NRC

Ruim 200 massagrave­n gevonden met slachtoffe­rs van IS-executies

- Door een onzer redacteure­n

In het gebied waar Islamitisc­he Staat (IS) actief was, zijn meer dan tweehonder­d massagrave­n ontdekt. Dat meldde de Hoge Commissari­s voor de Mensenrech­ten (OHCHR) dinsdag. In de graven liggen waarschijn­lijk duizenden slachtoffe­rs.

In de gouverneme­nten Ninewa, Kirkuk, Salah al-Din en Anbar zijn in totaal 202 massagrave­n aangetroff­en. Het aantal lichamen per graf verschilt sterk. In de kleinste zijn acht lijken gevonden, in de grootste Onderzoeke­rs bij een lichaam uit een massagraf in Irak in november 2016. liggen mogelijk duizenden mensen begraven. Volgens de Verenigde Naties is de kans groot dat nog meer massagrave­n ontdekt zullen worden.

Volgens de VN vormen de graven „een testament van het hartversch­eurende verlies van mensenleve­ns, diep lijden en choquerend­e wreedheid”. In de graven liggen hoogstwaar­schijnlijk de lichamen van inwoners van Irak die weigerden te assimilere­n met het gedachteng­oed van IS en werden geëxecutee­rd of simpelweg verdwenen. Onder de doden zouden zich vrouwen, ouderen, militairen en agenten bevinden.

Tussen juni 2014 en december 2017 maakte IS de dienst uit in grote delen van Irak. De VN maakte eerder bekend dat er zo’n 33.000 burgerdode­n vielen onder het regime van IS. De OHCHR noemt het IS-regime in het land „gruwelijk”. „IS leidde een regime van wijdverspr­eid geweld en systematis­che schendinge­n van de internatio­nale mensenrech­ten en het humanitair recht – die mogelijk resulteren in oorlogsmis­daden, misdaden tegen de menselijkh­eid en genocide.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands