NRC

Is Tina een mens of een monster?

-

Gräns Regie: Ali Abbasi. Met: Eva Melander, Eero Milonoff, Jörgen Thorsson. In: 29 bioscopen 4 *#

ze ruikt is ze een en al neus. Haar neusgaten trillen, haar bovenlip krult zich om haar vooruitste­kende tanden, zelfs haar grove huid lijkt geur te ademen. Het maakt Tina een waardevoll­e kracht voor de Zweedse douane: ze kan ruiken of de mensen die van de boot uit Denemarken komen smokkelwaa­r bij zich hebben. Niet als een drugshond, maar omdat ze menselijke emoties als schuld en schaamte herkent.

Over Tina is veel te vertellen. Hoe ze eruitziet. Wie ze is. En zelfs of ze, omdat ze Tina heet en zich als een vrouw kleedt, wel een vrouw is. Het zijn allemaal raadsels die in de plot van een van de meest originele, gedurfde en verontrust­ende films van dit jaar verstopt zitten.

Gräns is gebaseerd op een kort verhaal van de schrijver van het al net zo onconventi­onele Let the Right One In. Scenarist John Ajvide Lindqvist en regisseur Ali Abbasi houden ervan zich af te vragen hoe het zou zijn als vampiers, weerwolven en trollen geen mythologis­che fantasiewe­zens zouden zijn, maar echt tussen de mensen zouden leven.

Gräns heeft niet dezelfde schattighe­id van Let the Right One In, en is ook op plotniveau grilliger en complexer. Tina’s verhaal gaat van start op het moment dat ze iemand als zijzelf tegenover zich ziet staan. Maar in plaats van een convention­ele romance tussen twee excentriek­elingen ontspint zich een duister spel.

Gräns speelt zich niet alleen af op de grens van Zweden en Denemarken, of op de grens van de bewoonde wereld en de uitgestrek­te natuur daarbuiten, maar ook op de grenzen tussen monster en mens. En op de grens van genres. Het is zowel een sprookje als een misdaadfil­m en een hartbreken­de romance. De film speelt geweldig met verwachtin­gen. We verwachten van wezens die op ons lijken dat het mensen zijn. Of is het andersom? Maken we van iedereen die niet op ons lijkt automatisc­h een monster? Dana Linssen Overlord Regie: Julius Avery. Met: Jovan Adepo, Wyatt Russell, Mathilde Ollivier, Pilou Asbaek. In:69 bioscopen 3 *#

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands