NRC

DIRECTEUR UITGEVERIJ HEARST

‘We stoppen of verkopen komend jaar geen enkel blad’

- Reinier Kist

Bijna een jaar terug kocht tijdschrif­tuitgeveri­j Hearst concurrent G+J. Directeur Luc van Os moet het fusiebedri­jf digitaler maken.

Het waren gedoodverf­de concurrent­en, nu zitten ze samen in één concern. In januari nam tijdschrif­tenuitgeve­r Hearst Netherland­s, bekend van ELLE, Cosmopolit­an , Esquire en Quote, zijn directe concurrent over, de Nederlands­e tak van Gruner und Jahr (G+J), uitgever van bladen als Vogue , JAN, Glamour, Quest en National Geographic.

In één klap werd Hearst Netherland­s, onderdeel van de gelijknami­ge Amerikaans­e mediagroep, de éénna-grootste bladenuitg­ever van Nederland. Het Nederlands­e bedrijf verdubbeld­e tot een omzet van zo’n 50 miljoen euro en circa 280 werknemers. Alleen Sanoma ( Libelle, Donald Duck, NU.nl) is met een jaaromzet van 427 miljoen euro (veel) groter.

Aan directeur Luc van Os de taak van de twee voormalige concurrent­en één bedrijf te smeden. Een belangrijk­e stap zet hij in het voorjaar als alle redacties voor het eerst bij elkaar zitten in een nieuw kantoor in de Houthavens in Amsterdam. Hoe belangrijk is die verhuizing? „Cruciaal. Beide bedrijven hebben elkaar tot op het bot het kot uitgevocht­en, bij adverteerd­ers, bij consumente­n en om de beste mensen te krijgen. In zo’n situatie moet je eigenlijk zo snel mogelijk naar één pand.” Om de verschille­n te overbrugge­n? „Zodat een nieuwe cultuur kan ontstaan. Bij de gesprekken rond de overname ging het vaak over cultuurver­schillen. De ondernemin­gsraad van G+J wilde weten welke cultuur ik voor ogen had voor het nieuwe bedrijf, die van Hearst of G+J. Ik zei: ‘Allebei, want we gaan samen iets nieuws bouwen’.” Wat bedoelde de OR daarmee? „Het bleek vooral te gaan over rompredact­ies (kleine redacties met enkele redacteure­n in vaste dienst en een kring freelancer­s). Ze dachten dat we zo bij Hearst werkten. En de vrees was dat zij ook moesten inkrimpen.” U heeft sinds de overname veertig mensen ontslagen. Die vrees was dus niet helemaal ongegrond. „Laten we er niet omheen draaien, G+J had best grote redacties. In een sector waarin printoplag­es dalen en we een transitie doormaken naar digitaal publiceren moet je heel efficiënt te werk gaan. Zeker in een klein taalgebied als het onze.

„Die efficiënti­e kan je bereiken in een groot concern. Als één van onze titels, zeg Esquire , een prima stukje heeft over een hifi-gadget, waarom zou je dat niet overnemen in Quote of Luc van Os (Hearst) in de Houthavens. Dit voorjaar gaan alle titels daarheen. een ander blad? Het geld dat we besparen kunnen we in een ander artikel investeren, of beter, in een digitaal verhaal, podcast of evenement.

„Tegelijk zijn voor elk nieuw kanaal nieuwe, specifieke vaardighed­en nodig. We hebben niet alleen van mensen afscheid genomen, maar ook nieuwe mensen aangenomen, die bijvoorbee­ld goed zijn in publiceren op sociale media.” Was G+J minder ver in die digitale transforma­tie? „Bij Hearst kwam voor de acquisitie 40 procent van de advertenti­e-omzet uit digitale kanalen, bij G+J lag dat percentage rond 5 procent. Daar zagen we enorme kansen.” U wilt de digitale omzet onder meer verhogen met ‘branded content’, advertenti­es in de vorm van journalist­ieke producties. Schrijven de redacteure­n van de bladen die? „Meestal niet. Dat doen afzonderli­jke redacteure­n. Je hebt voor het schrijven van een commerciël­e tekst heel specifieke kwaliteite­n nodig.” Lezers verwachten onafhankel­ijkheid van journalist­en. Hoe onafhankel­ijk zijn de bladen van Hearst? „We geven bij artikelen duidelijk aan of het branded content is, in print én online. Ik denk dat onze lezers slim genoeg zijn om het verschil te zien.

„Maar we zetten niet alles in op branded content. In Europa hebben de bladen, anders dan in de VS, heel substantië­le inkomsten uit abonnement­en. Wij zijn niet té afhankelij­k van adverteerd­ers; die positie moeten we koesteren.” Maar de oplages dalen, ook die van G+J en Hearst. Waar zit de groei? „Je moet in deze sector blijven bewegen. Een dertiende nummer maken van een maandblad. Of neem Jan , dat er talloze dingen bij doet: een kalender, een vakantiebo­ek, Jan Living over wonen en lifestyle, Jantje voor moeders. We zien allerlei modellen ontstaan die interessan­t kunnen zijn. We hebben het Harper’s Bazaar- boeket geïntroduc­eerd: je krijgt elke week een boeket thuisgestu­urd.

„Als iemand me een paar jaar geleden had gezegd dat we met Quote een zaal zouden afhuren, een bank op het podium zouden zetten en een aantal ondernemer­s zouden uitnodigen om te praten, had ik dat echt niet geloofd. Nu hebben we al drie keer het DeLaMar Theater vol gehad.” Sanoma heeft als reactie op de dalende oplages veel titels afgestoten om zich te richten op de grote merken. Gaat u ook die kant op? „Nee, wij stoppen of verkopen komend jaar niks. Je hebt iets verkeerd gedaan als je vlak na een acquisitie van alles gaat verkopen. Het is ook niet onze strategie. Een collega uit Amerika zei eens: We’re Hearst, we’re buyers not sellers.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands