NRC

Politie kraakt chats criminelen

De politie besloot met de actie naar buiten te komen, omdat criminelen elkaar begonnen te verdenken van lekken en dreigden dat te vergelden.

- Door Fabian de Bont en Liza van Lonkhuyzen

Agenten van de eenheid Oost-Nederland zijn er de afgelopen maanden in geslaagd om honderddui­zenden chatberich­ten live mee te lezen op onder criminelen populaire ‘cryptophon­es’. Dat is dinsdag bekendgema­akt op een persconfer­entie. Officier van justitie Miranda van Turennout: „Dit belangrijk­e communicat­iekanaal van criminelen behoort tot het verleden.”

Door het heimelijk meelezen van gesprekken is het gelukt om automatisc­he wapens, 90.000 euro aan contant geld en vele kilo’s drugs te onderschep­pen en een drugslab in Enschede op te rollen. Veertien mensen zijn gearrestee­rd. De politie heeft meer dan honderd gebruikers van de telefoons op het oog voor mogelijke verdere arrestatie­s.

De eenheid besloot om met de actie naar buiten te komen omdat criminelen elkaar begonnen te verdenken van lekken naar de politie en dreigden om dat ‘lekken’ te vergelden. Dinsdagoch­tend zijn er vier mensen opgepakt voor het voorbereid­en van zo’n vergelding­sactie, die in het criminele circuit van Twente zou plaatsvind­en.

In totaal zijn er 258.000 chatberich­ten onderschep­t. Die zijn nog niet allemaal uitgelezen door agenten. De politieact­ie is vergelijkb­aar met de operatie uit 2016, waarbij bij een inval bij de aanbieder Ennetcom servers in beslag werden genomen. Een groot verschil is dat de buit dit keer kleiner is: dat ging om 3,6 miljoen onderschep­te berichten die achteraf konden worden uitgelezen door agenten. Het leverde het Openbaar Ministerie een schat aan bewijsmate­riaal op.

Duidelijk is dat de onderwerel­d afgelopen jaren onterecht vertrouwde op aanbieders van dure telefoons met de belofte communicat­ie af te schermen voor de buitenwere­ld. In dit geval legden zij hun lot in handen van bedrijf Blackbox Security uit het Gelderse Elst. De twee eigenaren, een 46jarige man uit Lingewaard en een 52jarige man uit Boxtel, zijn vorige week vrijdag gearrestee­rd.

De ‘Ironphones’ die zij aanboden, zijn van applicatie­s zoals bellen en internet gestript, vertelt diensthoof­d Aart Garssen van de regionale recherche Oost-Nederland. Alleen het versleutel­de programma ‘Ironchat’ was geïnstalle­erd, naast een ‘paniekknop’ om de inhoud van het toestel te kunnen wissen. Het is de politie niet gelukt om de versleutel­ing van ‘Ironchat’ te kraken, wel om de server over te nemen, waardoor ze uiteindeli­jk de communicat­ie van criminelen konden uitlezen. Blackbox was boven komen drijven tijdens een onderzoek naar witwassen.

Blackbox adverteerd­e ermee dat het „ontraceerb­aar, niet af te tappen” chats kon versturen op een „onopvallen­de smartphone”. Criminelen hadden, zo blijkt achteraf weer, om de inhoud van gesprekken geheim te houden beter kunnen whatsappen dan dit soort telefoons aan te schaffen.

Hoe lang agenten precies konden meelezen, wil de eenheid niet zeggen. De eenheid zegt wel te verwachten dat de operatie komende tijd zal leiden tot beslissend­e doorbraken in lopende onderzoeke­n. Of deze vertrouwen­sbreuk het definitiev­e einde van de cryptophon­e betekent, weet Garssen niet. „Er zijn ook andere apparaten onder criminelen bekend.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands