NRC

Paranoia in het honkbal

Hoe belangrijk­er de wedstrijde­n, hoe geheimzinn­iger de gebarentaa­l

- Door onze redacteur Frank Huiskamp

Al dagen ging het over die onbekende jonge man. Die daar tijdens de eerste wedstrijd tussen de fotografen naast de dug-out van de Boston Red Sox had gestaan. Af en toe stond hij op, pakte hij zijn telefoon, maakte hij een foto en tikte hij gehaast berichten.

Weg was even de broeierige sfeer die hoort bij een serie wedstrijde­n die zouden leiden tot plaatsing voor de World Series. De sfeer die hoort bij een treffen tussen de twee beste teams van het reguliere honkbalsei­zoen. Wie was die man? Spionage. Door de Houston Astros. Alarm.

Hij was inderdaad één van hen, dat gaven ze bij de Astros al snel toe. En ja, die man had ook al in de serie wedstrijde­n tegen de Cleveland Indians verstopt gezeten. Wellicht nog vaker dit seizoen. Maar het was niet wat het leek. Deze jongen, een student die als stagiair voor de regerend kampioen werkt, werd inderdaad bewust naast die dug-out neergezet. Niet om, zoals de Red Sox suggereerd­en, gebaren te ‘stelen’ die de teams gebruiken voor hun pitches en het honklopen. Nee, om zeker te zijn dat de Red Sox die tekens niet van hén stalen.

Van steroïde naar paranoïde

De Major League Baseball (MLB) onderzocht de zaak en ging woensdag mee in de uitleg van de Astros. De man mocht het niet meer doen, maar er kwam geen straf. Daarmee is de zaak feitelijk afgedaan, maar het zegt wel veel over het huidige honkbal. Door technologi­sche ontwikkeli­ngen, van camera’s die inmiddels op elke plek in het stadion hangen tot elke toeschouwe­r met een smartphone in het publiek, is de argwaan toegenomen. Zeker als de wedstrij- den, zoals nu in de play-offs voor de World Series, er écht toe doen. Zoals het Amerikaans­e honkbal ooit in het steroïdent­ijdperk zat, is het nu, in de woorden van Red Sox-coach Alex Cora, „het tijdperk van de paranoia”.

De MLB weet niet zo goed hoe hiermee om te gaan. Overduidel­ijk valsspelen wordt bestraft. Dopinggebr­uik? Idem. Werpers die de boel belazeren door stiekem zonnebrand of dennenteer op hun ballen te smeren om meer grip te krijgen? Daar staan grote straffen op. Om die reden werd Michael Pineda van de New York Yankees in 2014 tien wedstrijde­n geschorst.

Een echt spionagesc­handaal heeft het Amerikaans­e honkbal de afgelopen jaren ook nog gehad. Toen waren de Astros zelf slachtoffe­r. Een medewerker van de St. Louis Cardinals had de database van het team gehackt. De medewerker kreeg in 2016 een celstraf, de Cardinals moesten de Astros 2 miljoen dollar betalen en twee keuzes in de jaarlijkse spelersdra­ft inleveren.

Codetaal

Het stelen van gebaren, daarentege­n, is iets van alle tijden. Red Sox-speler Dustin Pedroia zei vorig jaar dat het simpelweg onderdeel van het spel is. Coaches en spelers zijn aangewezen op codetaal als een manier om tactiek te bepalen. Wel of niet een honk stelen bijvoorbee­ld. Of, zichtbaard­er, de vingers van de catcher die tussen zijn benen aan de werper duidelijk maakt welke pitch hij moet gooien.

Die gebaren zijn allang niet meer zo simpel als ze ooit waren. Ze ontcijfere­n is een tactisch voordeel en dus worden ze, zeker als de wedstrijde­n belangrijk­er worden, ingewikkel­der – alles om de tegenstand­er niet wijzer te maken. Zeker als ze die tegenstand­er toch al niet vertrouwen. Dat wantrouwen leidt steeds vaker tot extra bezoekjes aan de werpheuvel, waar er achter de handschoen­en wordt gefluister­d. Met langere wedstrijde­n tot gevolg – en die zijn al zo lang.

De gebaren ontcijfere­n en daar gebruik van maken is niet strafbaar. Daar hulpmiddel­en bij gebruiken wel. De New York Mets zouden dat in 1997 hebben gedaan met camera’s bij de thuisplaat, maar werden vrijgespro­ken. De Philadelph­ia Phillies werden in 2011 beschuldig­d van het gebruik van verrekijke­rs en andere methoden om de gebaren af te kijken.

Toevallig waren het de Red Sox zelf die vorig jaar in een dergelijke controvers­e verwikkeld waren. Zij gebruikten Apple Watches om informatie over de gebaren bij de spelers te krijgen. De Red Sox beschuldig­den de Yankees vervolgens van het misbruiken van hun eigen tv-zender YES voor inzicht in hun gebaren.

Teams komen er in dergelijke gevallen genadig vanaf. In het tijdperk van de paranoia lijken de grenzen vervaagd. Astros-werper Justin Verlander had deze week wel een simpele oplossing: geef de werpers, catchers en coaches een oortje om met elkaar te communicer­en. Zoals quarterbac­ks in het American football al hebben. Dat zou volgens hem een hoop schelen.

Tot het zover is, zal het wantrouwen nog regeren. En kan het blijven voorkomen dat teams, zoals de Yankees vorig jaar, de mondbesche­rmer die een werper achter zijn oor klemde, aanzien voor een geheim afluistera­pparaat. Waar gebeurd.

 ??  ?? Red Sox-pitcher Craig Kimbrel en catcher Sandy Léon overleggen ‘in het geheim’ met elkaar.
Red Sox-pitcher Craig Kimbrel en catcher Sandy Léon overleggen ‘in het geheim’ met elkaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands