NRC

Ode aan het harde leven in de marge

- Drama Dana Linssen

Leave No Trace Regie: Debra Granik. Met: Thomasin McKenzie, Ben Foster. In: 25 bioscopen 4 *# Hebben

we als mensen het recht om onze levens volledig naar eigen inzicht vorm te geven? Kun je tegelijker­tijd binnen en buiten de maatschapp­ij leven? Is het mogelijk om helemaal ‘off the grid’ te gaan en buiten ‘het systeem’ te staan?

Dat zijn een paar van de fundamente­le vragen die een rol spelen op de achtergron­d van de nieuwe film van de Amerikaans­e regisseur Debra Granik. Al Graniks films spelen zich af op de rand van de maatschapp­ij. Langdurige research overtuigde haar van de kracht en de waardighei­d van marginale gemeenscha­ppen.

Leave No Trace is gebaseerd op een boek van Peter Rock, een schrijver die zich net als Granik vooral interessee­rt voor diegenen die anders onzichtbaa­r zouden blijven. In dit geval is dat een getraumati­seerde ex-militair die samen met zijn prille tienerdoch­ter in de bossen buiten Oregon resideert.

Als je de eerste beelden van vader Will en dochter Tom ziet, is meteen duidelijk dat die twee niet zomaar aan het wildkamper­en zijn. Daarvoor zijn hun handelinge­n te geroutinee­rd. Maar er spreekt geen isolement en misère uit hun routine. Hun leven is een keuze. Een gezonde keuze zelfs. Want als de onvermijde­lijke ontdekking volgt en Tom naar school wordt gestuurd, blijkt dat Will níét meer in staat is om in de burgermaat­schappij te overleven.

Leave No Trace is een intiem en intens coming-of-agedrama. Een indrukwekk­end en liefdevol portret van een vader en een dochter. Toch romantisee­rt de film deze buitenstaa­nders niet. Granik deinst niet terug voor de onbarmhart­ige realiteit. Maar Leave No Trace heeft zo’n diep menselijke kern dat je er toch door gesterkt wordt, en zelfs van een hoopvol einde kunt spreken.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands