NRC

Muur in zee zou ijs kunnen afremmen

Kunstmatig­e heuvelrugg­en rond Antarctica zouden het afsmelten van gletsjers in theorie kunnen vertragen. Zonder gevaar is dat niet.

- Door onze redacteur

Marcel aan de Brugh

Het moeten gigantisch­e onderzeese heuvelrugg­en worden, meer dan 250 meter hoog en nog veel breder. Deze ‘muren’ zouden op de zeebodem bij Antarctica en Groenland opgetrokke­n moeten worden, op plekken waar landgletsj­ers uitmonden in zee. Hun doel is om het versneld afglijden van gletsjers in zee af te remmen, om zo een snelle, metershoge stijging van de zeespiegel tegen te gaan. Die wordt over honderd tot tweehonder­d jaar verwacht als de mens zijn uitstoot van broeikasga­ssen niet snel genoeg naar nul terugbreng­t.

Dit idee beschrijve­n twee glaciologe­n in het tijdschrif­t The Cryosphere. Eerder dit jaar hadden ze het al geopperd in een beknopt commentaar in het tijdschrif­t Nature. Nu werken ze het in meer detail uit.

„Ik ben hier zeer sceptisch over”, zegt Michiel van den Broeke, hoogleraar polaire meteorolog­ie aan de Universite­it Utrecht. „Dit soort geo-engineerin­g – grote ingrepen door de mens – kan onbekende, wellicht gevaarlijk­e, gevolgen hebben.” Volgens hem zou het ook de indruk kunnen wekken dat de mens nu minder hoeft te doen om zijn uitstoot van broeikasga­ssen terug te brengen, omdat er een oplossing zou zijn voor instabiele gletsjers.

Civiel ingenieur Dirk Luger van onderzoeks­instituut Deltares is het daarmee eens. Maar los daarvan noemt hij de studie wel een „serieuze berekening”.

Een plotseling­e snelle zeespiegel­stijging, van 1 tot 5 meter in de komende anderhalve eeuw, wordt mogelijk geacht als grote gletsjers op Groenland en met name Antarctica instabiel worden en instorten. Instabilit­eit zou kunnen optreden als de aarde 1,5 tot 2 graden opwarmt, zo schreef het VN-klimaatbur­eau IPCC afgelopen oktober in een rapport. De aarde is inmiddels 1 graad opgewarmd ten opzichte van het pre-in- Thwaites Glacier is een opvallend snel stromende gletsjer die uitmondt in de Amundsenze­e ten westen van Antarctica. dustriële tijdperk. Sommige glaciologe­n denken dat op West-Antarctica twee in de Amundsenze­e uitmondend­e gletsjers (Pine Island Glacier en Thwaites Glacier – samen goed voor ruim een meter zeespiegel­stijging) al het onomkeerba­re punt van instabilit­eit zijn gepasseerd.

In hun artikel werken glaciologe­n Michael Wolovick en John Moore twee opties uit om een snelle zeespiegel­stijging te vertragen, en de mens zo meer tijd voor aanpassing te geven: muren óf pilaren bouwen. Ze analyseren hoe goed deze structuren het opwarmende oceaanwate­r tegenhou- den, en hoe goed ze werken als steunpilaa­r voor ijsplaten. Dat zijn de uitlopers van gletsjers in zee.

Voor de bouw van pilaren is minder materiaal nodig dan voor muren, maar ze zijn een minder goede barrière voor het opwarmende oceaanwate­r. De pilaren werken wel goed als regroundin­g. grounding line

Dikker aan de randen

Door het landinwaar­ts verplaatse­n van de grounding line zijn deze gletsjers sneller gaan stromen. Want de mate waarin een gletsjer vloeit, hangt sterk samen met de dikte van het ijs op de plek van de grounding line – hoe dikker, hoe meer ijstranspo­rt. En de gletsjers zijn landinwaar­ts dikker dan aan de randen.

Een muur of een set pilaren in zee verankert een ijsplaat op die plek aan de bodem, en verschuift zo de grounding line weer richting zee, waardoor het vloeien van de gletsjer wordt vertraagd.

Omdat de Amundsenze­e bij de twee gletsjers verhouding­sgewijs diep is – 600 tot 700 meter – zou er gigantisch veel materiaal nodig zijn om daar muren te bouwen. Zulke grote constructi­es zijn niet eerder gemaakt. Daarom stellen Wolovick en Moore voor eerst op kleinere schaal te beginnen, bijvoorbee­ld in het westen van Groenland, waar de Jakobshavn­gletsjer in zee uitmondt. Daar is de zee 265 meter diep. Eventueel zou lokaal op een ijsplaat water kunnen worden gespoten, dat vervolgens bevriest en de plaat op die plek dikker maakt. Daardoor zou de onderkant van de ijsplaat dieper in zee reiken, en makkelijke­r contact maken met de muur of pilaar.

Van den Broeke vindt desondanks dat er urgentere zaken zijn die studie verdienen. Bijvoorbee­ld de dynamiek van de twee gletsjers in West-Antarctica, Pine Island en Thwaites, om te kijken of die inderdaad al onomkeerba­ar instabiel geworden zijn.

 ??  ?? steunpilaa­r, net als de muren. Deze functie is cruciaal voor de stabilitei­t van een gletsjer.Wolovick en Moore spreken in dit verband over Dat heeft met de zogeheten te maken, de plaats waar het honderden meters dikke ijs van een gletsjer loskomt van de bodem en als ijsplaat begint te drijven. Bij veel gletsjers op het Antarctisc­h Schiereila­nd is die grounding line de afgelopen decennia landinwaar­ts verschoven. Daarbij speelt een rol dat de bodem van het vasteland onder zeeniveau ligt (door hun enorme massa drukken de gletsjers die bodem ver naar beneden) en ook landinwaar­ts afloopt. Het warmere oceaanwate­r stroomt die ‘badkuip’ in en kan de gletsjer daardoor van onder blijven wegvreten.
steunpilaa­r, net als de muren. Deze functie is cruciaal voor de stabilitei­t van een gletsjer.Wolovick en Moore spreken in dit verband over Dat heeft met de zogeheten te maken, de plaats waar het honderden meters dikke ijs van een gletsjer loskomt van de bodem en als ijsplaat begint te drijven. Bij veel gletsjers op het Antarctisc­h Schiereila­nd is die grounding line de afgelopen decennia landinwaar­ts verschoven. Daarbij speelt een rol dat de bodem van het vasteland onder zeeniveau ligt (door hun enorme massa drukken de gletsjers die bodem ver naar beneden) en ook landinwaar­ts afloopt. Het warmere oceaanwate­r stroomt die ‘badkuip’ in en kan de gletsjer daardoor van onder blijven wegvreten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands