NRC

VS stemden ook over abortus, blowen, transgende­rs, minimumloo­n en tampons

-

Amerikaans­e kiezers konden dinsdag op deelstaatn­iveau ook stemmen over een waaier aan onderwerpe­n: van blowen en transgende­rrechten tot abortus en hogere minimumlon­en.

Zo koos Michigan ervoor om als tiende staat in het land wiet voor recreatief gebruik toe te staan, in North Dakota werd hier juist tegen gestemd. Missouri en Utah legaliseer­den blowen voor medicinale doeleinden.

In Massachuss­etts hielden kiezers een twee jaar oude wet overeind die transgende­rs moet beschermen tegen discrimina­tie op openbare plekken waaronder sportschol­en en restaurant­s. Tegenstand­ers wilden af van de wet, omdat deze vrouwen in openbare toiletten zou blootstell­en aan ongewenst bezoek van mannen die in transitie zijn om vrouw te worden.

In Alabama en West Virginia werden voorstelle­n aangenomen die het recht op en overheidsf­inancierin­g van abortus inperken. In Oregon haalde een voorstel hiertoe het juist niet.

In Arkansas en Missouri werden voorstelle­n goedgekeur­d om het minimumloo­n de komende jaren stapsgewij­s te verhogen naar respectiev­elijk 11 en 12 dollar per uur. Het gaat om salarisver­hogingen van enkele tientallen procenten en ze passen in een bredere trend: meer staten, zowel Democratis­che als Republikei­nse, verhogen de komende jaren hun minimumlon­en.

In Nevada werd ingestemd met afschaffin­g van de zogenoemde ‘tampontaks’. Op maandverba­nd en tampons geldt nu nog een verkoopbel­asting die bijvoorbee­ld niet voor pleisters geldt. Pleitbezor­gers van zogeheten ‘menstruati­egelijkhei­d’ wilden hier van af.

Het meest opmerkelij­ke referendum vond plaats in Florida. Daar kon gestemd worden over ‘Amendement 9’: een wetsvoorst­el dat zowel olieboring­en voor de kust verbiedt als roken van e-sigaretten (vapers) op de werkvloer. Het duoverbod werd met 60 procent van de stemmen aangenomen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands