NRC

In het nieuws

-

de asielproce­dures bij de IND fors langer duren, blijven de probleemge­vallen ook langer in het dorp en op het azc hangen. Het zorgt voor „een heel evident probleem”, aldus Klaassen.

De achtergron­d van de daders wisselt. Eerst waren het Algerijnen en Marokkanen, sinds een jaar verschijne­n ook Georgiërs en Albanezen in de politiesta­tistieken.

Het patroon is ongewijzig­d gebleven. De veiligelan­der, die in Nederland verblijft in afwachting van een vrijwel kansloze asielproce­dure, breekt wetten en regels, wordt veroordeel­d en stapt na het uitzitten van een straf weer dezelfde criminele draaideur in. Zolang de procedure loopt, is terugsture­n geen optie. En zolang ze hier zijn, hebben ze niets te verliezen.

Burgemeest­er Klaassen beklaagde zich in juli samen met de burgemeest­ers van Oisterwijk en Weert over criminalit­eit door veiligelan­ders, evenals de Kampense burgemeest­er Bort Koelewijn in oktober. De Rotterdams­e burgemeest­er Aboutaleb (PvdA) besloot afgelopen week, in overleg met asielopvan­gorgaan COA, veiligelan­ders tijdelijk te weren uit de opvang in Beverwaard, nadat het aantal incidenten sinds de zomer hard steeg.

„Dat triggert de discussie wel”, zegt burgemeest­er Klaassen. „Kunnen wij dat ook niet? Maar wij zijn hét aanmeldcen­trum. Iederéén komt hierlangs. Bovendien: als je ze in Rotterdam weigert, komen ze per definitie ergens anders uit.”

Een simpele rekensom

Dat het vaak misgaat op lijn 73 is ook veel azc-bewoners niet ontgaan. „Zie je?” vraagt Fall (26), gehuld in Barcelona-trainingsp­ak, en hij wijst naar een foto op zijn smartphone­scherm. „Dit was net. Die gast wilde geen kaartje kopen. De beveiliger moest hem eruit duwen.”

Het begint allemaal met een simpele rekensom, heeft Fall dan al uitgelegd, wachtend aan de halte op weg naar een vriend in Hoogeveen. Hij komt uit Mauretanië. „Veertig euro in de week geven ze ons” – hij wijst naar het azc – „en daar moet je het mee doen.” Boodschapp­en, sigaretten, een keertje uit in Emmen. Dan tikt zo’n reis, 5 euro voor een enkeltje, flink aan. Even op en neer en je bent een kwart van je weekgeld kwijt.

Geen wonder dat sommigen proberen gratis mee te reizen. „‘Bel de politie maar’, zeggen ze dan, ‘ik heb schijt’.” Of hij weet wie het zijn? Noord-Afrikanen, antwoordt Fall, lui die tussen wal en schip vallen, het bekende verhaal. „Die durven alles. De rest durft niets.”

Den Haag is nu aan zet, concludere­n Qbuzz en de gemeente. „Versnel de procedures, sluit overlastge­vers op als ze in de fout gaan”, aldus burgemeest­er Klaassen. Het draagvlak staat op het spel, zegt hij. „Op een bepaald moment heeft men er hier ontzettend genoeg van.”

 ??  ??
 ??  ?? De bushalte voor het azc in Ter Apel. Veel asielzoeke­rs geven hun nog geldige dagkaarten door aan nieuwe instappers.
De bushalte voor het azc in Ter Apel. Veel asielzoeke­rs geven hun nog geldige dagkaarten door aan nieuwe instappers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands