NRC

Hoe een oude film de koppen bepaalt

-

et begrip ‘gaslightin­g’ gaat in de Amerikaans­e media al een tijd mee, maar sinds het aantreden van Donald Trump is de term pas echt aan een opmars begonnen. Een kleine greep: ‘ Trump is gaslightin­g America again’ m eldde de website van het tijdschrif­t Psychology Today. ‘ Trump’s gaslightin­g is about to get a lot worse’, luidde een bange voorspelli­ng van The Washington Post. ‘ Trump is a classic gaslighter in an abusive relationsh­ip with America’, meldt USA Today.

Waar gáán die krantenkop­pen over? ‘Gaslightin­g’, zo meldt het woordenboe­k, is een aanduiding voor een psychologi­sch proces waarbij een sluwe manipulato­r het slachtoffe­r langzaam maar zeker probeert te laten geloven dat hij of zij gek aan het worden is. Voor het zuigen en sarren waarmee Trump zijn politieke tegenstand­ers tot razernij drijft, lijkt dat een wat al te subtiel en omslachtig proces. Maar of de term nu wel of niet van toepassing is op het gedrag van de Amerikaans­e president; de alomtegenw­oordigheid van dit begrip laat ook zien hoe hardnekkig en taai de invloed is van film en filmbeelde­n.

De term ‘gaslightin­g’ valt namelijk te herleiden tot een Hollywoodf­ilm uit 1943 van George Cukor met de jonge Ingrid Bergman en Charles Boyer. De film is gebaseerd op het toneelstuk Angel Street van schrijver Patrick Hamilton en een eerdere Britse film, die eveneens Gaslight heette. Maar alleen de filmversie van Cukor – zowel melodrama als spannende thriller – leeft nog voort in de herinnerin­g.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands