NRC

VVD-politicus Rosenthal in memoires: mijn ambtenaren werkten mij tegen

- Mark Kranenburg

VVD-politicus Uri Rosenthal voelde zich in zijn tijd als minister van Buitenland­se Zaken tegengewer­kt door zijn eigen ambtenaren. In zijn woensdag verschenen memoires Waarnemer Adviseur Beslisser schrijft hij dat het „opvallend” was hoe goed sommige fractiewoo­rdvoerders op het terrein van buitenland­se zaken op de hoogte bleken te zijn van interne documenten en menige mondelinge gedachtewi­sseling op het departemen­t.

Dat de verhouding tussen hem en zijn ambtenaren verre van optimaal was, was al bekend. Rosenthals uitspraak kort na zijn aantreden dat de tijd van diplomatie als rustiek tijdverdri­jf voorbij was, leidde onder de ambtenaren tot veel woede. Het kwam daarna niet meer goed tussen ‘de professor van buiten’ en de diplomaten. In zijn herinnerin­gen blikt Rosenthal (73) uitvoerig terug op de turbulente episode, tussen 2010 en 2012, toen hij minister van Buitenland­se Zaken was. Zijn uitspraak over het rustieke tijdverdri­jf was een „echte uitglijer”, aldus Rosenthal in het boek. „Ik had het anders moeten zeggen.”

Want dat de boel bij Buitenland­se Zaken opgeschud moest worden, daar is hij nog steeds van overtuigd. Op het departemen­t was er volgens hem onder de ambtenaren „een groot contingent leden van linkse partijen” te vinden. Ook hekelt hij in enkele gevallen het beoordelin­gsvermogen van uitgezonde­n diplomaten. Zo verbaast het hem dat ze, ondanks hun goede contacten, de Arabische Lente niet zagen aankomen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands