NRC

REPORTAGE Het is weer heibel in de bus naar Ter Apel

-

‘Veiligelan­ders’ zorgen voor onrust in bus 73 van en naar het azc in Ter Apel. Chauffeurs dreigen met een boycot. Door de lange asielproce­dures bij de IND blijven probleemge­vallen langer hangen. et gedoe begint bij de halte. Zodra bus 73 aanmeert voor het asielzoeke­rscentrum en de azc-bewoners zijn uitgestapt, gaan hun gebruikte dagkaarten van hand tot hand naar de instappers, die er direct gebruik van maken. De beveiliger van dienst fungeert als reisleider. „No, this is for Stadskanaa­l. Not Emmen.”

Zolang het bij kaartjes uitwissele­n blijft, zeggen de chauffeurs van bus 73 – van Emmen naar Stadskanaa­l, via het azc, even buiten Ter Apel – valt het allemaal nog mee. Maar de laatste tijd loopt het uit de hand. Reizigers uit het azc bedreigen de chauffeurs, beschadige­n de bussen en ontregelen de diensten. De schuldigen: ‘veiligelan­ders’, asielzoeke­rs uit veilige gebieden die zonder uitzicht op asiel in Nederland rondhangen.

‘Asielhoofd­stad’ Ter Apel is wel wat gewend. Op de thuisbasis van opvangorga­nisatie COA verblijven permanent rond de tweeduizen­d asielzoeke­rs, het is een komen en gaan van nieuwkomer­s en vertrekker­s. Toen het twee jaar geleden onrustig was, verschenen de beveiliger­s op de bussen, op kosten van Qbuzz en de provincies Groningen en Drenthe.

Nu dat niet genoeg blijkt af te schrikken, dreigen de chauffeurs met een boycot. Binnen een maand willen ze maatregele­n zien. Blijven die uit, dan slaan ze de halte voor het azc over, kondigde Jaap Franke van de ondernemin­gsraad van Qbuzz aan. „Erg vervelend” voor de rest, aldus Franke, „maar daar waar de veiligheid in het geding is, moeten wij een lijn trekken.”

Schelden, spugen, slaan op de ramen

Overlast? Als passagier merk je er doorgaans weinig van, zegt Geert van Heeringen (17) uit Ter Apel, vaste klant op de bus. Het kost vooral tijd, de stop bij het azc. Gezinnen die het systeem niet kennen, te weinig geld op zak hebben, oneindig lang doen over het kopen van een kaartje. Hun medereizig­ers missen in Emmen hun trein, ze komen te laat aan op school of werk: „Dan worden mensen chagrijnig.” Soms heb je pech en sta je plots in een overvolle bus en hebben de azc-gangers overal hun koffers uitgestald. „Die nemen genoeg mee hoor!”

Dat valt nog mee, weet chauffeur Johan – zijn achternaam laat hij om privacyred­enen uit de krant. Op zijn eigen bus bleef het geëtter vooralsnog beperkt: passagiers die proberen naar binnen te glippen zonder te betalen, ‘halve’ kaartjes kopen of hun afgestempe­lde biljetten onderhands aan de volgende passagier doorgeven.

Collega’s hadden het zwaarder. Die werden uitgeschol­den toen ze om vervoerbew­ijzen vroegen. De ergste lastpakken spugen, slaan op de ramen, vallen vrouwelijk­e passagiers lastig in de avonduren.

Vergis je niet: het is een prachtvak, zegt Johan, gesoigneer­d baardje, terwijl hij zijn bus door het Drents-Groningse veenlandsc­hap stuurt. Helemaal als je zoals hij ook vrachtwage­ns hebt gereden. Op de bus zijn de werktijden gunstiger, ben je altijd onder de mensen, je lading lost zichzelf. „Met naar buiten kijken kun je geen geld verdienen, zeiden ze vroeger tegen me. En kijk nou! Is ’t me toch gelukt.”

Dat die menselijke lading niet altijd wil meewerken, dat weet Johan ook wel. „Waar mensen voor een dienst moeten betalen, krijg je gedoe. Maar als het een terugkeren­d ritueel wordt, moet er iets gebeuren.” Voor de chauffeurs is er weinig tegen te beginnen. Laatst nog hield een collega van Johan stil tussen de weilanden om twee azc-gangers die een kaartje voor de halve route kochten, uit te zetten – precies waarvoor ze hadden betaald. Hielp niets, wéér een scheldpart­ij.

Vandaar het plan voor een boycot. „De rapen zijn nu gaar”, bromt een collega van Johan, die met zijn naam niet in de krant wil. Een handvol rotzooisch­oppers die het verpesten voor de rest, luidt ook zijn analyse. „Van de echte asielzoeke­rs hebben we geen last.”

Preciezer gaat het om „veertig of vijftig overlastge­vers”, zegt Michel van der Mark van Qbuzz. „Het is een groep die binnenkomt om uitgezet te worden – en dat weten ze zelf ook.”

Niets te verliezen

Veiligelan­ders: in Ter Apel zijn ze een bekend fenomeen en drukken ze onder inwoners op het draagvlak voor de grootschal­ige asielopvan­g in hun dorp. Het azc, waar ieder jaar duizenden asielzoeke­rs in Nederland aankomen en vanwaar velen weer vertrekken, bracht banen en inkomsten, maar ook overlast. Dorpsbewon­ers en winkeliers klagen over geweld, inbraken en diefstal. Regelmatig verschijne­n veiligelan­ders voor allerhande criminalit­eit in de rechtbank in Assen.

„We hebben een punt van verzadigin­g bereikt”, zegt burgemeest­er Leendert Klaassen (CDA) van Westerwold­e, waartoe Ter Apel behoort. „Dit is niet nieuw, het is al drie à vier jaar gaande.” Maar nu

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands