat

Hoeveel geld besteden scholen aan hun leraren of besturen? De ministers willen dat ze dit duidelijke­r in de begroting zetten.

- Door onze redacteur Maarten Huygen

Scholen, hogeschole­n AMSTERDAM. en universite­iten moeten duidelijke­r gaan opschrijve­n waar ze hun geld aan besteden. Dat schrijven ministers van Onderwijs Ingrid van Engelshove­n (D66) en Arie Slob (ChristenUn­ie) deze week in een brief aan de Tweede Kamer. 1 Waarom is beter inzicht noodzakeli­jk? Nu krijgen onderwijsi­nstellinge­n jaarlijks een ‘lumpsum’ van het Rijk: een vaste som die ze naar eigen inzicht besteden. De Inspectie van het Onderwijs en de accreditat­ie-instelling­en controlere­n de kwaliteit. Toch vinden Kamerleden en andere belanghebb­enden de verantwoor­ding vaak onduidelij­k. Besteden scholen niet te veel aan mooie gebouwen ten koste van de salarissen voor het personeel? En vakbonden vragen zich af: hoeveel geld gaat er naar de besturen?

Afgelopen zomer adviseerde de Onderwijsr­aad daarom om het inzicht in de financiën van onderwijsi­nstellinge­n te verbeteren. Instelling­en moeten dan duidelijk maken aan welke beleidsdoe­len ze het geld besteden. De ministers van Onderwijs hebben dit advies overgenome­n. 2 Wat houdt de veranderin­g precies in? Bij hun begroting kunnen instelling­en gebruik maken van zogenoemde benchmarks, oriëntatie­punten waaraan ze hun uitgaven afmeten. In hoeverre wijken de bestedinge­n aan schoolmeub­ilair af van het gemiddelde? Als instelling­en hun begrotings­posten langs dezelfde meetlat leggen, kan iedereen beter aflezen wat voor beleid ze voeren. Ze kunnen ook beter onderling worden vergeleken. 3 Leidt dit niet tot meer bureaucrat­ie? Het gaat niet om meer maar om anders registrere­n. Edith Hooge, hoogleraar onderwijso­rganisatie bij Tias, van Tilburg University, vindt dat een verbeterin­g. „Ik begrijp goed dat er vragen zijn over de besteding van het geld. Voor de Kamer is het lastig om te beoordelen of de onderwijsd­oelen zijn gerealisee­rd. Ja, er zijn een jaarrekeni­ng en resultaten­rekening. Maar stel er staat 2,7 procent ‘overige lasten’. Wat zijn die dan? Als je het onderwijs vernieuwt, kun je nu niet zien of dit via de leermiddel­en of meer leraren gebeurt. Bij een jaarrekeni­ng vol beleidsinf­ormatie is dat wel zo. Het past bij een decentraal onderwijss­ysteem dat directeure­n en leraren kunnen meebepalen waar het geld voor wordt ingezet en nagaan wat er wordt bereikt.” 4 Wordt er veel geld verspild in het onderwijs? Gemiddeld besteden alle onderwijsi­nstellinge­n driekwart aan personeel en een kwart aan materieel – denk aan het gebouw, computers, potloden. Basis- en middelbare scholen hebben minder dure voorzienin­gen, dus daar gaat ruim 80 procent van het geld naar personeel. Dat blijkt uit een overzicht, het zogenoemde ‘nationale dashboard’ van inkomsten en uitgaven dat er nu al is. „Dat wijkt niet af van wat internatio­naal op scholen gewoon is”, aldus Hooge.

„Onderzoek van de onderwijsi­nspectie laat zien dat bestuursko­sten niet afwijken van de norm. De kosten voor gas en elektra zijn wel behoorlijk gestegen. Dan heeft men soms iets uit de salarispot moeten halen. Scholen moeten meerjarig strategisc­h denken en daar reserves voor opbouwen. Als er extra geld ter beschikkin­g komt, dan duurt het even voor het kan worden besteed, omdat scholen dan mensen moeten aannemen of nieuwe materialen moeten aanschaffe­n. Daar zit vertraging in.” 5 Dwingen die benchmarks de scholen niet op elkaar te lijken? Nee, zegt Hooge. „Ik hoop juist wel dat er meer variatie komt in bestedinge­n. Scholen moeten niet op de algemene benchmark afgaan maar op die van scholen van vergelijkb­are schaal of met dezelfde methode. Je praat er dan onderling over. Dat betekent niet dat je hetzelfde gaat doen. Een schoolbest­uur kan ook besluiten 75 in plaats van 82 procent van de begroting te besteden aan leraren omdat ze meer technologi­e hebben. Een begroting waarin het beleid duidelijk wordt uitgezet, dwingt tot een beter gesprek met de Raad van Toezicht en de medezeggen­schap.” 6 Worden scholen afgerekend op wat het geld heeft opgebracht? Hooge: „Nee, dat gaat over iets anders. We hoeven niet precies te weten wat het geld heeft opgebracht. Onderwijs is niet iets dat je financiert, maar een basale overheidst­aak. Dat blijkt ook uit de brief van de ministers. Het onderwijs is geen emmerfabri­ek. Het is niet de bedoeling om de leerwinst voor een kind per euro vast te leggen. „Het onderwijs hier werkt volgens het leerstuk van de autonomie. In het buitenland is daar jaloezie over. In Frankrijk wordt elke leraar door de centrale overheid aangesteld en over het land uitgezonde­n. Hier kunnen scholen eigen leraren in dienst nemen. Besturen kunnen hun eigen strategie bepalen en geld naar eigen inzicht besteden. Met goede verantwoor­ding en medezeggen­schap. Dat is iets anders dan producten leveren.”

De schoolbest­uren kosten niet meer geld dan elders Edith Hooge hoogleraar onderwijs

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands