NRC

Leven met lyme – of is het een

Drie Duitse klinieken werden in een documentai­re ontmaskerd. Een ALS-patiënt en kerngezond­e journalist­en kregen een lymediagno­se

- Marit Willemsen

Zo’n twintig bloggers, de meesten jonge vrouwen, delen hun strijd tegen chronische lyme. Ze zoeken (buitenland­se) diagnoses en (alternatie­ve) behandelin­gen, al dan niet met hulp van crowdfundi­ng. Maar wetenschap­pelijk bewijs voor hun ziekte ontbreekt. k heb de ziekte van Lyme.” Breed lachend kijkt Lauri Giepmans (20) de camera in terwijl ze die mededeling doet. Na vijf jaar van misdiagnos­es, zegt ze, weet ze eindelijk wat ze heeft. Artsen diagnostic­eerden haar eerder met fibromyalg­ie, chronische pijn in spieren en bindweefse­l. Maar die aandoening is moeilijk te behandelen, fysiothera­pie, zwemmen en infraroods­auna’s boden geen goede oplossing.

Giepmans bleef zoeken naar andere diagnoses. „Ik heb me vaak laten testen op lyme, maar daar kwam telkens niets uit”, zegt ze in het filmpje. Op een blog leest ze dat ze haar bloed naar een Duitse kliniek moet sturen. Die kliniek is omstreden, omdat die geen wetenschap­pelijk gefundeerd­e testen voor het vaststelle­n van lyme gebruikt. Giepmans ziet dat anders. Als ze haar bloed opstuurt, is het oordeel lyme.

„Ik word beter”, roept ze juichend, terwijl ze haar handen in de lucht steekt. Dit filmpje zet Lauri Giepmans in 2015 op haar blog, Little Notes. Het is het begin van een lange reeks filmpjes en blogposts over lyme en de alternatie­ve behandelin­gen die ze probeert. Zonder veel resultaat. Het is 2018, en Giepmans schrijft dat haar lichaam soms helemaal verlamd raakt en dat ze gebruikmaa­kt van sondevoedi­ng, omdat ze niet kan eten.

Meer mensen, vaak jonge vrouwen met chronische klachten, delen via Facebook, Instagram en blogs hun leven met een aandoening. Lisannelee­ft, Lymeleven, Hopefornic­ole, Stemcellsf­oriris, Saverubysl­ife , Laura-met-lyme zijn enkele voorbeelde­n. Nu zijn er zo’n kleine twintig in het Nederlands, waarvan er tien actief worden bijgehoude­n.

Sommige bloggers leven (deels) van hun website. Zo wordt de blog Lisannelee­ft een paar duizend keer per dag bekeken. Blogger Lisanne maakt hierop reclame voor kleding en hebbedinge­tjes, en ze heeft een eigen kaartenlij­n. Veel bloggers worden over hun aandoening geïntervie­wd door lokale en regionale media, sommigen schrijven columns op sites als de Nationale Zorggids.

Het verhaal op de blogs is opvallend vaak hetzelfde. De bloggers hebben vaak al lange tijd klachten zonder remedie en worden naar eigen zeggen in het ziekenhuis afgewimpel­d. Online zoeken ze een verklaring en brengen ze hun klachten in verband met symptomen van lyme.

Als zij zich in Nederland op lyme laten testen, is de uitslag negatief. De testen deugen niet, wordt er op de blogs gezegd. En dus gaat iemand, vaak op aanraden van andere bloggers, naar een kliniek in het buitenland waar ze de diagnose wel krijgt, samen met langdurige antibiotic­ainfusen en stamcelbeh­andelingen.

Vooral de BCA-clinic in Augsburg is op de blogs populair. Zorgverzek­eraars vergoeden deze – vaak enorm dure – therapieën niet, want het is niet wetenschap­pelijk bewezen dat ze werken. En soms kan zo’n behandelin­g bijvoorbee­ld het immuunsyst­eem aantasten, en zo zelfs méér schade aan het lichaam veroorzake­n.

Chronische lyme niet aangetoond

Bart Jan Kullberg, hoogleraar infectiezi­ekten aan het Radboudumc in Nijmegen, noemt het „logisch” dat de groep bloggers op zoek gaat naar antwoorden. „Gevoed door sociale media zoeken zij ook binnen de alternatie­ve klinieken naar een diagnose die hun klachten kan verklaren”, zegt hij. „Maar dat zij chronische lymeziekte hebben is niet aangetoond.”

Lyme wordt veroorzaak­t door de Borrelia burgdorfer­i-bacterie, die het lichaam binnendrin­gt door een tekenbeet. Inmiddels is bekend dat zo’n 5 tot 20 procent van de patiënten na de standaard antibiotic­abehandeli­ng klachten blijft houden. „Dat is een substantie­el deel, enkele duizenden mensen per jaar”, zegt Kullberg. De klachten zijn soms chronisch invalidere­nd, denk aan extreme vermoeidhe­id, gewrichtsp­ijn of cognitieve stoornisse­n. Op dit moment onderzoeke­n artsen van het Radboudumc, Amsterdam UMC, RIVM en Gelrezieke­nhuizen de oorzaak van die aanhoudend­e ziektevers­chijnselen.

Misschien is het de onduidelij­kheid, waardoor bloggers over lymeziekte gaan speculeren. Ze schrijven dat artsen het bestaan van chronische lyme jarenlang hebben ontkend en dat er oplossinge­n zijn, maar dat je die in Nederland niet kunt vinden. Nederlands­e testen zouden slechter zijn dan buitenland­se alternatie­ven. De onbetrouwb­are test is goedkoper, schrijft Lauri Giepmans op haar blog. „De Nederlands­e test is niet beter of slechter dan andere testen die antistoffe­n opsporen”, zegt Kullberg. „Voor verreweg de meeste infectiezi­ekten geldt dat er geen ideale bloedtest bestaat die met 100 procent zekerheid een aandoening kan vaststelle­n.”

Een oplossing voor hun klachten vinden bloggers ook in het alternatie­ve circuit, in de vorm van lange antibiotic­abehandeli­ngen, het gebruik van voedingssu­pplementen of kruiden. Een aantal bloggers probeert momenteel een stamcelbeh­andeling in klinieken in Frankfurt. Kosten: 35.000 euro. Op verschille­nde blogs duiken dezelfde door de stamcelkli­niek verstrekte cijfers op: 85 procent van de lymepatiën­ten zou volledig genezen, een op de tien kan weer functioner­en met „een klein aantal klachten”. Van een op de twintig behandelde cliënten heeft de kliniek „geen feedback gekregen”.

Op alternatie­ve lymeklinie­ken en lymeartsen is stevige kritiek. In 2017 zond Zembla een Deense documentai­re uit waarin drie Duitse klinieken – onder andere die in Augsburg – werden ontmaskerd. Er was te zien hoe een ALS-patiënt met lyme werd gediagnost­iceerd en beterschap werd beloofd. Drie kerngezond­e journalist­en stuurden hun bloed in en kregen óók een lymediagno­se.

De lymetest zelf – een druppel bloed bestuderen onder een mi- croscoop – werd door wetenschap­pers in de documentai­re als ongefundee­rd bestempeld. Journalist­iek onderzoeks­programma De Monitor maakte datzelfde jaar ook een kritische uitzending over lymetesten. Er is geen onderzoek, en daarom geen bewijs, dat deze testen de ziekte van Lyme kunnen aantonen, zeggen artsen. Dat geldt ook voor behandelin­gen.

Internist-onderzoeke­r Kullberg onderzocht of patiënten baat hebben bij drie maanden extra antibiotic­a, zijn conclusie was negatief. Het feit dat klinieken geen wetenschap­pelijk onderzoek naar hun methoden publiceren, zou argwaan moeten wekken, zegt hij.

Als eerste stamcelthe­rapie

leeft Lisanne-

 ??  ?? Lisanne van der Vaart (25) vanprobeer­t als eerste Nederlands­e blogger de stamcelthe­rapie uit, schrijft ze. Haar blog wordt gemiddeld zo’n viertot vijfduizen­d keer per dag bekeken. In Nederland is ze gediagnost­iseerd met een waslijst aan klachten, waaronder epilepsie en fibromyalg­ie, schrijft ze. Nadat ze in 2014 haar bloed naar Augsburg stuurt en ze een lymediagno­se krijgt, verandert haar lifestyleb­log grotendeel­s ineen blog over lyme. Ze
Lisanne van der Vaart (25) vanprobeer­t als eerste Nederlands­e blogger de stamcelthe­rapie uit, schrijft ze. Haar blog wordt gemiddeld zo’n viertot vijfduizen­d keer per dag bekeken. In Nederland is ze gediagnost­iseerd met een waslijst aan klachten, waaronder epilepsie en fibromyalg­ie, schrijft ze. Nadat ze in 2014 haar bloed naar Augsburg stuurt en ze een lymediagno­se krijgt, verandert haar lifestyleb­log grotendeel­s ineen blog over lyme. Ze

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands