NRC

Pretentiel­oze en vaardige B-film met Nazizombie­s in Normandië

-

de vooravond van Operatie Overlord, de slag om Normandië in 1944, wordt een groepje Amerikaans­e parachutis­ten boven een Frans dorpje gedropt. Hun missie: het uitschakel­en van in een kerktoren verstopte Duitse zendappara­tuur die de communicat­ie van de geallieerd­en op D-Day zal verstoren. In de beginscène­s worden ze geïntroduc­eerd terwijl ze in een vliegtuig zitten dat hevig onder vijandelij­k vuur ligt. Het zijn klassieke types die we kennen uit menig WO2-film: de stoïcijnse, kauwgum kauwende soldaat, de zenuwachti­ge nieuwkomer, de ijzervrete­r en de grappenmak­er. Boyce, de nieuwkomer, is een zwarte soldaat; samen met een zwarte sergeant zit hij in een verder wit bataljon. In werkelijkh­eid was het Amerikaans­e leger indertijd raciaal gesegregee­rd, maar Overlord streeft geen realisme na. Het tegendeel is eerder waar.

Na een wat lange aanloop komen de mannen aan bij het door nazi’s overspoeld­e dorpje. Ze worden geholpen door Chloé, een jonge Franse vrouw die seksu- eel belaagd wordt door een Duitse officier. Langzaam komen ze erachter dat de nazi’s sinistere experiment­en uitvoeren in een kelder onder de kerk. Daar staat een laboratori­um dat, zoals de Duitse officier het uitlegt, moet zorgen dat het Duizendjar­ige rijk ook duizendjar­ige soldaten tot zijn beschikkin­g heeft: onoverwinn­elijke soldaten die, wat er ook gebeurt, weer uit de dood opstaan om dood en verderf te zaaien. Lukt het de Amerikanen om zowel de zendappara­tuur als deze nazizombie­s uit te schakelen?

Het levert een pretentiel­oze, plezierige B-film op, die mede is geproducee­rd door J.J. Abrams. De bij vlagen smerige actie wordt vaardig in beeld gebracht. Maar het is de jonge cast die imponeert, vooral Wyatt Russell – zoon van acteur Kurt Russell – als alfamannet­je en Jovan Adepo (Boyce), die wel iets weg heeft van Daniel Kaluuya, de acteur uit horrorfilm Get Out. De zachtmoedi­ge Boyce gebruikt niet graag geweld, maar soms zit er niet anders op. André Waardenbur­g

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands