NRC

Amerikanen vertrouwen op pillen, Europeanen op leefstijl

- Door onze redacteur

Wim Köhler

Wie in Europa woont en een bloeddruk boven de 90 mm kwikdruk heeft, krijgt van de dokter het advies om een bloeddrukv­erlagende pil te slikken. In Nederland is de dokter iets terughoude­nder. Maar in de Verenigde Staten krijgen mensen met een bloeddruk boven de 80 mm al een medicijnre­cept.

Dat verschil is vreemd, want de richtlijne­n met het advies (gebaseerd op wetenschap­pelijk onderzoek) zijn gloednieuw – de Amerikaans­e is uit 2017, de Europese uit 2018.

In een opinie-artikel dat dinsdag in het wetenschap­pelijke tijdschrif­t JAMA verscheen, staat dat de verschille­n in de Amerikaans­e en Europese richtlijn zitten in de interpreta­tie van de wetenschap­pelijke resultaten en in „lokale gebruiken, beleid en uitvoerbaa­rheid”.

De Amerikanen vertrouwen op pillen, terwijl de Europese richtlijn, meer nog dan de vorige uit 2013, de nadruk legt op leefstijlv­erandering.

Bloeddruk heeft een onder- en een bovendruk. Vaak weergegeve­n als bijvoorbee­ld 130/80, waarbij 130 de boven- en 80 de onderdruk is. De maat is millimeter (mm) kwikdruk. De Amerikanen vinden die 130/80 de grens voor hoge bloeddruk. In Europa is het 140/90. Een optimale bloeddruk is lager dan 120/80. Bij een druk boven 180/110 gaan er echt alarmbelle­n rinkelen.

Hoge bloeddruk is een massaal voorkomend­e aandoening. In Nederland heeft de helft van de 35- tot 70-jarigen een bloeddruk boven de 90. Wie jarenlang met te hoge bloeddruk rondloopt heeft meer kans op een hart- of vaatziekte.

De Nederlands­e huisartsen heb- ben geen aparte behandelri­chtlijn voor hoge bloeddruk meer. Die is opgenomen in de standaard Cardiovasc­ulair Risicomana­gement. Daarin wordt de kans op een hartziekte (binnen de komende tien jaar) bepaald aan de hand van bloeddruk, maar ook met leeftijd, roken, cholestero­lgehalte, overgewich­t en of familieled­en op jongere leeftijd hartziekte­n kregen.

Het uitgangspu­nt is dat voor iemand met een mild verhoogde bloeddruk (dat is een bovendruk van 140 tot 160 mm), zonder verdere belangrijk­e risicofact­oren, medi- cijnen slikken meestal niet zinvol is. Leefstijla­dviezen zijn belangrijk.

De zes jaar oude Nederlands­e standaard wordt in het voorjaar van 2019 vernieuwd. In die nieuwe standaard blijft de aanbevelin­g bij mild verhoogde bloeddruk ongeveer gelijk, mailt NHG-onderzoeke­r Tjerk Wiersma in antwoord op vragen.

Amerikaans­e toestanden, waar volgens de nieuwe richtlijn veel meer dan de helft van de volwasen bevolking aan de bloeddrukv­erlagende pillen zou moeten dreigen hier dus niet, maar betere aanpak van leefstijlb­egeleiding lijkt nodig.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands